KORONA UTJEČE NA PRORAČUN

Župan Komadina: “PGŽ je poduzetnicima za ublažavanje korona krize pomogla s gotovo 8 milijuna kuna”

Foto: Mateo Levak/Riportal

Župan Zlatko Komadina na današnjoj redovnoj konferenciji za novinare osvrnuo se na odluke s prošlotjednog Kolegija te izvijestio o izdvajanju dodatnih 3 milijuna kuna Zavodu za hitnu medicinu PGŽ i crikveničkoj Thallasotherapiji za pokriće takozvanog Covid troška uslijed nabavke povećanih količina zaštitne opreme.

U okviru mjera povećanog stupnja zaštite morskog akvatorija Županijskom lučkim upravama bit će donirana eko oprema u vrijednosti gotovo 250.000 kuna.

Župan je također najavio i drugi rebalans proračuna koji će biti upućen Županijskoj skupštini. Rekao je da se zbog očekivanja snažnijeg pada prihoda proračun opreznije kreirao, a kako je pad uslijed korona krize ipak bio blaži, kroz rebalans se raspoređuje višak od 17 milijuna kuna.

Od toga oko 7,5 milijuna kuna zdravstvu, za kapitalne projekte u školstvu osigurano 3,1 mln kn za dogradnju OŠ Jelenje Dražice i 1,1 mln. kn za dogradnju OŠ u Matuljima

Dva milijuna kuna za sustav zbrinjavanja otpada, 5 milijuna kuna za razne županijske programe, 750.000 kuna pomoći KBC-u Rijeka za dovršetak onkologije na riječkom lokalitetu, 250.000 kuna Hotelijerskom fakultetu za opremanje novog aneksa, pola milijuna kuna za sportsku dvoranu u Loparu.

„Dodatnih milijun kuna izdvojit ćemo i za potpore poduzetnicima što znači da smo im ukupno za ublažavanje korona krize pomogli s gotovo 8 milijuna kuna“, rekao je župan.

Pročelnik UO za financije Krešimir Parat je rekao kako nominalno, konsolidirani proračun županije se povećava za 27 milijuna kuna ili 2,04 posto: „U prvom rebalansu smo uspjeli održati razinu proračunske potrošnje na razini početnog proračuna zahvaljujući prenošenju viška iz prošle godine, a istovremeno smo smanjili prihode tekuće godine, prije svega porezne.

Ovih 27 milijuna kuna odnosi se na konsolidirani proračun, ako to podijelimo na županijski dio i naše korisnike, rast se generira iz rasta prihoda proračunskih korisnika 23,9 mil. kn, dok nominalno prihodi i primici Županije rastu za 3,1 mil.kn.

Ovih 3,1 mil. kn je rezultat povećanja poreznih prihoda i smanjenja namjenskih prihoda i primitaka.“ Dobitnici su zdravstvo, na njihovih 12,3 mil.kn vlastitih prihoda, Županija je dodala još 7,5 mil.kn proračunskih sredstava, kao i školstvo koje je najviše raslo, zaključio je Parat.

Župan je s današnje konferencije za novinare uputio i izraze sućuti obitelji preminulog novinarskog barda Orlanda Rivettija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari