KREATIVNE IDEJE

Župan Komadina primio i nagradio najuspješnije inovatore s područja PGŽ

Foto: PGŽ

U Mramornoj dvorani Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja župan Zlatko Komadina sa suradnicima primio je najbolje inovatore Primorsko-goranske županije za 2020. godinu.

Zbog epidemioloških mjera ograničenog okupljanja prijemu su prisustvovali autori prvih triju najboljih inovacija, Željko Žic, Kristijan Tigani i Goce Tanevski te Ana Smiljan umjesto Dine Lenza, kojima je župan uručio priznanja i čestitao na realizaciji kreativnih ideja. “Primorsko-goranska županija poznata je po tehničkoj opredijeljenosti naših ljudi kroz vrijeme i tradiciju. Već 25 godina potičemo inovatore da kreiraju i stvaraju, ali i da njihove inovacije nađu svoje mjesto u svakodnevnom životu“, rekao je župan Komadina.

Primorsko–goranska županija od 1995. godine bespovratnim sredstvima putem javnog natječaja nagrađuje najbolje inovatore Županije, a ove je godine za tu namjenu u Proračunu osiguran iznos od 100.000,00 kuna. Na ovogodišnji natječaj pristiglo je 24 prijava inovacija, od toga je sedam u kategoriji mladih inovatora do 30 godina koji se također posebno nagrađuju. Iznosi nagrada za prva tri mjesta su 14.000,00 kuna, druga tri 8.000,00 kuna te treća tri mjesta po 5.000,00 kuna. Preostalim kandidatima kao doprinos uloženom trudu i poticaj inovativnom radu dodjeljuje se 925,00 kuna.

Kroz proteklih 25 godina sufinancirano je 385 inovacija s ukupnim iznosom bespovratnih sredstava od 3,5 milijuna kuna. Preko 275 inovacije su zaživjele od čega je 110 inovacija dospjelo na tržište, a za više od 165 inovacija je izrađen prototip.

Nagrađeni inovatori (prvih 9 mjesta):

• DINO LENAZ – Uređaj za solarnu ekstrakciju vode iz zraka
• ŽELJKO ŽIC – Stroj za ekstruziju plastike
• KRISTIJAN TIGANI i GOCE TANEVSKI – Motorkotač sa gusjenicom na zadnjem kotaču

• NIKA GRGURIĆ – Daska za crtanje
• GIORGIO SURIAN – Surface nosač
• NELA ŠAKIĆ -Virtualne kartice „VR4D GLAGOLJICA“

• STIPAN ORČIĆ – Masažer za hladnu terapiju
• PETRA JURAČIĆ KOVAČ Spužva za pranje suđa sa dozatorom
• TOMISLAV MATIĆ Sigurnosna LED zebra

Prijemu je prisustvovala i resorna pročelnica Melita Raukar i predsjednica Povjerenstva za izbor inovacija Anita Beletić.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari