EVO O ČEMU SE RAZGOVARALO

Župan Komadina sudjelovao na tribini “Alarm za obiteljsku medicinu”

Župan Zlatko Komadina sudjelovao je na tribini “Alarm za obiteljsku medicinu” koju je na botelu Marina organizirala udruga “Da štima svima”, a tribini su nazočili i predstavnici županijskih zdravstvenih ustanova.

Kako je istaknuo Leonardo Bressan, predsjednik Odbora za zdravstvo Skupštine PGŽ i predsjednik podružnice Koordinacije hrvatske obiteljske medicine PGŽ, u sustavu je 760 liječnika starijih od 60 godina, a 133 koji su po dobi u mirovini, ali rade.

Župan Komadina kazao je kako je Primorsko-goranska županija zadužena za polovicu primarne zdravstvene zaštite u županiji kao osnivač Doma zdravlja, s time da je situacija u Domu zdravlja bolja nego što je to s ugovornim liječnicima kod kojih nije došlo do smjene generacija.

“Oni koji su ugovorili svoje ordinacije s Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo 1997. godine danas su ostali sami u sustavu. Problem je u državi koja nije omogućila da ugovorni liječnici financiraju specijalizacije za svoje nasljednike”, istaknuo je Komadina dodajući kako danas velik broj njih kad navrši 65 godina zatraži produženje do 67. godine, a koliko je čuo ta će izmjena zakona ići na dob od 68 godina. Kao jedan od problema nedostatka liječnika u obiteljskoj medicini vidi i činjenicu da oni imaju niska primanja u odnosu na bolničke liječnike.

Inače, kako bi odgovorila na potrebe za osiguranjem dostatnog broja liječnika, Primorsko-goranska županija je preko Doma zdravlja PGŽ tijekom 2018. i 2019. započela s intenzivnim raspisivanjem natječaja za specijalizacije. U 2022. godini specijalizaciju iz Obiteljske medicine je završilo pet liječnika a trenutno su na specijalizaciji još 22 liječnika.

Davor Štimac, nezavisni županijski i gradski vijećnik i predstojnik Klinike za internu medicinu Kliničkog bolničkog centra Rijeka ukazao je na sve manji broj studenata medicine iz PGŽ-a te smatra da je sama plaća liječnika obiteljske medicine koja je 40 posto niža od bolničkih plaća, jedan od glavnih razloga zbog čega među studentima vlada tako mali interes za specijalizaciju iz obiteljske medicine.

Dr. Leonardo Bukmir, dosadašnji predstojnik Katedre za obiteljsku medicinu na Medicinskom fakultetu u Rijeci kao jedan od problema u nedostatku liječnika istaknuo je i monopol nad specijalizacijama koji imaju isključivo domovi zdravlja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari