U OSIJEKU

Galerija | Župan Zlatko Komadina na sjednici HZŽ o novom krugu porezne reforme i upravljanju državnom imovinom

Župan Zlatko Komadina sudjelovao je u Osijeku na 66. sjednici Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županije na kojoj je kandidirao aktualne teme novog kruga porezne reforme i izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom, kojima bi se upravljanje velikim dijelom imovine u vlasništvu Republike Hrvatske spustilo na županijsku razinu.

“Država će županijama prebaciti upravljanje državnom imovinom, a za što je potrebno osigurati adekvatna sredstva, tj. za ljude koji će se baviti tim poslom, što dosad očito nije predviđeno, kao i što mora povećati sredstva za onaj dio poslova koji smo već preuzeli od državne uprave. Također je aktualna i porezna reforma i pitanje jesu li županije kolateralna priča između gradova i općina te države. Nadam se da će se država u cijelosti odreći intervencija u porezni sustav da možemo biti sigurni u planiranju prihoda i samim time da imamo pravnu i financijsku stabilnost”, istaknuo je župan.

Na sjednici održanoj u novootvorenom Gospodarskom centru Osječko-baranjske županije raspravljalo se i o održivom turizmu te odgoju i obrazovanju, s naglaskom na županije kao osnivače većine škola. Novi Zakon o turizmu predstavila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

„Isto tako kako je važan turizam u jadranskim županijama, važan je i na kontinentu. Upravo zato, novim Zakonom svaka će županija moći održivo upravljati svojim destinacijama, a definirane su i uloge župana s obzirom na to da su oni predsjednici regionalnih turističkih zajednica. Predstavljeni su alati kojima su županijama na raspolaganju unutar novog zakona koji su će stupiti na snagu početkom iduće godine“, rekla je ministrica Brnjac.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić naveo da su župani s ministricom Brnjac razmijenili dojmove o novome zakonu te ga ocijenili pozitivnim.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari