JEDNOGLASNA PODRŠKA

Županijska skupština PGŽ podržala kapitalni projekt Doma zdravlja u Opatiji

Županijska skupština Primorsko-goranske županije jednoglasno je podržala kapitalni projekt izgradnje Doma zdravlja u Opatiji. Riječ je o rekonstrukciji postojeće zgrade te izgradnji aneksa od 600 kvadrata, opcija koja je ekonomski isplativija od planirane izgradnje nove zgrade, ali i lokacijom dostupnija građanima, istaknuo je zamjenik župana Vojko Braut dodavši da će u zgradi biti objedinjene usluge Doma zdravlja i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo. Obvezu uređenja i proširenje kapaciteta parkirališta na sebe je preuzeo Grad Opatija. Javna nabava za projektiranje je spremna, a radovi će započeti u prvom kvartalu 2024. godine, rekao je zamjenik.

Županijska skupština PGŽ usvojila je i Program mjera za razvoj poduzetništva PGŽ za razdoblje od 2022. do 2025. godine. Mjere su većinom usmjerene na mikro i male poduzetnike, a među ostalim, poticat će se edukacije poduzetnika, razvoj i komercijalizacija inovacija, sufinanciranje troškova opreme prerađivačke djelatnosti i razvoj turizma na područjima sa slabije razvijenim turističkim indeksom.

Mjere je predstavio privremeni pročelnik Mladen Brajan, a prethodila je rasprava o stanju gospodarstva u PGŽ. Kako je istaknuo Brajan, zabilježen je rast broja otvorenih obrta i tvrtki, a 93 posto pravnih subjekata u Primorsko-goranskoj županiji čine mikro poduzetnici koje je opisao kao “žilavo gospodarstvo” brzo prilagodljivo uvjetima na tržištu. Činjenicu da je u pandemijskoj 2020. godini BDP PGŽ-a bio ispred Istarske županije, smatra pokazateljem da gospodarstvo u PGŽ-u nije orjentirano samo na jednu djelatnost kao što je turizam. Za razvoj gospodarstva naglasio je i važnost brze i efikasne javne uprave te istaknuo da je nakon preuzimanja Ureda državne uprave od strane PGŽ, otvaranje obrta traje tri dana, a izdavanje minimalno tehničkih uvjeta 15 dana dok je zakonski rok 30 dana.

Predsjednik Hrvatske gospodarske komore PGŽ Heri Bezić iznio je stav da daljnji pravac razvoja gospodarstva u županiji mora biti transformacija, digitalizacija i internacionalizacija poslovanja te zeleno gospodarstvo. Predsjednik Obrtničke komore Rijeka Emil Priskić ukazao je kako u analizama često nisu prikazani podaci o prometu obrtnika, a radi se o 40 milijuna eura godišnje od gotovo 10 tisuća obrtnika. Vijećnik Boris Popović komentirao je da, iako je PGŽ i dalje u top pet prve lige, potrebno je vratiti se u top 3, ako ne i na prvo mjesto. Župan Komadina naveo je da je Županija prema poduzetnicima porezno neutralna, odnosno da ne opterećuje gospodarstvo već mu doprinosi, a primarno se bavi javnim uslugama i javnim investicijama. U daljnjoj raspravi sugerirano je analizirati i konkurentnost Županije.

Dana je suglasnost ŽUC-u za zaduženje u visini od 2 milijuna eura za sanaciju i održavanje cesta u Gorskom kotaru. U proračunu ŽUC-a osigurano je i dodatnih 600 tisuća eura što ukupno rezultira s preko 2,5 milijuna eura namijenjenih za prometnice u Gorskom kotaru u 2023. godini, istaknuo je ravnatelj ŽUC-a PGŽ Robert Maršanić i dodao da su uključeni svi JLS-ovi, osim Delnica i Lokvi koje u ovom trenutku nemaju potreba. Nabava će se provesti do svibnja, a rok realizacije radova je mjesec listopad. Župan Komadina istaknuo je kako su odrađeni svi zahtjevi Gorana, a na vijećničko pitanje u vezi financiranja zaobilaznice Kuželj, odgovorio je kako vjeruje da će postići dogovor da Hrvatske ceste ili resorno ministarstvo osiguraju sredstva.

U izvješću o stanju u primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Primorsko-goranskoj županiji, a koji je predstavila resorna pročelnica Silvia Hunjadi Korošec, govorilo se o dostupnosti primarne zdravstvene zaštite uslijed velikog broja liječnika koji ispunjavaju uvjete starosne mirovine. Pročelnica je istaknula kako je trenutno u tijeku 56 specijalizacija kroz sustav Doma zdravlja PGŽ od kojih 22 iz obiteljske medicine dok se dopunom plana predviđaju i dodatne 22 specijalizacije do 2024. godine.

Župan Komadina komentirao je da jedna specijalizacija košta preko 130 tisuća eura i traje četiri godine, a sve specijalizacije financirane su iz županijskog proračuna kroz preveniranje gubitka Doma zdravlja dok je potpora države izostala, kao i plan nakon odlaska ugovornih liječnika u mirovinu. Naglasio je i da je Primorsko-goranska županija u zakonskoj obvezi imati do 25 posto ordinacija kroz Dom zdravlja, međutim, trenutno je na 45 posto, a nastavi li se ovim tempo, nakon odlaska u mirovinu ugovornih liječnika, preuzet će sve ordinacije.

Vijećnici su usvojili prijedlog zaključka Izvješća i prijedlog dopune Plana specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika u zdravstvenih ustanovama kojima je PGŽ osnivač do 2024. godine uz dopunu kojom se Dom zdravlja PGŽ zadužuje da pripremi dodatnu dopunu s analizom, rokovima i načinom financiranja specijalizacija.

U nastavku sjednice usvojen je prijedlog Programa javnih potreba u području kulture za 2023. godinu u visini od 290 tisuća eura kojim se financira 315 programa kao i odluke o rasporedu decentraliziranih sredstava u resoru školstva, zdravstva i socijalne skrbi te više prijedloga za koncesije na pomorskom dobru.

Na dnevnom redu 15. sjednice Županijske skupštine PGŽ koja se održala u Hotelu Royal bila je 21 točka. Osim prijedloga suglasnosti na prijenos koncesije na pomorskom dobru u luci posebne namjene, sidrište Maračol, otok Unije, sve točke dnevnog reda su usvojene.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari