NATPOLOVIČNA VEĆINA

Županijska skupština usvojila proračun PGŽ za 2022.; Presudili glasovi Pavele i vijećnika platforme Možemo!

Proračun PGŽ za 2022. godinu u iznosu od 1,525 milijarde kuna usvojen je danas natpolovičnom većinom

Proračun su pored koalicije predvođene SDP-om i vijećnika predstavnika manjina podržali nezavisni Leo Pavela i dvoje vijećnika Možemo!

Ovo je ukupni iznos konsolidiranog proračuna koji uključuje i proračune županijskih korisnika, dok izvorni, županijski, iznosi 389 milijuna kuna. Kako je u obrazloženju naveo resorni pročelnik Krešimir Parat, ovaj proračun bilježi rast od 1,9% ili 29 milijuna kuna koji se odnosi se na prijenos iz 2021. godine.

Kao dobra vijest istaknut je očekivani rast poreznih prihoda u 2022. od 5,5% ili 9,2 milijuna kuna čime se Županija vraća na razinu pred pandemijske godine.

U sljedećoj je godini najveći fokus Županije na školstvu i zdravstvu o čemu govori i podatak da je po 39,8% posto svih rashoda konsolidiranog proračuna usmjereno na te djelatnosti.

Više u VIDEOPRILOGU Kanala Ri:

Novinarka: MIRJANA MAROHNIĆ
Snimatelj: ROBERT KALČIĆ
Montažer: DORIAN CAR FLAVIANO

Započinje se s investicijama izgradnje OŠ u Viškovu vrijednosti 40 milijuna kuna, OŠ u Kastavu od 7,5 milijuna kuna, te nastavlja rekonstrukcija OŠ na Rabu od 10,2 milijuna kuna i izgradnja sportske dvorane Medicinske škole u Rijeci vrijednosti 10,8 milijuna kuna.

Osim kapitalnih projekata u školstvu, do 2024. godine 91 milijun kuna namijenjeno je opremanju objekata u zdravstvu, 55 milijuna kuna za Dom zdravlja u Opatiji, 38 milijuna kuna za regionalni sportsko-rekreacijski i turistički centar Platak dok je 4,2 milijuna kuna usmjereno na projekt Stara Sušica.

Za poticanje rada županijskih lučkih uprava osigurano je 26,8 milijuna kuna, 5,6 milijuna kuna za razvoj mreže sanjkališta u Gorskom kotaru, a 6,4 za javnu turističku infrastrukturu.

Za obnovu nogometnih igrališta u gradu Rijeci izdvojit će se 3 milijuna kuna. Županov amandman za povećanje sredstva projektu (Za)voli kazalište – HNK Ivana pl. Zajca Rijeka u visini od 200.000,00 kuna postao je sastavni dio proračuna.

Skupština je započela Aktualnim satom u okviru kojeg je kroz pitanja članova otvoreno niz tema. Između ostalog, o statusu projekta Žičara Učka gdje je župan Komadina pojasnio da se, na zahtjev Zavoda za zaštitu prirode RH, treba izraditi nova studija zaštite okoliša. Najavio je da se na tu temu sredinom slijedećeg mjeseca očekuje sastanak s predstavnicima Zavoda i resornim ministarstvom kako bi se otklonile prepreke i nastavilo s projektom.

Jedno od pitanja odnosilo se i na najavljene izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji predviđa centralizaciju dijela zdravstvenih ustanova koje su sada u ingerenciji Županije. Župan Komadina izvijestio je vijećnike da je kao uvodničar sudjelovao na Saborskom odboru za zdravstvo te zatražio pojašnjenje i argumentaciju za predloženo oduzimanje županijama osnivačkih prava nad specijalnim bolnicama. Župan je naveo da su se sve strukovne udruge neslužbeno negativno očitovale na prijedlog, ali da bi bilo razborito razgovarati o centralizaciji općih bolnica.

Ima li PGŽ u planu riješiti prostorno pitanje dvije riječke gimnazije koje dijele jednu zgradu, zanimalo je člana Skupštine Orjena Petkovića, na što je pročelnica Stilin odgovorila da na području Krnjeva postoji predviđena lokacija za izgradnju gimnazijskog centra, te je dodala da ima još srednjih škola koje dijele istu zgradu, a podsjetila je da je PGŽ prije nepune tri godine uspješno realizirala preseljenje Medicinske škole iz prostora Sušačke gimnazije.

Postavljeno je i pitanje o proširenju trajektne luke u Valbiski gdje je planirana i izgradnja zgrade lučkog terminala. Pročelnica Milošević pojasnila je da Valbiska ima status centralne sjevernojadranske trajektne luke, da je u planu izgradnja još jednog gata, te da će cijeli projekt, kada bude u fazi idejnog rješenja, prethodno doći pred Županijsku skupštinu gdje će se razmatrati svi detalji i eventualna otvorena pitanja.

Na sjednici se, između ostalog, raspravlja i o poslovanju Goranskog sportskog centra te aktualnim investicijama na Platku, prijedlozima dodjela koncesija na pomorskom dobru, financijskom planu Županijske uprave za ceste za 2022. godinu.

Ukupno su na dnevnom redu posljednjeg ovogodišnjeg zasjedanja Županijske skupštine 22 točke.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari