Županijske lučke uprave: Primorsko-goranska županija već 20 godina radi na unaprijeđenju i razvoju luka

Ravnatelji svih osam županijskih lučkih uprava priopćenjem za medije reagirali su na istupe pojedinih lokalnih stranačkih predstavnika u kojima komentiraju velika ulaganja u pomorsko dobro i lučku infrastrukturu

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Sustav Županijskih lučkih uprava je oformljen 1999. godine s ciljem sustavnog upravljanja, gradnje i korištenja luka otvorenih za javni promet. Još od tada, Županijske lučke uprave (Krk, Cres, Mali Lošinj, Rab, Crikvenica, Novi Vinodolski, Bakar-Kraljevica-Kostrena i Opatija-Lovran-Mošćenička Draga) i Primorsko-goranska županija intenzivno surađuju na unaprjeđenju lučke infrastrukture, čime se izravno doprinosi dodatnom razvoju turističke ponude ovoga kraja, a time i kvaliteti života lokalnog stanovništva.

Županija je, na čelu sa županom Zlatkom Komadinom, razvoj luka držala prioritetnim strateškim projektom, čemu svjedoči i činjenica da je u luke lokalnog i županijskog značaja u posljednja dva desetljeća ukupno uloženo više od 600 milijuna kuna.

Rezultat ove vrijedne investicije, uz višegodišnja nastojanja, povezivanja, razmjenu iskustava, znanja i podrške, je udvostručenje broja vezova i povećanje prihoda za čak deset puta.

Riječ je o projektima koji traju već godinama i koji su osigurali dovoljan broj kvalitetnih komunalnih i nautičkih vezova, uređenih riva, lukobrana luka i lučica, te je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture prepoznalo važnost pojedinih aktivnosti i sudjeluje u njihovom (su)financiranju.

Osim toga, ulaskom Hrvatske u EU otvorila su se vrata prema europskim fondovima od kojih je za ŽLU-ove od posebne važnosti Operativni program konkurentnost i kohezija, namijenjen međusobnom povezivanju naseljenih otoka te povezivanju otoka s priobaljem. Iz ovog programa u zadnje dvije godine uloženo je čak 141 milijun kuna u prijavljene projekte Županijskih lučkih uprava, a njihovom realizacijom stvaraju se temelji za razvoj i povećanje broja cjelogodišnjih brodskih linija, kvalitetnija pristaništa, sigurnije vezove te uređenije luke i šetnice.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari