Krapinsko-zagorska županija preuzima riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar potpisali su u ponedjeljak, 2. prosinca, u Krapini, Sporazum o suradnji na provedbi izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u osnovnim školama koji omogućuje da i Krapinsko-zagorska županija u svoje osnovne škole uvede Građanski odgoj i obrazovanje po riječkom modelu.

Sporazum temeljem kojeg Grad Rijeka gradovima i županijama besplatno ustupa materijale potrebne za provedbu Građanskog odgoja i obrazovanja po riječkom modelu do sada su potpisali: Osnovna škola Ludina iz Velike Ludine, zatim Gradovi Pula, Pazin, Umag, Labin, Poreč, Rovinj, Sisak, Osijek i Opatija te Istarska i Primorsko goranska županija.

Prigodom potpisivanja Sporazuma, župan Željko Kolar zahvalio je Gradu Rijeci na volji da svoje znanje i iskustvo prenese i drugima. Istaknuo je kako je Krapinsko – zagorska županija već započela s implementacijom ovog programa, a ovim ugovorom to je i formalno potvrđeno.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel istaknuo je zadovoljstvo činjenicom da sve više gradova i županija prepoznaje ovaj projekt koji je dobio brojne nagrade i priznanja.

Grad Rijeka prvi je grad u Hrvatskoj koji je na sustavan način školske godine 2016./2017. u osnovne škole uveo Građanski odgoj i obrazovanje kao zaseban predmet, odnosno kao izvannastavnu aktivnost. Glavni cilj bio je doprinijeti ostvarenju vizije razvoja informiranog, aktivnog i odgovornog građanstva.

U svrhu provođenja Građanskog odgoja i obrazovanja izrađena su dva priručnika: priručnik „Učenik građanin“ namijenjen učenicima petih i šestih razreda, te priručnik „Učenici građani: informirani, aktivni i odgovorni“ učenicima sedmih i osmih razreda, kao i popratni materijali za učenike.

Svi materijali i udžbenici prevedeni su i na talijanski jezik kako bi pohađanje Građanskog odgoja i obrazovanja bilo omogućeno i učenicima pripadnicima talijanske nacionalne manjine.

Osim priručnika i pripadajućih građanskih mapa za učenike, riječki model Građanskog odgoja obuhvaća i smjernice za provođenje programa i uporabu priručnika. Smjernice su namijenjene učiteljima te definiraju obrazovne ishode, stečene građanske vještine, razvijene građanske vrijednosti te opis i strukturu aktivnosti za učenike. Osim toga, izrađeni su i materijali za učitelje koji su koncipirani su kao detaljna uputa za rad.

Odjel za odgoj i školstvo Grada Rijeke u suradnji s Centrom za primijenjenu psihologiju Odjeka za psihologiju FFRI organizirao je provedbu opsežnog longitudinalnog istraživanja Programa i izrađenih materijala koje će trajati ukupno četiri školske godine, a započeo je prošle školske godine.

U ovoj 2019./2020. školskoj godini, u osnovnim školama kojima je osnivač Grad Rijeka, nastavljeno je provođenje i širenje Građanskog odgoja i obrazovanja kojeg, kao izvannastavnu aktivnost, pohađa više od 700 učenika iz 24 riječke škole.

Kvalitetu riječkog Građanskog odgoja i obrazovanja prepoznao je i Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece dodijelivši mu nagradu Naj akcije 2017. godine.

Iste godine Udruga gradova, u sklopu dodjele priznanja pod nazivom INpuls, proglasila je riječki model GOO-a najboljim u kategoriji „Grad građana”, kategoriji s najviše nominiranih gradova, odnosno projekata.

U 2018. godini Europska komisija objavila je analizu politika obrazovanja, usavršavanja i osposobljavanja u zemljama članicama EU za 2018. godinu. U dijelu analize koji se bavi Hrvatskom posebno je istaknut riječki model Građanskog odgoja i obrazovanja.

Za Program uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja Grad Rijeka je u listopadu 2019. godine dobio Nagradu „Gradovi za jednakost„ za osobito istaknutu praksu u području jednakosti koju dodjeljuju Hrvatski pravni centar i Udruga gradova u RH.

Riječki model uvođenja Građanskog odgoja i obrazovanja u škole istaknut je kao primjer dobre prakse tijekom Foruma na temu Obrazovanje za demokratsko građanstvo – Edu4Europe koji se u studenom 2019. održavao u Strasbourgu.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari