KAPITALNI PROJEKTI IDU DALJE!

Županijski vijećnici većinom glasova podržali rebalans Proračuna – pad prihoda izbalansiran viškom iz 2019.godine

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

U Sportskoj dvorani Zamet održana je 30. sjednica Županijske skupštine Primorsko-goranske županije

Županijsku skupštinu je otvorio župan Zlatko Komadina informacijom o aktualnoj epidemiološkoj situaciji, odnosno o novih 10 osoba kod kojih je utvrđena prisutnost koronavirusa, što upućuje na potrebu pojačanog opreza svih građana i pridržavanja preporuka epidemiologa.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Sjednica je nastavljena Aktualnim satom gdje je opet otvoreno pitanje stanja u Centru za gospodarenje otpadom na Marišćini pri čemu je župan Komadina konstatirao da je izgradnja tog Centra bila državni projekt, da je izbor tehnologije bila odluka resornog ministarstva te da država do danas taj sustav nije dovršila što donosi i probleme u funkcioniranju, ali i financijskom poslovanju Centra.

Zaštita zdravlja građana kao i zaposlenika je prioritet te sve upućuje da je oko Marišćine nužno uspostaviti konstruktivnu suradnju lokalnih i regionalne samouprave te države kao nositelja projekta, naglasio je župan.

Postavljeno je i pitanje stanja u Zračnoj luci Rijeka koja je u većinskom vlasništvu države, a koja, prema riječima resorne pročelnice Nade Milošević još uvijek nije delegirala svog člana u Nadzorni odbor. Također je naglasila da je zemljište kao i svi objekti aerodroma u vlasništvu Zračne luke, a da je djelatnost kontrole leta u nadležnosti RH. Ocijenila je da se Uprava u nastalim uvjetima koronavirusa jako dobro organizirala da osigura sigurnost zračnog prometa kao i putnika.

Foto: Riportal

Postavljeno je i pitanje utjecaja epidemije koronavirusa na turizam, na što je župan Komadina odgovorio da će biti evidentan pad i prihoda i prometa i to na nekih 25% lanjskih. Dodao je kako je obveza svih u turizmu osigurati da Kvarner bude sigurna destinacija.

Županijski vijećnici većinom glasova podržali su Prijedlog izmjena i dopuna Proračuna Primorsko-goranske županije za 2020. godinu, kao i prijedlog raspodjele rezultata za prošlu godinu.

Usvojenim rebalansom, Proračun PGŽ povećava se za 3.346.000,00 kuna ili 0,25% te iznosi 1.323.796.000,00 kuna. Prihodi se smanjuju za 45.456.466,31 kunu, a primici za 2.747.388,10 kuna.

S druge strane višak iz prethodne godine iznosi 51.549.854,41 kunu od čega se 30.324.707,98 kuna odnosi na višak Županije, a 26.030.371,31 kunu na višak proračunskih korisnika.

Usvojenim rebalansom pad prihoda i primitaka tekuće godine kompenzira se prenesenim sredstvima iz prethodne godine čime Proračun za 2020. godinu nakon izmjena i dopuna ostaje na približno istoj razini kao i početni plan, tako da se nastavljaju svi kapitalni projekti te osigurava redovno financiranje svih županijskih ustanova, sporta, kulture, tehničke kulture kao i udruga civilnog društva.

Prihvaćeni su i prijedlozi programa javnih potreba u području kulture i tehničke kulture PGŽ, kao i sporta, zatim akcijski plan energetske učinkovitosti PGŽ za razdoblje od 2020. do 2022. godine, kao i izmjene i dopune financijskog plana Županijske uprave za ceste.

Na sjednici su predstavljeni i planovi ulaganja Lučke uprave Rijeka, te je prihvaćeno izvješće o radu Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj, aktivnostima PGŽ na pripremi i provedbi EU projekata… Ukupno je pred vijećnicima 29 točaka, a sjednica je u trenutku pisanja ovogoa teksta još uvijek trajala.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari