RAD DAVORA SANVICENTIJA

U Lovranskoj Dragi otvara se trajna skulptura paviljona Puli Malina

U petak, 26. lipnja 2020. prekrasna Lovranska Draga mjesto je za kratki after job predah ili pak nešto dulju šetnju prirodom

Naime, već od popodnevnih sati ovdje će početi mala, a ipak velika proslava u povodu dovršetka i otvorenja trajne skulpture paviljona  Puli Mȁlina, umjetnika Davora Sanvicentija, koja je ondje postavljena u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Okupljanje sudionika zakazano je za 15.30 sati u centru Lovranske Drage, odnosno kod potoka, legendarne špine i šterne. Prisutne očekuje zdravica uz živu svirku – proslavljeni liburnijski jazzer Damijan Grbac i njegov sastav GIIPUJA (Glazba Istre i Primorja u jazz aranžmanima) svirat će skladbe sa svog albuma prvijenca ”GIIPUJA, Ćo!’’.

U 16 sati i formalno će se otvoriti instalacija Puli Mȁlina, a program će se nakon toga nastaviti na šterni uz još jedan blok “Ča jazza”. Druženje se potom seli u restoran Draga di Lovrana uz malu zakusku i glazbu po odabiru DJ Jericha.

Kameni ostaci mlina i drvo lokalnog maruna ugrađeni u trajni paviljon usred prirode

Lovranska Draga prekrasna je destinacija koja  svojom okolnom prirodom i posebnošću samog mjesta podjednako budi interes turista i stanovnika Rijeke i šire okolice. Postavljenom instalacijom ovo mjesto dobiva novu vrijednost i razlog više za posjet, šetnju prirodom i uživanje u pejzažima Kvarnera.

Autor instalacije Puli Mȁlina je umjetnik Davor Sanvincenti, projektantica je Iva Peručić, a radove je izvela tvrtka Kapitel iz Žminja.

Kako se u opisu instalacije navodi, voda je oduvijek imala važnu ulogu u životu mještana Lovranske Drage te je u njezinu zemlju ucrtala živu mrežu puteva, staza i mostića, a na takvoj jednoj stazi – na pronađenim ostacima staroga mlina – smjestio se Puli Mȁlina, objekt inspiriran tradicijskim poljskim skloništima.

Njegova je baza izgrađena od kamenih ostataka mlina, dok je u interijeru korišteno drvo lokalnog maruna. U svako doba godine, ovaj će paviljon sa svojim šumskim vrtom biti prirodni zaklon putniku, šetaču, prolazniku, mjesto za druženje ili tišinu. Na datume godišnjih ekvinocija – zbog specifičnoga položaja južnoga prozora – posjetitelj ima priliku doživjeti susret i igru sunčevih zraka i vode.

Zajedništvo lokalne zajednice u realizaciji projekta

Glavni partner Rijeci 2020 na realizaciji ovog projekta bila je Općina Lovran, a pomoć i ruku suradnje pružio je i Park prirode Učka. Posebne zahvale putuju gospodinu Arsenu Brumnjaku na poklonjenim marunima korištenima u interijeru paviljona te svim članovima lokalne zajednice, mještanima Lovranske Drage koji su razgovarali s autorom u tijeku priprema ovog umjetničkog rada.

Inače, riječ je o prvoj u nizu trajnih umjetničkih instalacija koje će biti postavljene na području Kvarnera u sklopu programa Lungomare Art, projekta EPK.

Suvremena umjetnost u ovom projektu izlazi iz muzeja i susreće se s lokalnim zajednicama, stvarajući novi  kulturno-umjetničko-turistički put, koji donosi posebnu novu vrijednost mjestima koja su obuhvaćena ovim programom. Lungomare Art gradi spomenike za budućnost!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari