U DJEČJEM VRTIĆU DRENOVA Obilježen Europski dan oralnog zdravlja

U Dječjem vrtiću Drenova dodjelom certifikata dječjim vrtićima koji promiču oralno zdravlje obilježen je Europski dan oralnog zdravlja.

Pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije i Grada Rijeke, Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ u suradnji s Klinikom za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka i Katedrom za Dječju stomatologiju i ortodonciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci već osam godina provodi preventivni program “Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih u Primorsko-goranskoj županiji”. U sklopu tog programa sustavno i organizirano provode se promotivne i preventivne aktivnosti u vrtićima i školama u Primorsko-goranskoj županiji.

Dječjim vrtićima koji promiču oralno zdravlje dodijeljeni su certifikati, kao i vrtićima koji će tek započeti sa četkanjem. Veliku zaslugu tu imaju donatori koji su svojim donacijama omogućili i ostalim vrtićima da započnu sa četkanjem zuba tako da su donirali četkice, paste za zube i ormariće za četkice.

Karijes ili zubni kvar još uvijek je najraširenija bolest naše civilizacije, od koje boluje i do 90% cjelokupnog čovječanstva. Nasuprot tome moguća prevencija svih bolesti usne šupljine je preko 90%. Nužno je da stomatološki zdravstveni odgoj ponovno postane dio općeg zdravstvenog odgoja.

S obzirom na takvu situaciju, Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije u suradnji s Klinikom za dentalnu medicinu KBC-a Rijeka i Katedrom za Dječju stomatologiju i ortodonciju Medicinskog fakulteta u Rijeci provodi županijski stomatološki preventivni program “Unaprjeđenje oralnog zdravlja djece i mladih” kontinuirano od 2008. godine kao jedini Program takve vrste u Republici Hrvatskoj u kojem se sustavno vodi briga o oralnom zdravlju djece i mladih.

Programom se nastoji podići svjesnost roditelja i djece o važnosti održavanja pravilne orale higijene od najranije dobi, redovnog posjećivanja liječnika dentalne medicine s ciljem postizanja dobrog oralnog zdravlja. Programom su obuhvaćeni svi šestogodišnjaci i dvanaestogodišnjaci Primorsko-goranske županije.

Brojnim prisutnima, među kojima su bili predstavnici dječjih vrtića i donatora, obratili su se pozdravnim govorima ravnateljica dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, prodekanica studija dentalne medicine Sonja Pezelj Ribarić, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Vladimir Mićović, ravnatelj KBC Rijeka Davor Štimac, gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel te zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić.

Zamjenica Medarić u svo obraćanju čestitala je svim uključenima u ovaj uspješan program. “Nadam se da će ovaj program oralnog zdravlja biti prepoznat i na nacionalnoj razini, i preuzet od drugih nastavnih zavoda. Čestitam svim vrtićima koji su se uključili u ovaj program i prepoznali učinke da je briga o oralnom zdravlju vrlo važna, jer sve ono što smo naučili u toj dobi pamtimo za cijeli život.Isto tako čestitam svim onim nagrađenima koji su danas dobili ove certifikate, i nadam se da će se još puno vrtića uključiti u ovaj kvalitetan program”, rekla je Medarić.

Uz zamjenica župana Marinu Medarić u ime Primorsko-goranske županije dodjeli certifikata prisustvovala je i pročelnica UO za zdravstvo Đulija Malatestinić. (pgž)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari