ZVIJEZDA U “ZAJCU”! Po njemu je NASA nazvala objekt u svemiru a sada je novi šef dirigent orkestra riječke Opere

Karizmatični Yordan Kamdzhalov,  novi šefa dirigenta orkestra riječke Opere,  Brucknerovom 7. simfonijom otvara novu koncertu sezonu u „Zajcu“

Nakon koncertnih doživljaja za pamćenje pod dirigentskim vodstvom Yordana Kamdzhalova, HNK Ivana pl. Zajca nastavlja ispunjavati želje svoje publike – na mjesto šefa dirigenta orkestra riječke Opere dolazi upravo karizmatični Kamdzhalov!

Inauguracijski koncert Yordana Kamdzhalova, izvedba Brucknerove 7. simfonije na programu je u subotu 29. rujna 2018. s početkom u 19.30 sati kada će istodobno biti svečano otvorena nova koncerta sezona u „Zajcu“.

Pod njegovim ravnanjem i uz riječki orkestar, Brucknerova Četvrta simfonija, „Romantična” je, podsjetimo, oduševila publiku, a sada slijedi Sedma.

Zanimljivo, zbog njegova zanimanja za astronomiju, godine 2014. NASA je objekt u svemiru 52292 nazvala po njemu “52.292 Kamdzhalov” uz obrazloženje: „Svojom strašću prema astronomiji, povezuje svijet glazbe i fascinaciju svemirom.”

Brucknerova Sedma simfonija u E-duru

Sedma simfonija u E-duru jedna od najljepših Brucknerovih simfonija i najpopularnije njegovo djelo. U ovom remek-djelu što je grandiozan uspjeh, kakvom se Bruckner nadao veliki dio svog života, doživjelo već prigodom praizvedbe 1884. u Leipzigu, skladatelj donosi cijelu skalu ljudskih emocija.

Glavnu temu prvog od četiri stavka Sedme, Bruckner je, kako je sam pričao, čuo u snu, izvedenu na violini te ju je sljedeće jutro odmah zapisao.

Brucknerove su simfonije česte na koncertnom repertoaru Yordana Kamdzhalova, a kritičar specijaliziranog časopisa „Bruckner Journal” proglasio je Brucknerovu Devetu pod vodstvom Kamdzhalova najboljom ikad.

„Do sada sam čuo mnoge izvedbe, uključujući Berlinsku filharmoniju, ali u ovom trenutku Kamdzhalov ih sve nadmašuje!“

„Da me pitate kojeg bih skladatelja dirigirao do kraja života, svaki dan, bio bi to Bruckner!”, rekao nam je maestro prije riječke izvedbe Brucknerove Četvrte nakon koje je kritičarka Gloria Fabijanić Jelović napisala: „Vrhunski glazbeni događaj u riječkom HNK Ivana pl. Zajca, simfonijski koncert “Bruckner”, pod zadivljujućim vodstvom gosta, mladog bugarskog dirigenta Yordana Kamdzhalova, publiku je ostavio bez daha.“

Očarana riječka publika

Prvi je put Kamdzhalov očarao riječku publiku ravnajući koncertom „Wagner-Debussy-Beethoven“, ali i prošlogodišnjim Novogodišnjim koncertima kada je srušen rekord posjećenosti ovog tradicionalno popularnog prigodnog koncerta.

Prije no što je postao šefom dirigentom orkestra riječke Opere, na toj je funkciji prethodno bio u Heidelbergu kao šef dirigent Opere i Filharmonije, Schloss festivala i Winter Barock Festivala, ravnao je značajnim orkestrima diljem svijeta, dobitnik je brojnih prestižnih međunarodnih nagrada, 2010. godine bio je nominiran za najboljeg dirigenta godine u Njemačkoj, a godinu kasnije, Opernwelt, najpopularniji operni magazin nominirao ga je za najbolju izvedbu godine.

Genij u svijetu glazbe

Kritika ga je prozvala „najperspektivnijim mladim dirigentom 21. stoljeća“, „genijem u svijetu glazbe“ te „smjelim čarobnjakom koji očarava svih, i u orkestru i u publici“, čija je interpretacija „zapanjujuće žestine te hrabre i beskompromisne dosljednosti”.

Studirao je na Državnoj akademiji u Sofiji te na Akademiji Hanns Eisler u Berlinu, a tijekom karijere mentori su mu bili mnogi glasoviti stariji kolege kao što su Lorin Maazel, Vladimir Jurowski i Esa-Pekka Salonen.

Osvojio je brojne poznate pozornice diljem svijeta. Surađivao je s orkestrima iz Londona, Züricha, Luzerna, Bonna, Berlina, Pariza, Toscane, Bostona, New Yorka, Hamburga, Helsinkija, Basela, Singapura, Tokija i drugih.

Bruckner i Kamdzhalov – spoj koji obećava još jednu izuzetnu i moćnu interpretaciju glasovite simfonije u svoj njenoj veličanstvenosti. U subotu, 29. rujna u 19.30 sati u HNK Ivana pl. Zajca.

VIDEO DANA: “Mućke” u Autotroleju!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari