AZERBAJDŽAN – HRVATSKA 0:0 Kovačevi „Vatreni“ prepustili bod Prosinečkom u negledljivoj predstavi

AZERBAJDŽAN – HRVATSKA 0:0 (0:0)

Kvalifikacije za EP 2016., Skupina H. Bakcell Arena, Baku.

Sudac: Ruddy Buquet (Francuska)

AZERBAJDŽAN: K. Ağayev, R.F. Sadıqov, Q. Qarayev, B. Hüseynov, R. Ämirquliyev, A. Daşdämirov, Ä. İsmayılov, M. Mirzäbäyov, D. Nazarov, R. Qurbanov, M. Qurbanov

HRVATSKA: Subašić – Vrsaljko, Ćorluka, Vida, Pranjić – Modrić (Brozović), Badelj (Kovačić) – Perišić, Rakitić, Pjaca – Mandžukić

Hrvatska reprezentacija „prosula“ je dva boda na gostovanju u Bakuu kod Azerbajdžana Roberta Prosinečkog u okviru kvalifikacija za EP 2016! To (vjerojatno) neće imati presudnu ulogu u našem plasmanu na Europsko prvenstvo, no hoće u glavama navijača koji će teško izborniku Kovaču oprostiti ovakvu „kamilicu“ – istina je da je statistika definitivno na strani Hrvatske, no statistika je varljiva stvar. Terenska premoć Hrvatske bila je jalova, a i onih nekoliko vrlo izglednih situacija završavalo je vrlo mlakim udarcima naših napadača, posebno Marija Mandžulića.

Da smo zločesti, rekli bi da nitko od naših iz stručnog stožera i igrača neće plakati što su „Azeri“ Roberta Prosinečkog uzeli bod, i time vjerojatno na duže staze „zacementirali“ poziciju Žutog, bivšeg Vatrenog, u bogatom Bakuu.

Naše je na teren, u odsustvu Darija Srne, kao kapetan izveo Luka Modrić (nevjerojatno zvuči podatak da Luka dosad, usprkos 85 nastupa, nije predvodio Vatrene?!). No Luka neće baš po dobrome pamtiti svoj debi – vjerojatno će ga zaboraviti već u zrakoplovu za Zagreb.

Hrvatskoj je ovo bila prva prilika za osvajanje bodova nakon što joj je UEFA zbog svastike na Poljudu oduzela jedan. Zbog posljednje kazne HNS je iz straha od novih incidenata zabranio gostovanje hrvatskih navijača, no dio njih se ipak pojavio na stadionu u Bakuu.

Već u drugoj minuti prva prilika za Hrvatsku, Modrić je „lansirao“ Mandžukića u prostor prema 16 metara domaćina. Mandžo se othrvao braniču domaćih, ali onda slabo pucao s nekih 14 metara malo iskosa s desne strane, lopta je prošla po travi uz desnu vratnicu.

U 12. minuti obećavajući slobodan udarac za naše na 25 metara od domaćeg gola, ali od kombinacije Rakitića i Modrića – nakraju ništa.

U većem dijelu prvog poluvremena Hrvatska je nešto opasnija, ima terensku inicijativu, ali jalova je to premoć. Malo uzbuđenja tek u 25.minuti kada je Pjaca uposlio Perišića koji s ruba šesnaesterca ubacuje pred gol gdje Mandžo nije uspio dobro pucati glavom; a u 28. Rakitić tuče iz daljine, ali nedovoljno jako i – nisko pored gola.

U 32. minuti sada je Vrsaljko ubacio pred gol, ali Mandžo se spetljao i propustio zabiti sa 5-6 metara. U 36. Rakitić je opalio iz slobodnjaka sa 25 metara – metar iznad grede.

Dvije minute prije odlaska na odmor možda i najljepša akcija naših, Pjaca i Perišić su probili domaće po lijevoj strani, ali Pjaca je tražio Mandžu ispred gola, ali loše – previše unatrag, i domaći braniči čiste.

U 48. najbolja akcija domaćih – Nazarov tuče unutar šesnaesterca, a pokriveni vratar Monaca i hrvatske reprezentacije Danijel Subašić refleksno boksa loptu daleko od gola.

Samo dvije minute kasnije Perišić gađa okvir gola s ruba šesnaesterca iskosa – pokušao je nabaciti za Mandžu, ali mu lopta prelazi preko noge – no nedovoljno da prevari vratara domaćih, završava na prečki.

Do kraja utakmice redaju se prilike za Hrvatsku koje su više plod razlike u kvaliteti no nekakve bogomdane igre naših reprezentativaca. U 58. Mandžukić iz blizine slabo puca glavom – golman lako hvata; u 67. Kovačić izbija u srce šesnaesterca na dodavanje Perišića ali slabo plasira loptu po travi kraj vratnice; a u 85. nakon lijepog dvostrukog dodavanja Pjaca-Kalinić , Mandžukić dobija loptu na deset metara od vrata – no okružen dvojicom suparničkih igrača mlako tuče u vratara.

Skupina H, poredak:
1. Hrvatska 14 (7)
2. Italija 12 (6)
3. Norveška 10 (6)
4. Bugarska 8 (6)

5. Azerbajdžan 5 (7)
6. Malta 1 (6)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari