Galerija | BRAVO VATRENI! Hrvatska pobijedila Armeniju i plasirala se na Europsko prvenstvo u Njemačkoj 2024.

Pogodak odluke zabio je Budimir na isteku prvog poluvremena utakmice u Maksimiru

Hrvatska je Maksimiru u posljednjem kolu kvalifikacija pobijedila Armeniju 1-0 te tako šesti put u nizu, a sedmi ukupno, izborila Europsko prvenstvo koje će sljedeće godine ugostiti Njemačka.

Hrvatska je od početka preuzela inicijativu i stisnula Armence na njihovu polovicu, no gosti su se jako dobro branili.

Prvi udarac u okvir gola vidjeli smo u 13. minuti kada je pucao Kramarić, ali ravno u Čančarevića. Samo dvije minute kasnije u šesnaestercu gostiju pao je Brozović, no sudac je samo pokazao da se igra dalje. Uslijedila je i tiha VAR provjera koja je potvrdila odluku suca.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

U 18. minuti udarac glavom Budimira išao je u Čančarevića, koji se potom poigravao nakon gol auta, loše je ispucao loptu, samo do Modrića, čiji je pokušaj s 20-ak metara odbio u korner. Zaprijetili su u Armenci u 23. minuti kada je oštru loptu u šesnaesterac ubacio Spertsjana, no ispred Sevikjana u posljednji trenutak je intervenirao Sosa.

Opet je opasno pred našim golom bilo u 30. minuti kada je Hovhanisjan izbio sam pred Livakovića koji je čudesnom reakcijom sačuvao nulu na Maksimiru.

Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Odgovorili smo preko Ivanušeca dvije minute kasnije, no udarac sa sedam, osam metara odlazi pokraj gola. U 33. minuti s ruba šesnaesterca probao je Modrić čiji udarac odlazi visoko iznad gola. U 35. minuti visoko je nogu ispred glave Sose podigao Sevikjan, tražili su naši opet kazneni udarac, međutim sudac opet nije ništa sudio. Ivanušec je još jednom probao u 41. minuti kada udarac iskosa s lijeve strane odlazi iznad gola.

Armence smo napokon slomili u 43. minuti kada je Sosa ubacio s lijeve strane, a u sredini loptu je dočekao Budimir i glavom zabio za 1-0. U samoj završnici pokušao je i Modrić čiji udarac uz manje poteškoće brani Čančarević.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Na poluvremenu je Dalić u svlačionici ostavio Ivanušeca, a priliku je dobio Mario Pašalić. Nakon samo pet minuta igre vidjeli smo još jednu izmjenu u redovima Hrvatske kada je Juranović zamijenio Stanišića. U 52. minuti Budimir je još jednom zatresao mrežu gostiju, no ovog puta gol je opravdano poništen jer je hrvatski napadač napravio prekršaj na golmanu Armenije.

U 57. minuti imali smo sjajnu priliku za 2-0, ali istaknuo se Čančarević koji je u razmaku od nekoliko sekundi prvo zaustavio pokušaj Kramarića, a onda i Pašalića.

Samo tri minute kansije Kramarić je dao za Budimira, čiji udarac u posljednji trenutak blokira jedan do braniča Armenije i tako sprječava 2-0. U 63. minuti udarac iz daljine oprobao je i Gvardiol, međutim išlo je to ravno u Čančarevića.

Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Nastavila se dominacija Hrvatske, a u 68. minuti Dalić je odlučio Kramarića zamijeniti Marcom Pašalićem. U 75. minuti sjajno je po lijevoj strani prošao Modrić, nakon čega je Calisir natjerao Čančervića na sjajnu intervenciju. Već u sljedećem napadu opet je sjajan golman Armenije, ovog puta nakon udarca Brozovića.

Zaprijetili su Armenci u 81. minuti kada je dalekometni pokušaj Dašjana obranio Livaković.

Samo dvije kasnije imali smo novu priliku riješiti utakmicu kada je na drugoj stativi loptu dočekao Marco Pašalić, no udarac odlazi pokraj gola. Do kraja smo uz dominaciju sačuvali vodstvo te sedmi put u povijesti izborili EURO.

U drugoj utakmici naše skupine Wales Turska odigrali su 1-1. Domaćin je poveo u 8. minuti golom Williamsa. U 71. minuti gosti su izjednačili golom Yazicija iz penala, piše Net.hr.

Standings provided by Sofascore

Turska je osvojila skupinu sa 17 bodova, Hrvatska je druga s bodom manje, slijede Wales s 12 te Armenija s osam, dok je Latvija posljednja s tri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari