EUROBASKET Perasović: Radili smo puno i dobro za pobjedu

Hrvatska košarkaška reprezentacija stigla je do druge pobjede u skupini C na EuroBasket svladavši u utorak Makedoniju s uvjerljivih 73-55 (30-32) zahvaljujući agresivnoj i energičnoj igri u drugom poluvremenu, u kojoj je prednjačio Dario Šarić.

Šarić je nakon poraza od Grčke bio izrazito ljut na sebe zbog promašenih slobodnih bacanja u završnici, a tu je svoju ljutnju uspio kanalizirati i pretvoriti i gomilu pozitivne energije koju su prepoznali i gledatelji te ga još za vrijeme utakmice nekoliko puta nagradili ovacijama.

“Najmanje što mogu je zahvaliti se. Drago mi je da su prepoznali moju borbenost. Nadam se da će i drugi dobiti ovacije, jer svih 12 to zaslužujemo, čak i ona dvojica koji su ispali zbog Fibinih pravila. Ovo je jedna nova Hrvatska, Hrvatska koja se bori. Nadam se da će to prepoznati i da će doći i na ove dvije utakmice zbog Hrvatske, bez obzira tko je suparnik”, rekao je Šarić koji je dvoboj završio s 15 poena, 7 skokova, 4 asistencije.

Hrvatska je u utorak opet dobila Bojana Bogdanovića čija je ogromna želja za igranjem prevladala i kad su liječnici dali zeleno svjetlo, izbornik Velimir Perasović uvrstio ga je u početnu petorku. Bogdanović se vratio s 13 koševa, 6 skokova i tri asistencije.

“Vjerujem da bi na mom mjestu svatko ovo učinio i podmetnuo leđa, u ovom slučaju glavu, za momčad. Ne bih želio više o tome, da sam neki heroj. Imam još male glavobolje koje će proći do ujutro”, rekao je Bogdanović i istaknuo kvalitetu obrane kojom su slomili makedonski otpor u drugom poluvremenu.

“U prvom poluvremenu smo dopustili previše otvorenih šuteva, kasnili u indirektnim blokovima. Kad smo izašli u drugom poluvremenu onako kako smo trebali od početka i zaigrali takvu obranu kakva nas krasi od kad smo počeli raditi s izbornikom Perasovićem, Makedonci više nisu imali šanse. Ne mogu reći da možemo biti ponosni, ali možemo biti zadovoljni kad dobijemo ovakve suparnike s 20 razlike”, zaključio je Bogdanović.

Trener Perasović se nije složio s pojedostavljenom analizom.

“Nije tako jednostavno. Ne možemo reći, sad ćemo malo stisnuti i dobit ćemo 20 razlike. Radili smo puno i dobro da bi došli do te prednosti. Razlika je bila u toj želji, nepredavanju, prolasku blokova. Makedonski tim je pao na našoj čvrstini. To je odlučilo. No, ako mislite da ćemo dobiti 20 razlike kad nam padne na pamet, onda griješite. Mi i sutra možemo imati jako tešku utakmicu”, izjavio je izbornik Perasović.

Unatoč početnoj nervozi, hrvatski košarkaši su pokazali strpljivost. Nisu gubili glavu kad su Makedonci ušli u seriju pogođenih trica u prvom poluvremenu i poveli 18-11. Od 24. minute kad je Hrvatska ponovno povela (38-37), makedonske nade razbijale su se na čvrstom obrambenom bedemu u kojem su unutarnji i vanjski igrači odlično surađivali. Makedonija je u drugom poluvremenu postigla 23 koša i za svaki se morala silno pomučiti.

S takvim pristupom hrvatski će košarkaši morati izaći i u srijedu (21 sat) protiv Nizozemske, bitno drugačije reprezentacije od makedonske, kako bi osigurali plasman u drugi krug.
“To je puno atletskiji suparnik. Izbacili su Crnogorce u kvalifikacijama, pobijedili Gruziju, možda mogli i bolje proći protiv Slovenije. Nema laganog protivnika. Nemojte zaboraviti, oni imaju samo pobjedu manje od nas”, zaključio je uvijek oprezni i pragmatični izbornik Perasović.

HRVATSKA – MAKEDONIJA 73-55 (15-18, 15-14, 22-10, 21-13)

Arena Zagreb. Gledatelja: 9.828. Suci: Lamonica (Ita), Cici (Alb), Mantyla (Fin).

HRVATSKA: Tomić 10, Rudež, Stipčević 7, Bogdanović 13, Šarić 15, Tomas, Ukić 7, Simon 12, Draper, Bilan, Žorić 8, Hezonja 1

MAKEDONIJA: Brčkov, Ilievski 7, Sokolov, Kostoski 3, V. Stojanovski 9, D. Stojanovski 9, Simonovski 5, Mladenovski 2, Trajkovski 5, Gjuroski 5, Hendriks, Samardžiski 10

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari