KAD NE IDE, NE IDE: Prvenstvena pauza stiže u pravo vrijeme, srećom i konkurenti gube…

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Jedan trenutak “nesvjestice” bijele obrane i jedan trenutak “nesvjestice” suca Pajača bili su dovoljni da Rijeka ostane bez bodova i u četvrtom prvenstvenom susretu zaredom

LOKOMOTIVA – RIJEKA 1:0 (1:0)

ZAGREB – Stadion u Kranjčevićevoj. Utakmica 15 kola Hrvatski telekom Prve lige. Gledatelja: 1.500. Sudac: Igor Pajač (Zelina)

Strijelac: Capan (17)

LOKOMOTIVA: Šemper, Musa, Ivanušec, Majer (od 87′ Chago), Barić (od 46′ Oluić), Kolinger, Karačić, Šunjić, Capan (od 80′ Burić), Majstorović, Krstanović

RIJEKA: Prskalo, Mavrias (od 46′ Heber, od 71′ Črnic), Elez, Župarić, Zuta, Mišić, Bradarić, Vešović, Pavičić, Acosty (od 64′ Gavranović), Gorgon

Lokomotiva je s 1:0 porazila Rijeku u Kranjčevićevoj. Treće je to iznenađenje u 15. kolu nakon jučerašnje pobjede Rudeša 2:3 kod Hajduka i slavlja Intera nad Osijekom u petak.

“Vrijeme je za totalnu mobilizaciju”, odjekivalo je s Rujevice posljednjih dana nakon tri uzastopna prvenstvena poraza i europskog nokauta kojeg su Bijeli doživjeli u četvrtak protiv bečke Austrije (1:4) koju su, uzgred, “razmontirali” u Beču prije dva tjedna.

I ne može se reći da svi nisu svjesni ozbiljnosti situacije. Kek i igrači, mogli su se u to uvjeriti i navijači, studiozno i “spartanski” rade na treninzima, radi se na koncentraciji momčadi za prvi sljedeći nastup, a navijači su posebno senzibilizirani (OVDJE) za trenutak u kojem se ekipa našla nakon proslavljanja osvajanja silnih trofeja prije samo pet mjeseci.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

No kad krene nizbrdo, “kletvu” je teško prekinuti. Pokušao je Matjaž Kek iskoristiti Vešovićevu agilnost i napadački potencijal na bočnim pozicijama na taj način da je Grka Mavriasa gurnuo na desni bok bliže Prskalu, Acostya ispred njega a Vešovića na lijevi bok, što je formacija kakvu dosad nismo imali prilike gledati. Između Vešovića i Acostya napadačke niti trebao je povezivati  Pavičić (i to mu je u nekoliko solo-prodora na početku utakmice polazilo za nogom) a ispred svih njih ubačaje je u Šemperov gol trebao „pospremati“ Gorgon. Na svojim uobičajenim pozicijama zadnjih veznih Bradarić i Mišić…

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Sve je to lijepo i logično zamišljeno, no nažalost realizacija je postala rak-rana Bijelih, a kada se nekoliko prvih (polu) šansi ne iskoristi, Bijelima u zadnjim kolima „voda ulazi u uši“, počne se griješiti i u dodavanjima na par metara, a igra Bijelih koju smo nekada pod Kekom pamtili kao ultrabrzu spušta se za tri brzine nadolje, prema onoj „kvartovskoj“ prvoj brzini.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Mogla je Rijeka (uz malo sreće) povesti u 12, i 15, minuti kada je najprije Pavičić gurnuo Gorgona u priliku a ovaj pucao iskosa s ruba šesnaesterca no Šemper je bio spreman. Slična akcija par minuta kasnije kada je Vešović povukao kontru a onda se – usamljen – odlučio na udarac iskosa po ulasku u šesnaesterac. Lopta je dotakla Majstorovića i otišla malo pokraj vratnice…

I onda je valjda morao doći ove jeseni, nažalost, neizostavni „blackout“, trenutak kolektivne „nesvjestice“ riječke obrane. Capan se izborio za jednu loptu u središnjem krugu igrališta, othrvao se nasrtaju Bradarića a zatim prošao poput šila pored dva riječka braniča koji valjda nisu očekivali tako „okomit“ Capanov prodor. Veznjak domaćih po ulasku u šesnaesterac snažno udara loptu koja se od grede odbija u mrežu.

Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Do kraja prvog dijela Rijeka je pokušala doći do izjednačenja ali nije kreirana niti jedna stopostotna prilika.

I kada te ne ide, onda te ne ide na svim poljima. Početkom drugog dijela utakmice Bijeli su oštećeni za jedanaesterac, Karačić je igrao rukom u svom kaznemom prostoru no sudac Pajač se nije oglasio.

Kek baca sve karte u napad. Već u poluvremenu Mavriasa je zamijenio Heber, a u 64. ulazi Gavranović umjesto Acostya. No kako u slučaju Bijelih jedna nesreća nikada ne dolazi sama , sredinom drugog dijela zbog ozljede mora izaći tek pridošli Heber kojeg mijenja Črnic.

Riječani su u drugom poluvremenu puno bolji no u prvom, napadi prema Šempreru smjenjuju se jedan za drugim, no lopta neće u gol… U 55, Mišić je pucao sa nekih sedamnaest metara no njegov udarac je Šemper izvadio ispod grede i odbio u korner. U 62, Heber je primio loptu na rubu šesnaesterca, ali njegov udarac završio je u vanjskoj strani mreže. U 69. Gavranović je ostavio za Bradarića čiji udarac sa nekih osamnaest metara odlazi iznad gola.

Pred kraj utakmice još jednom je zaprijetio Gavranović. Pavičić je ubacio iz slobodnog udarca, Gavranović se najbolje snašao u kaznenom prostoru, a njegov udarac glavom je otišao malo iznad grede.

I nogometaši Lokomotive u nekoliko su navrata ozbiljnije zaprijetili riječkim vratima. Najprije se u 50. minuti Karačić prikrao Zuti iza leđa, izašao sam pred Prskala, a njegov udarac iskosa otišao je visoko iznad gola.

U 77. minuti Majer je pucao iz slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora, ali Prskalo je sjajno obranio.

Tako se Lokomotiva izjednačnila sa 21 bodom s petoplasiranim Interom, a Rijeka je ostala na trećem mjestu sa 25 bodova, koliko ima i četvrtoplasirani Hajduk. U vodstvu je Dinamo sa 34 boda i utakmicom manje, a drugi je Osijek sa 27. Na začelju su Istra 1961 i Cibalia sa po 13 bodova te Rudeš koji ih ima 11.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari