DOBRE ŽELJE I ČESTITKE

Galerija | Svečanom akademijom obilježeno 40 godina Vaterpolo kluba Opatija

Foto Luigi

Svečanost prožeta emocijama, sjećanjima i optimizmom obilježila je jučerašnju akademiju Vaterpolo kluba Opatija, povodom obilježavanja 40 godina od osnutka kluba, koja je okončana prigodnim druženjem koje je okupilo brojne članove, prijatelje, goste i uzvanike.

28. listopada 1981. je osnovan klub a ovo druženje bilo je najbolji poklon koji su mu sadašnji i bivši članovi mogli pripremiti, a raspon generacija koje su prisustvovale na druženju najbolje svjedoče o značaju ovog sportskog kolektiva ne samo u regionalnim već i u nacionalnim okvirima.

– Moram priznati da kada vas vidim u ovakvom broju da mi zaigra oko srca i da mogu biti ponosan da sam trenutno predsjednik ovako jedne velike obitelji, bogate povijesti. Kroz našu obitelj prošlo je mnogo članova, djece. Mojih vršnjaka, idola, a danas uspješnih ljudi. Dopala me s jedne strane nezahvalna uloga, a s druge strane čast da napravim retrospekciju 40. godina bogate povijesti s kojom možemo biti ponosni, kazao je u uvodu svog govora predsjednik kluba Danijel Premuš koji je pritom citirao jedan novinski članak iz ’80-ih godina prošlog stoljeća koje su pisale o fenomenu vaterpola u Voloskom, ali i u kratkim crtama kroz osobni pogled ispričao povijest kluba do današnjeg dana.

Danijel Premuš (Foto Luigi)

– Kruna i veliko priznanje pojedincima i klubu dolazi odlaskom trojice naših igrača na Olimpijske igre u Atenu, a to smo Nikola Franković, Goran Volarević i ja. Svojevrstan fenomen da u gradu koji broji jedva desetak tisuća stanovnika, bez vlastitog bazena niknu reprezentativci takvog kalibra. Nažalost nakon ovakvog sjajnog uspjeha slijedi neminovni pad, stagnacija, klub je pred gašenjem… Vođeni parolom da klub ostaje vječan, a igrači prolaze, nekoliko entuzijasta na čelu s Radomirom Premušem, Danijelom Liberom, Albertom Kontušem, Vladom Bosnerom, Deanom Brguljanom, Draženom Opalom uspijevaju nagovoriti Berislava Matijevića da preuzme klub i spasi ga od propasti i sigurnog gašenja. Zahvaljujući njemu, klub se stabilizirao, postavio ponovno na zdrave noge, a naš klub je ponovo mjesto gdje se stvaraju novi šampioni, mjesto gdje dolaze olimpijci, osvajači olimpijskih odličja. Također, u dva navrata postajemo prvaci 1.B lige i ostvarujemo pravo nastupa u elitni rang natjecanja, dodao je Premuš i istaknuo da ‘nažalost zbog nedostatka infrastrukture, financijskih sredstava, ponekad i maćehinskog odnosa grada prema klubu, od natjecanja se odustaje’.

Nikol Frankovic, Arno Blecich i Danijel Premuš (Foto Luigi)

– U ovom trenutku u klubu marljivo na bazenu Kantrida trenira oko 70 djece, zahvaljujući njihovim roditeljima koji ih uporno vode na bazen, strpljivo čekaju da im se stvore uvjeti za njihov uzlet i ostvarivanje dječačkih snova kao što sam ih i ja dosanjao. Unatrag desetak godina svake godine na našem plivalištu u Voloskom odigrava se tradicionalni memorijalni turnir mlađih uzrasnih kategorija u spomen na našeg prvog predsjednika kluba – Krunoslava Brguljana. Želim se posebno zahvaliti svim sponzorima, Gradu Opatiji, pojedinačnim donatorima, mojim kolegama i prijateljima koji su nesebično odvojili svoj novac, vrijeme i trud da se ovo večeras održi. Na kraju, volio bih završiti ovaj govor u optimističnom tonu. Recentni razgovori s gradskim ocima, bivšim sportašima, bude mi nadu, da će ova naša priča imati sretan kraj… Da će se pretvoriti u bajku, kada uz dvoranu nikne naš novi bazen. Taj nedosanjani objekt generacija opatijskih vaterpolista. Vjerujem da ćemo dosanjati tu bajku i da se nikada nećemo probuditi, poručio je Premuš koji se posebno zahvalio treneru Opali što su uzvanici nagradili velikim aplauzom.

(Foto Luigi)

– Svih nabrojenih uspjeha ne bi bilo da nije bilo mojih, naših trenera… Velikih učitelja, koji su zaslužni da smo svi ovdje ono što jesmo – ljudi! Stoga posebna zahvala Đuri, Paji, Mauru, Čiži, Vladi, Bruni Blasigu, Doktoru, Nikoli Dapčiću, Mrkiju i neka mi netko ne zamjeri ako sam nekoga izostavio… No ipak jednog moram posebno spomenut, jednog posebnog i jedinstvenog… Ikonu kluba, čovjeka koji se toliko identificirao s klubom da mu nitko u ovoj dvorani nije ravan… Draženu Opali-Ljipi… Ljipa hvala ti za sve… Ljubim te, poručio je Premuš.

Fernando Kirigin I Danijel Premuš (Foto Luigi)

Dodjela plaketa za izniman doprinos u stvaranju kluba… Kako i svaka priča tako i ova ima svoj početak, od osnivanja plivačke sekcije u Moto nautičkom klubu i skijanju na vodi 1973. te ljetne vaterpolo lige na kupalištu Lido 1978. s 12 klubova s područja bivše općine Opatija. Pokretači su Miro Mustapić, Dragan Kinkela, Krunoslav Brguljan i Arno Blecich, a sve uz mentorstvo Marine i Zdravka Žagara. Kao logični slijed dogodilo se osnivanje Kluba 28.10.1981. u Villi Antonio. Prvi predsjednik je Krunoslav Brguljan, a trener Ljubo Linšak. Prva utakmica odigrana je u Crikvenici.

Dobre želje te čestitke uputila je i Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko goranske županije koja je istaknula važnost sportskih kolektiva za naše najmlađe sugrađane, ali i vrijednost koje oni stvaraju, dok je Fernando Kirigin, gradonačelnik Opatije vaterpolistima najavio najljepši poklon koji sanjaju već 40 godina – zatvoreni bazen.

– Kad sam 2009. godine kao sportaš ušao u politiku imao sam misiju, a to je izgradnja sportske dvorne. Neću reći da sam ju izgradio sam, ali mislim da sam dosta zaslužan da je ona tamo gdje je. Isto tako jako dobro znam što znači infrastruktura za svaki sport tako da je moja misija u narednom periodu i realizacija bazena. Da sam uspio riješiti jedan detalj vezan uz zemljište na predviđenoj poziciji danas bi moj poklon bila maketa bazena i prezentacija tog objekta. Geodet i predstavnici Hrvatskih voda su na licu mjesta, obzirom da se rješava jeda vodotok, ali ima puno izgleda da se riješi i da mogu potvrditi tu lokaciju. Bazen ne mogu sam napraviti, ali mogu uz vas i vaša poznanstva. Vjerujte u taj bazen kao što sam ja vjerovao u sportsku dvoranu koja je došla, poručio je Kirigin te dodao da će sve dati od sebe da bazen bude otvoren najkasnije do 2024. godine.

Foto Luigi

– Gledajući s današnje perspektive prvih deset godina od osnivanja Kluba, vodilo nas je srce a manje razum. U toj, nadam se nikad ne završenoj priči, prolazili smo kroz dječje bolesti, od smijeha do suza. Bez velikog broja entuzijasta i volontera, nikad se ne bi mogla nastaviti ova priča. Sanjali smo svoj vaterpolo dom, eto sve do današnjih dana, a nadam se da će se to konačno i dogoditi. Davali smo svoje vrijeme, svoj novac, ali nikad nam to nije bilo žao. Rezultat toga je i ova lijepa godišnjica, istaknuo je doživotni počasni predsjednik Arno Blecich.

Zahvalnicu svojim minulim radom u klubu zaslužili su O’Brien Sclaunich, Vlado Bosner, Marina Žagar, Dragan Kinkela, Ljubo Linšak, Alberto Kontuš, Berislav Matijević, Zvonko Brkljačić, Mauro Mervcich, Nikica Pažin, Danko Jerković, Ženska ekipa VK Opatija predvođena trenerom Zoranom Coferom, zatim Fernando Kirigin ispred Grada Opatije, Rajko Vukelić ispred tvrtke Vulkan Nova, Tomislav Palalić ispred Zračne luke Rijeke i Damir Glavan uime VK Primorje EB te posthumno Dragan Stojanov, Duško Paro, Zdravko Žagar i Miro Mustapić. Plakete za ostvarene izuzetne sportske rezultate koje su dodijeljene Danijelu Premušu, Nikoli Frankoviću i Goran Volareviću uručio je Arno Blecich.

Vrhunac večeri bila je dodjela plaketa za izniman doprinos u stvaranju kluba koje su zaslužili Miloš Vrenc, Arno Blecich, Josip Španjol – Bepo, Juraj Cirković, Dražen Opala, Rudolf Mozetić, Ivo Matacin te posthumno Radomir Premuš, Krunoslav Brguljan, Boris Liber i Nikola Pajalić. Prigodne poklone Danijelu Premušu uručili su predstavnici JK Opatija, Sportskog saveza grada Opatije, Zajednice sportova PGŽ-a i Hrvatskog vaterpolo saveza.

Akademiju koju je uveličao nastup Antonia Krištofića i Matea Žmaka, vodio je Robert Ferlin, a okončana je zajedničkim fotografiranjem uz želje da se uskoro ponovo okupe, dok je publiku na izlasku ispratila himna opatijskih vaterpolista u izvedbi Opatijskih suvenira.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari