HRVATSKA-BUGARSKA 3:0 Na sablasnom Maksimiru produžena nada u izravan plasman na Euro 2016

Hrvatska nogometna reprezentacija u susretu je pretposljednjeg, 9. kola skupine H kvalifikacija za odlazak na EURO koji će se sljedeće godine održati u Francuskoj na maksimirskom stadionu svladala Bugarsku sa 3-0 (2-0).

Hrvatska je slavila protiv Bugarske na kišom natopljenom i zbog kazne praznom Maksimiru. Bila je to lijepa predstava hrvatskih nogometaša u premijeri novog izbornika Ante Čačića, ali protiv suparnika očigledno ograničenih nogometnih mogućnosti – da ne kažemo iz podosta nižeg kvalitativnog ranga u odnosu na našu reprezentaciju.

repka2

Ivan Perišić je s golom i asistencijom potvrdio kako je jedan od naših najboljih igrača, napokon je zabio i Ivan Rakitić, a oduševio je u napadu Nikola Kalinić koji je također upisao pogodak i asistenciju.

Hrvatska je povela iz prve akcije, već u 2. minuti. Modrić je odlično ubacio iza leđa bugarske obrane, a Perišić je pravovremeno utrčao i kroz noge vrataru Mitrevu zabio za 1-0. Vatreni su do kraja poluvremena nastavili nizati prilike. U 6. minuti korner je izveo Rakitić, a Vida glavom spušta za Kalinića koji puca preko gola sa četiri metra.

Sedam minuta kasnije Srna je odigrao povratnu loptu za Rakitića, koji sa 14 metara puca preko gola. Kalinić je u 20. dobio odličnu loptu u prostor i pucao je sa ruba šesnaesterca, ali neprecizno. Par minuta kasnije opet je u prilici Kalinić. Kovačić je dugačkom loptom prebacio obranu Bugara, ali vratar Mitrev istrčao je na vrijeme i u posljednji tren ispucao je loptu ispred Kalinića koji je bio u punom trku.

U 25. minuti odlična akcija Pjace i Modrića. Pjaca se driblingom po desnoj strani riješio dvojice protivničkih igrača, odigrao je dupli pas sa Modrićem, ali Pjacin udarac brani Mitrev, a odbijenu loptu Terziev je umalo pospremio u vlastitu mrežu, no na sreću Bugara vratnica ju je zaustavila. U 29. minuti Perišić se probio po lijevom boku i ubacio u sredinu, ali atraktivan Kalinićev pokušaj petom promašuje vrata.

Činilo se da će prvo poluvrijeme završiti minimalnim vodstvom Hrvatske, ali u 42. minuti vidjeli smo lijepu akciju Rakitića i Kalinića, koju završava Rakitić preciznim udarcem sa 13 metara za 2-0. Što se tiče Bugara, vrijedi spomenuti 12. minutu i odličan udarac Toneva sa 20 metara, ali Subašić je bio na mjestu.

repka1

U drugo poluvrijeme Hrvatska je krenula bez Modrića. Umjesto njega ušao je Badelj. Iako je u drugom poluvremenu pao tempo, Hrvatska je imala prilike za povećati vodstvo, ali Kalinić nije imao sreće.

U 53. minuti Pivarić je ubacio u kazneni prostor, ali Kalinićev udarac glavom Mitrev uspijeva obraniti. Dvije minute kasnije akcija Pjace, Perišića i Kalinića, ali Kalinić puca pored gola. U 78. opet je Kalinić u prilici, ali Ivanov je uspio blokirati njegov udarac.

I napokon u 81. minuti Kalinić je nagrađen za dobru igru i požrtvovnost. Perišić je ubacio na drugu statitvu, a Kalinić je iz neposredne blizine pogodio za 3-0. Nažalost, Duje Čop, koji je ušao u drugom poluvremenu, zbog neopreznog starta dobio je u 89. minuti crveni karton.

Hrvatska je ipak ostala treća na ljestvici sa 17 bodova, jer su i njezini suparnici za izravni plasman na EURO u subotu ostvarili pobjede. Italija je sa 3-1 kao gost nadigrala Azerbajdžan, dok je Norveška sa 2-0 na svom terenu pobijedila Maltu. Kolo prije kraja kvalifikacija Italija je sa 21 bodom osigurala plasman u Francusku, Norveška je druga sa 19, a Hrvatska treća sa 17.

U posljednjem kolu u utorak Hrvatska će gostovati u Ta’Qaliju kod Malte, dok će Italija u Rimu dočekati Norvešku. Hrvatska će izboriti plasman na EURO u slučaju pobjede na Malti, te ako Norveška ne pobijedi Italiju. Ako Hrvatska završi kao treća u skupini, tada će plasman na EURO morati izboriti kroz dodatne kvalifikacije u studenome.

 

[highlight]

Skupina H

HRVATSKA – Bugarska 3-0

Norveška – Malta 2-0

Azerbajdžan – Italija 1-3

1. Italija 9 6 3 0 14:6 21
2. Norveška 9 6 1 2 12:8 19
3. HRVATSKA 9 5 3 1 19:5 17
4. Bugarska 9 2 2 5 7:12 8
5. Azerbajdžan 9 1 3 5 7:16 6
6. Malta 9 0 2 7 3:15 2

[/highlight]

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari