ISTANBUL BASAKSEHIR-RIJEKA 0:0 Riječani izborili “aktivan” rezultat, Rujevica će grmjeti u bitci za play-off Europske lige!

Riječani su u Istanbulu u prvoj utakmici 3. pretkola Europske lige osigurali vrlo dobar rezultat pred uzvratnu utakmicu 4. kolovoza na Rujevici

ISTANBUL BASAKSEHIR-RIJEKA 0:0

ISTANBUL BASAKSEHIR – Volkan Babacan, Yalcin Ayhan, Emre Belözoglu, Alexandru Epureanu, Edin Višća, Mehmet Batdal, Doka, Erfen Albayrak, Mahmut Tekdemir, Samuel Holmen, Ugur Ucar. Trener: Abdullah Avci.

HNK RIJEKA – Andrej Prskalo, Stefan Ristovski, Marin Tomasov, Leonard Zuta, Roman Bezjak, Matej Mitrović, Mario Gavranović, Josip Elez, Mate Maleš, Filip Bradarić, Marko Vešović, Trener: Matjaž Kek.

Riječani su u Istanbulu odigrali još jednu prepoznatljivu, „kekovsku“ utakmicu koja im je mogla donijeti i više (pobjedu!) da je jedna od dvije sjajne prilike (Vešović 29., Tomasov 54.) okončana zgoditkom za Bijele. No ruku na srce, da je sudac utakmice Svein-Erik Edvartsen iz Norveške bio „domaćinski“ nastrojen, mogao je protiv Riječana dosuditi i jedanaesterac u 24. minuti kada je Bezjak jednu visoku i opasnu loptu upućenu s lijevog krila skrenuo u svom šesnaestercu – vjerojatno- rukom ispred Prskala koji bi teško mogao do te lopte koja je letjela izravno prema njegovim vratima.

rijeka u istanbulu ekipa
Foto: HNK Rijeka

Kada kažemo „kekovska“ utakmice mislimo prije svega na kontrolu igre i rezultata stabilnom i čvrstom obranom, a tek onda potragom za pokojim brzim i opasnim izlazom prema vratima turskog reprezentativnog vratara Babacana. U takvoj igri braniči Bijelih su morali biti besprijekorno koncentrirani, a veznjaci najbliži obrani – Maleš i Bradarić – rasploloženi za pokoju „minijaturu“ na sredini terena kojom bi se oslobodili pratnje i dobro „lansiranim“ loptama izbacili riječke brzance Tomasova i Bezjaka u gol-prilike. No cijela je utakmica većim dijelom protekla u borbi na sredini terena bez preuzimanja prevelikog rizika na obje strane.

rijeka istanbul ristovski

Dojam je da je i tako „kontroliranoj“ igri i utakmici Rijeka pokazala više, bila u onim rijetkim konkretnijim akcijama opasnija, pa su nakon povratka iz Turske akcije i ambicije Riječana opravdano više – prema viđenom, Riječani bi morali na Rijevici potvrditi prolazak u play-off Europske lige!

A to je već korak do raja…

Rijeka je odlično djelovala protiv turskog sastava koji je u nekim fazama pokazao zašto se radi o četvrtoplasiranoj momčadi turskog prvenstva.

istanbul rijeka

Rijeka nije bila impresionirana na otvaranju utakmice, dapače, stvorila je dvije izgledne prilike. U osmoj minuti Tomasov je ubacio oštru paralelnu loptu koja je prošla vrlo blizu linije nakon što je vratar Babacan izašao s gol linije očekujući ubačaj u srce kaznenog prostora.

Odmah nakon kornera, Tomasov se riješio pratnje braniča i našao se u odličnoj situaciji na 15 metara od gola, ali udarac je otišao iznad grede.

Istanbul Basaksehir tada je uspio malo udaljiti Riječane od gola, ali na drugoj strani nisu uspjeli ništa napraviti.

Prva prilika uslijedila je u 20. minuti kada je Batdal izmakao obrani riječkih braniča, ali njegov udarac glavom s pet metara otišao je iznad grede.

Istanbul je tada u nekoliko puta stigao do gola Rijeke, nekoliko opasnih ubačaja iz kornera bili su podsjetnik da se radi o četvrtoplasiranoj momčadi turskog prvenstva. Na drugoj strani nakon kratke suše, Rijeka je uzvratila novom velikom prilikom.

U 29. minuti Tomasov je odlično izveo slobodan udarac, Vešović je bio najviši u kaznenom prostoru, ali vratar Babacan obranio je udarac.

 

Iako su turski nogometaši konkretnije ušli u nastavak utakmice, Rijeka je najveću priliku imala u 54. minuti. Gavranović je odigrao za Tomasova koji je malo iskosa s lijeva utrčao u kazneni prostor izbivši sam pred vratara Babacana koji je odličnom reakcijom spriječio gol!

Turska momčad u završnici je preuzela inicijativu, u drugoj minuti sudačke nadoknade Under je izbio sam pred vratara Rijeke, ali Prskalo je sjajnom reakcijom sačuvao remi.

istanbul prskalo

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari