NIŠTA NAS NE MOŽE ZAUSTAVITI: Još jedan pobjednički korak na putu do titule prvaka!

Foto: Ante Ljubičić

Riječani se ne daju “HNL smicalicama” pomaknuti niti milimetra sa svoga zacrtanog puta prema konačnom cilju – u nadmoćnoj izvedbi danas je pobijeđen i Split čime je bodovna razlika između Bijelih i prvog pratioca na ljestvici MaxTV Prve lige ponovno četiri boda

RIJEKA – SPLIT 2:0 (1:0)

RIJEKA – Stadion HNK Rijeka na Rujevici. Utakmica 28. kola MaxTV Prve lige. Gledatelja 4211. Sudac: Marko Matoc (Zaprešić)

Strijelci: Gorgon (37), Vešović (59)

RIJEKA: Prskalo – Martić (Čanađija, 87), Elez, Župarić, Žuta – Bradarić, Maleš – Gorgon, Andrijašević, Vešović – Gavranović (Bezjak, 55)

SPLIT: Duka, Perković, Dupovac, Mikulić, Ugrina, Merajić, Jakić (Škvorc, 61), Boljat, Pavlovski (Baturina, 83), Pešić, Tomičić (Jovanović, 65)

Riječanima je i prijašnjih sezona – ali ove polusezone pogotovo – potrebna sva mentalna snaga ovoga svijeta kako bi u okviru natjecanja MaxTV Prve lige zadržali potrebnu koncentraciju na sebe i svoju igru, ne zamarajući se i ne opterećujući previše svime onime što se događa u HNL-ovoj „močvari“, a pogotovo smrdi (do neba!) na posljednjim utakmicama najvećeg rivala Bijelih – Dinama koji uz odlučnu pomoć sudačke mašinerije dolazi do (nezasluženih) bodova (OVDJE).

Nije to uopće lako, jer Rijeka u svakom kolu igra nakon (sramotno loših) predstava Dinama koji ipak, uz veliku naklonost „mašinerije“, dolazi do pobjeda i upisuje bodove. Stoga Bijelima već u ovom trenutku treba skinuti kapu do poda, ma kako nakraju završio njihov pohod HNL travnjacima ove sezone – a ne sumnjamo da će unatoč svemu nakraju završiti pobjedničkim podizanjem pehara namijenjenog prvaku Hrvatske!

 

Željeli su danas Riječani pod svaku cijenu novim trobodom proslaviti i 200. utakmicu Matjaža Keka na klupi Bijelih. Nije ih omelo ni nešto lošije vrijeme ni izostanak izuzetno važnih igračkih karika Ristovskog i Mišića koje su mijenjali Martić i Maleš.

Mora se priznati da u prvom dijelu prvog poluvremena nije to bio onaj ubitačni ritam na kakav su nas navikli pa njime i razmazili Gavranović, Andrijašević, Bradarić i društvo. Stoga je čak i najveća prilika tog dijela utakmice pripala gostima iz Splita: Pešić je krenuo u kontru i gurnuo za Tomičića, dodavanje nije bilo precizno no Tomičić se ipak uspio izboriti za priliku i gotovo iz mrtvog kuta gurnuti loptu ispod Prskala. Nasreću, pritrčao je Elez spriječivši vodstvo gostiju tako što je u posljednji trenutka izbio loptu uz pomoć stative u korner.

No Riječani su postepeno pojačavali ritam – posebno se Martić trudio obnoviti Rijekin „trade mark“, forsiranje proboja na desnoj strani – i polako su stizale i prilike Bijelih.

Najprije je slobodan udarac za Rijeku na 25 metara izveo je Gorgon, ali lopta je otišla visoko iznad gola Duke. U 25 nakon jedne duge lopte odbijanac je pokupio Gavranović koji je ostao sam na 15 metara, ali udarac lijevom nogom obranio je Duka. U 29 dvije prilike: nakon ubačaja lopta je došla do Zute na 18 metara, ali nezgodan udarac braniča Rijeke uspio je ukrotiti Duka. Odmah potom Andrijašević je sjajnim prodorom donio loptu do kaznenog prostora te proigrao Martića čiji je pokušaj sa 16 metara ponovno obranio protiv Riječana uvijek raspoloženi Duka.

U 36. minuti velika prilika za Rijeku: Gorgon je dugom loptom pronašao Vešovića koji je glavom sjajno spustio loptu u prostor, ali Andrijašević je bio prekratak.

No samo minutu kasnije, u 37., ipak vodstvo Rijeke! Toliko očekivani gol zabio je Gorgon: Martić ga je pronašao jednom preciznom dugom loptom, a Gorgon ju je sjajno smirio i matirao ovoga puta nemoćnog i nadmudrenog Duku! Gol vrijedan suhog zlata, gol vrijedan novoga poticaja pa je Rijeka do kraja poluvremana još pritisla i umalo povećala vodstvo.

Čim je počeo drugi dio utakmice, nova prilika za Bijele: Bradarić je sjajno proigrao Gavranovića koji je u odličnoj prilici dobro pucao ali nije uspio matirati Duku. Gavranović je time ispunio današnju kvotu pokušaja jer ga je u 55. minuti zamijenio Bezjak.

I Kekova „rošada“ je odmah urodila plodom: upravo je Bezjak u 59. minuti primio loptu na 18 metara, odigrao za Gorgona koji je opet sjajno proigrao Vešovića koji rutinski poentira pored nemoćnog Duke.

Impresivna je  lakoća kojom se Vešović, prirodno i prvotno (moderni) branič, pod Kekom transformirao u (krilnog) napadača koji golove postiže poput „starog“ rutinera!

Odmah po postizanju drugoga zgoditka Riječana bilo je posve jasno da su bodovi s ove utakmice raspodijeljeni, i da je jedino pitanje kakav će biti krajnji rezultat susreta.

 

A pored novoga troboda i ponovno sjajne atmosfere koju je kreirala Armada, veseli i činjenica da smo “dobili” i još jednu vedetu sposobnu u rotaciji uspješno odigrati nekoliko pozicija – Ivan Martić je odigrao ponajbolju utakmicu u dresu Rijeke (na poziciji Ristovskog!) i pokazao da se na njega itekako može računati i u najzahtjevnijim trenucima! Na neki način priznanje mu je odao i Matjaž Kek izvadivši ga iz igre par minuta prije kraja utakmice kako bi Ivan dobio zaslužene ovacije publike.

Odlično odrađena utakmica, idemo dalje, po pehar!

Foto: Ante Ljubičić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari