ODUŠEVLJENI RIJEKOM: Kineski rukometaši sa Zameta šalju dobre vibracije u Kinu

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

‘Impresionirao nas je vaš rukomet, voljeli bismo vratiti se i razviti naš sport u Kini’, poričuju Zhao Chen i Wang Quan

Zhao Chen igra na lijevom vanjskom, Wang Quan je vratar. Obojica su dvometraši. A nakon tek mjesec dana u Zametu oduševljeni su Rijekom.

Nacija od 1,41 milijardi ljudi, ili za ove potrebe bolje rečeno – potrošača, zadnjih godina “upoznaje” tipične zapadnjačke industrije: sportsku tvornicu novca i komercijalnu glazbu. Nameću ih vladajući, kako bi kineski gospodarski rast nastavio istom putanjom.

Zhao Chen i Wang Quan odlično su se uklopili u igru Zameta. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Iz države koja brine o sportu

Sport je u Kini postao važan državni projekt; ulaganja u nogomet prioritetna su predsjedniku Xi Jinpingu, razvijaju i druge sportove, tako je košarka sve masovnija, a u državnoj sportskoj politici nipošto se ne zanemaruju tipički sportovi za tu zemlju: stolni tenis, gimnastika, skokovi u vodu… Osigurat će to Kini – uvijek – prvo ili drugo mjesto na ljestvici osvajača medalja na Ljetnim olimpijskim igrama, kao i – za vladajuće jednako važno – razvoj popratne industrije.

Jedan od egzotičnih sportova u Kini je rukomet. Međutim dugoročno će se to možda promijeniti, jer ponajbolji kineski rukometaši odlaze u Europu, prijestolnicu rukometa, kako bi napredovali, skupili iskustva i vjerojatno se jednog dana vratili razviti i taj sport. Takav je primjer dvojice kineskih rukometaša koji su odnedavno smješteni u Rijeci, gdje igraju za Zamet.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Zhao Chen igra na lijevom vanjskom, Wang Quan je vratar. Zanimljivo, obojica su dvometraši. Rijekom su, kažu nam, impresionirani, jednako kao što je klub zadovoljan njihovim uslugama jer odlično igraju u domaćoj Premijer ligi.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

“Ugodno smo iznenađeni svime u Rijeci, slobodno vrijeme koristimo za šetnju uz more. Već smo se navikli da je atmosfera u klubu odlična i zadivljeni smo s kojom toplinom smo primljeni od svih u Zametu, od naših nadređenih pa do suigrača sa kojima se odlično slažemo. To su odlični dečki na terenu i izvan dvorane”, kazali su nam Zhao i Wang, dvojac koji postaje važan dio igre Zameta.

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Poveznica hrvatski trener

Tek su mjesec dana u Rijeci, a već su postali atrakcija. No puno je zanimljivija priča kako su upoznali naš rukomet. Hrvatsko-kineska poveznica je Nenad Zvonarek, nekadašnji izbornik kineske reprezentacije i trener koji je dugo vremena radio ondje.

“Nakon što je on došao u Kinu gledali smo mnoge utakmice vaše reprezentacije i u raznim situacijama smo pratili igre vaših rukometaša. Bili smo impresionirani vađom igrom”, otkrivaju nam riječki Kinezi, godinama unatrag prvaci svoje zemlje.

Svjesni su, dakako, da se rukomet u Kini ne igra na visokoj razini. Ondje se tim sportom bavi mali broj ljudi u odnosu na nogomet i košarku. No dugoročno rukomet u Kini možda dobije potrebnu masovnost i globalnost.

“Vjerujemo da će s godinama rukomet biti sve popularniji sport. Ipak je to nešto noviji sport u Kini, ali sport koji sve više zanima ljude”, ističu Zhao i Wang, rukometaši Zameta, kluba koji je regularni dio sezone Premijer lige završio na petom mjestu.

Dvojica Kineza u Hrvatskoj su upravo zbog toga, kako bi napredovali u kvaliteti i jednog dana to transferirali u vlastitu zemlju. “Naša je želja svakako razvoj i nadogradnja onoga što smo naučili dosad u Kini, a za sada su naša iskustva u Europi lijepa. Nakon završetka rukometne karijere voljeli bi pomoći u razvoju našega sporta kao i poticati druge na bavljenjem sportom”, otkrivaju nam.

Azijsko-europske razlike

Kako dvojica kineskih dvometraša vide hrvatski rukomet?

“Razlika u rukometu u Hrvatskoj i Kini je vidljiva. Neki dan smo gledali utakmicu mlađih kategorija i možda je upravo to najveća razlika jer ovdje igrači jako mladi počinju trenirati i njihovi su rukometni temelji različiti od naših.

Međutim, kazali su nam, poznaju još nekoliko slučajeva kineskih rukometaša koji su stigli u Europi kako bi pokupili znanje i iskustvo. A brojka gledajući druge sportove je značajna. Posebno aktivni su, primjerice, Azerbajdžan i Velika Britanija, koji Kinezima vode dobre uvjete za sportski razvoj, popunjavajući praznine za sportove koji su u njihovim zemljama egzotični.

Na drugoj strani, mnogi sportaši svjetskog ranga, prije svega nogometaši, odlaze u Kinu, jer se ondje vrti ogroman novac u sportskoj industriji. Na dobitku su, dakle, svi, a jednog dana ponajviše Kina, koja ima jasan strateški plan razvoja sporta.

Gledajući rukomet, postoje sportsko-političke tendencije da se rukomet “transferira” u SAD. A druga destinacija koja bi osigurala znatan rast rukometne popularnosti mogla bi biti Kina.
J. Godina

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari