OI RIO: Pregled nastupa hrvatskih sportaša prvog natjecateljskog dana

Prvog natjecateljskog dana na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru najbolja hrvatska streljašica Snježana Pejčić osvojila je sedmo mjesto u finalu zračne puške, vaterpolisti su u obranu zlata iz Londona krenuli pobjedom 7-5 protiv SAD-a, a biciklist Kristijan Đurasek bio je odličan 18. u cestovnoj utrci.

Riječanka Snježana Pejčić prva se od hrvatskih sportaša u Rio de Janeiru borila za olimpijsko odličje, a nakon što je sa sedmim rezultatom (416.0 krugova) ušla u finale gađanja zračnom puškom (10 m), isto je mjesto osvojila i u borbi za medalju te nije uspjela ponoviti uspjeh iz Pekinga, gdje je prije osam godina osvojila broncu u ovoj disciplini. Druga hrvatska predstavnica Zagrepčanka Valentina Gustin je s 413.9 krugova zauzela 23. mjesto u konkurenciji 51 streljačice. Prvu zlatnu medalju u Riju osvojila je 19-godišnja Amerikanka Virginia Thrasher ispred Kineskinja Li Du i Siling Yi.

Biciklist Kristijan Đurasek osvojio je odlično 18. mjesto u cestovnoj utrci, zaostavši 3:31 minute za Belgijcem Gregom Van Avermaetom (6:10:05) koji je postao novim olimpijskim pobjednikom. Drugi hrvatski predstavnik Matija Kvasina zbog tehničkih problema s mjenjačem morao je mijenjati bicikl tijekom natjecanja te na kraju nije uspio završiti utrku. Đurasekov rezultat je drugi najbolji plasman hrvatskih biciklista u cestovnim utrkama. Bolji je bio samo August Prosenik koji je 1936. godine na OI u Berlinu osvojio 13. mjesto.

Vaterpolisti su pobjedom u 1. kolu B skupine nad selekcijom SAD-a sa 7-5 (2-2, 1-1, 2-1, 2-1) krenuli u obranu zlatne medalje osvojene prije četiri godine u Londonu. Ponajbolji igrač Hrvatske bio je vratar Marko Bijač s 13 obrana. Maro Joković i Anđelo Šetka su sa po dva pogotka svaki bili najbolji strijelci Hrvatske, a po jedan su postigli Antonio Petković, Luka Bukić i Sandro Sukno. Sljedeću utakmicu naši vaterpolisti igraju rano utorak, 9. kolovoza, u 1.50 sati protiv reprezentacije Crne Gore.

Aktualni svjetski i europski prvaci u dvojcu na pariće braća Martin i Valent Sinković rutinski su izborili plasman u polufinale koje je na rasporedu u utorak. Naši najbolji veslači su u trećoj skupini kvalifikacija pobijedili s rezultatom 6:30.09 minuta. Damir Martin se plasirao u četvrtfinale samaca zauzevši drugo mjesto u svojoj kvalifikacijskoj skupini iza Norvežanina Nilsa Jakoba Hoffa.

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić s uvjerljivih je 6-1, 6-4 svladao Bugarina Grigora Dimitrova u 1. kolu pojedinačnog turnira, gdje ga u 2. kolu u ponedjeljak čeka dovoboj protiv boljeg iz sraza Rusa Tejmuraza Gabašvilija i Moldavca Radua Albota. U 2. kolo pojedinačne konkurencije tenisačica plasirala se Ana Konjuh koja je sa 7-6 (5), 6-1 bila bolja od Njemice Annike Beck. Anina sljedeća suparnica je Španjolka Carla Suarez Navarro koja je izbacila Srpkinju Anu Ivanović. Borna Ćorić je poražen u svom olimpijskom debiju, nakon što ga je u 1. kolu svladao 15. nositelj Francuz Gilles Simon sa 6-4, 7-6 (1). Dalje od prvog kola nisu mogli ni Marin Čilić i Marin Draganja u turniru parova, jer su ih sa 6-2, 6-2 svladali srpski predstavnici Novak Đoković i Nenad Zimonjić.

Boksač Hrvoje Sep u 1. kolu poluteške kategorije (81 kg) pobijedio je Egipćanina Abdelrahmana Salaha Orabija Abdelgawwada podijeljenom odlukom sudaca 2-1 (30-27, 27-30, 29-28). Sepa u osmini finala, u srijedu 10. kolovoza (18.15 sati), čeka Brazilac Michel Borges.

Plivačica Matea Samardžić nije se uspjela plasirati u finale utrke na 400 metara mješovito. Mlada Splićanka je pobijedila u svojoj kvalifikacijskoj skupini s rezultatom 4:39.41, minuta, što je novi hrvatski rekord, ali je ukupno osvojila 17. mjesto. Samardžić će u nedjelju nastupiti na 100 m leđno, a u četvrtak u svojoj najjačoj disciplini 200 m leđno, u kojoj je osvojila broncu na ovogodišnjem Europskom prvenstvu.

Najveće razočaranje prvog dana doživio je 30-godišnji gimnastičar Filip Ude koji je zbog pada u završnici svoje vježbe na konju s hvataljkama zaradio ocjenu 14.333 i osvojio tek 30. mjesto u kvalifikacijama te neće nastupiti u finalu. Za nastup u finalu bilo je potrebno dobiti ocjenu veću od 15.300.

(Hina)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari