RUKOMETNA INOVACIJA

Video | Ovo se ne viđa često: Slovenci predstavili veliku inovaciju. Svi se čude, a oni rasturaju

Iako je ovakav pristup naizgled kontraintuitivan, Slovenci pokazuju kako može biti vrlo efikasan jer u protekle tri utakmice su mahom bili uspješni s igračem više

Slovenska rukometna reprezentacija našla se u prilično zahtjevnoj skupini na Svjetskom prvenstvu. Uz neprikosnovene favorite Francuze u grupi B društvo su im pravili ambiciozni domaćini Poljaci i Južna Koreja no momčad Uroša Zormana je prezentirala raskošan i vrlo dopadljiv rukomet.

Uz to ispostavilo se i da su prilično učinkoviti pa su se našli na drugoj poziciji na tablici izgubivši samo od Francuske. Usprkos porazu i u tom susretu smo vidjeli kako Slovenci igraju moderan i inovativan rukomet na ovom prvenstvu.

Moderno i inovativno

Izabranici Uroša Zormana predstavili su i jednu revolucionarnu rukometnu ideju koju do sada nismo imali priliku viđati na velikim natjecanjima. Naime, kada imaju igrača više u napadu ne igraju ustaljenih šest na pet već jednog igrača ostavljaju u obrani. Najčešće je riječ o kružnom napadaču, a njegovo izostavljanje iz ofenzivnog dijela igre ima dvojaku ulogu.

Kako je Zorman objasnio, primarno je to se otvori više prostora za prodore koji su omiljeno oružje njegove ekipe. Nekad taj kružni napadač svojim kretnjama zatvara prostor i postaje dodatni branič protivnika no njegovim ostavljanjem u obrani Zorman olakšava svojoj brzoj i poletnoj ekipi razvlačenje obrane te njeno probijanje.

Druga uloga pivota kojeg Zorman ostavlja na svojoj polovici jeste lakše sprječavanje kontre.

Kontraintuitivno, ali efikasno

Iako je ovakav pristup naizgled kontraintuitivan, Slovenci pokazuju kako može biti vrlo efikasan jer u protekle tri utakmice su mahom bili uspješni s igračem više.

Slovenci imaju solidnu situaciju prije početka drugog kruga jer prenose dva boda u idući krug natjecanja no ako žele u četvrtfinale morat će pobijediti sve tri utakmice koje im slijede Iran, Crnu Goru i jedne od favorita natjecanja Španjolce.

Bez obzira kako njihov pohod na četvrtfinale završi, ostat će Zorman i njegova momčad zapamćeni po prvoj, ovako velikoj taktičkoj inovaciji na velikim natjecanjima još od kad je Lino Červar zaigrao bez vratara dok njegova momčad ima napad, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari