POBJEDOM U OBRANU NASLOVA! Požrtvovni Bijeli do prvog prvenstvenog troboda stigli s igračem manje

Iako su gotovo cijelo drugo poluvrijeme odigrali s igračem manje, stječe se dojam da su Riječani, svjesni važnosti utakmice koja ih očekuje u srijedu u okviru 2. pretkola Lige prvaka, ipak dozirali snagu i (sa)čuvali se nepotebnih fizičkih rizika

RIJEKA – SLAVEN BELUPO 2:0 (1:0)

RIJEKA – Stadion HNK Rijeke na Rujevici. Utakmica 1. kola Hrvatski telekom Prve lige Gledatelja: 3500. Sudac: Duje Strukan (Split)

Strijelci: Gorgon (22), Vešović (70)

RIJEKA – Sluga – Ristovski, Župarić, Elez, Zuta – Mišić, Bradarić – Vešović (Martić, 90+), Gorgon, Matei (Maleš, 57) – Heber (Kvržić, 70)

SLAVEN BELUPO – Marković, Međimorec, Arap (od 53′ Bouadla), Purić, Telushi, Katić, Vrljičak (od 75′ Tatar), Ivanovski, Kendeš (od 67′ Bogojević), Bistrović, Musa

Odlični vremenski uvjeti, lagana bura koja je danas otjerala ubitačnu srpanjsku sparinu iz grada i lijepo ispunjeno gledalište (s obzirom da se utakmica igrala u jednom od udarnih ljetnih vikenda prepunih zabavnih događanja) pružili su priliku igračima Rijeke da se u večerašnjoj prvoj utakmici novoga prvenstva „razmašu“ i još poprave dojam s utakmice protiv The New Saintsa u utorak – pogotovo stoga što je nasuprot Bradariću i ekipi stajala pomlađena momčad Slaven Belupa čiji je najbolji igrač zapravo na klupi. Mislimo, naravno, na mladog i hvaljenog trenera Željka Kopića.

Stječe se dojam da su Riječani, svjesni važnosti utakmice koja ih očekuje u srijedu u okviru 2. pretkola Lige prvaka, u večerašnjoj utakmici 1. kola Hrvatski telekom Prve lige dozirali snagu i (sa)čuvali se nepotebnih fizičkih rizika. Nije da se nije maksimalno trčalo, posebno su rastrčani bili Žuta i Matei koji je na lijevoj strani popunio napadački kvartet izostankom Gavranovića, no Bijelima je trebalo neko vrijeme da se potpuno „razradi Kekova mašina“.

Srećom po Bijele u tom početnom razdoblju traženja igre nije došlo do rezultatskog zaostatka – a moglo je. U četvrtoj minuti naime potpuno nepotrebno pogriješio je Župarić, jednu lagano ubačenu loptu sa strane nespretno je proslijedio „u for“ Ivanovskom, a ovaj je nenadano, malo iskosa, na nekih pet-šest metara od gola ostao „oči u oči“ s vratarem domaćih. Sluga je srećom bio budan, dobro je izašao s crte svojih vratiju prema Ivanovskom i skratio kut lopti koja je po udarcu napadača gostiju preletjela Slugu i odsjela na gornjem dijelu prečke.

Nakon toga i Kendeš je pucao s 25 metara no Sluga je bio spreman, a Riječane su ovi „incidenti“ naljutili i Bijeli su krenuli odlučnije po vodstvo. U 16. sjajan prodor Mateija koji je nanizao nekoliko igrača Slavena, ali ubačaj su gostujući igrači uspjeli izbiti. Potom se i Ristovski zavukao iz obrane Slavena, ali vratar Marković ukrotio je ubačaj (16). Snažan udarac Mateija s dvadesetak metra završio je u bloku braniča Slavena (20), i onda u 22. napokon vodstvo Rijeke: Vešović je nakon jedne polukontre lijepo ubacio s desnog boka, Gorgon je bio najviši u skoku i lijepim udarcem glavom po lopti lagano poentirao.

Gosti su se ponovno probudili u 35. kada je Kendeš ubacio u kazneni prostor, Arap se našao u dobroj prilici ali njegov udarac sa sedam metara blokirao je Župarić. Nakon kornera Međimorec je pucao glavom preko gola. Par minuta kasnije Matei se izborio za loptu i poziciju na dvadeset metara, ali nije bilo preciznosti u udarcu.

Početak drugog poluvremena nije dao nikakvog povoda za pomisao da bi se na terenu moglo nešto promijeniti u odnosu snaga ili rezultatu, a onda u 55. minuti nepromišljenost kapetana Bijelih Filipa Bradarića dovodi goste u povlašteni položaj – igru s igračem više na terenu! Nakon što je na samom početku poluvremena Bradariću i Ivanovskom nakon jednog duela dodijelio žute kartone, sudac Strukan ocijenio je kako se u jednom duelu na sredini igrališta Bradarić poslužio nedozvoljenim sredstvima što je bio povod Strukanu da mu pokaže – u razmaku od šest minuta – i drugi žuti karton na utakmici, što je značilo i isključenje za kapetana Bijelih. Kek reagira odmah, iz igre izvlači Mateija i ubacuje Maleša koji dobija zadatak pokrpati rupe na sredini terena.

Igra s igračem više dovela bi čak i po inerciji goste u priliku za izjednačenje – u 65. minuti sreća je još jednom pomazila Riječane. Nakon kontre „dva na jedan“ Ivanovski je „kao na pladnju“ s lijevog krila poslužio Kendeša koji iz prve, iz trka, s nekih desetak metara „stišće“ loptu koja međutim prelijeće prečku Slugina gola. Kakva šansa za Slaven, i koliko sreće za Rijeku!

Svoju grešku gosti su platili samo nekoliko minuta kasnije: Mišić je lijepo i požrtvovno na desnoj strani ukrao jednu loptu igraču Slavena, i nakon što se othrvao i sjurio po desnoj strani lijepo je prizemnim ubačajem na drugoj vratnici pronašao Vešovića koji sigurno poentira pored nemoćnog vratara gostiju.

2:0 za Rijeku, i premda je do kraja utakmice ostalo još 20-tak minuta, svima na stadionu bilo je jasno da je Vešović postigao pobjednički zgoditak za Bijele. Pogotovo iz razloga što su Bijeli manjak igrača u polju nadoknađivali upornom i požrtvovnom trkom pa čak i presingom na zadnju liniju gostiju.

U 88. minuti Gorgon je mogao postići svoj drugi gol na utakmici, ponovno nakon udarca glavom , no ovoga puta lopta je otišla preko gola.

Iako se svi kotačići Bijelih još moraju fino podmazati – imali su Riječani u ove dvije prve utakmice nove sezone i “praznog hoda” pa i malo sreće –  dojma smo kako bi upravo u važnoj utakmici u srijedu s The New Saintsima mogli vidjeti onu goropadnu i nemilosrdnu Rijeku iz završnice prošle sezone.

A ako bude tako, krenite u potragu za putnim aranžmanima za Salzburg!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari