Čilić cijeli život sanja Wimbeldon: a kako je Hrvatska dočekala Marinov ulazak u finale?

Hrvatski tenisač Marin Čilić i Švicarac Roger Federer u nedjeljnom finalu Wimbledona će po osmi put odmjeriti snage. Marin živi svoj san, no je li pronašao rješenje za velikana tenisa?

“On sanja cijeli život Wimbeldon, on je lud za Wimbeldonom, on živi to, on san svoj sanja za Wimbeldon!”, kaže nam Zdenko Čilić, tata Marina Čilića.

Marin Čilić sanja svoje snove, a cijela Hrvatska se nada da će ih dosanjati sutra protiv Federera. Nikola Pilić, teniska legenda, koji je vodio reprezentaciju 2005. do osvajanja Davis cupa, davne ’62. bio je finalist Wibeldona u parovima, i kaže da takav dan ima svoju težinu.

“Igrati zadnji dan u finalu Wimbeldona je velika čast i odgovornost. On je igrao izvanredno dva tjedna. Mora se koncentrirati da napravi sve ono što treba, da ima zagrijavanje, da zna kad treba jesti, šta treba jesti, koliko sati prije meča…Jednostavno se pokušati koncentrirati”, kaže Nikola Pilić, bivši trener teniske reprezentacije.

A kako će Marin diktirati na terenu, tako će disati njegova obitelj u Međugorju. U rodnoj se kući s velikim respektom očekuje Roger Federer.

“Federer je veliki igrač, to je institucija i Marin ga jako jako cijeni. Sigurno i Federer Marina cijeni. To su sportaši, vrhunac”, objašnjava Zdenko Čilić, tata Marina Čilića.

Takva je bila i sadašnja državna tajnica za sport – Janica Kostelić. Kao prava sportašica prepoznala je mentalnu snagu Čilića.

“Doživjela sam to, pa mogu čak reći i očekivano, jer on je jedan vrlo, vrlo staložen dečko. Upravo zbog toga što smatram da je on smirena osoba, da će on nać i da već ima dovoljno iskustva i kako se nositi iskustvom, i nije da će prvi put igrat protiv Federera. Ovisi puno o danu, ali misim da on ima načina kako da ga te stvari ne impresioniraju”, kaže Janica Kostelić, državna tajnica za sport.

Aco Petrović svoje košarkaške izabranike vodi u Kinu odakle će pratiti razvoj situacije u All England clubu.

“Marin je strpljivim radom došao do onoga što je sam želio, došao je do finala Wimbeldona, ali čini mi se da to nije sve što je on rekao na Wimbeldonu, očekuje nas sutra prava borba protiv Federera”, smatra Aco Petrović, izbornik košarkaške reprezentacije.

Marinu je tek 28 godina, pred njim su još mnoga finala koja treba odigrati. Hrvatska se teniska povijest uvijek pisala lijepim slovima.

“Imali smo jako dobrih generacija, mala zemlja, mi smo talentirani sigurno za tenis to nema diskusije. Po tome mala ili velika zemlja…onda bi Kinezi bili najbolji”, kaže Nikola Pilić, bivši trener teniske reprezentacije.

A na Kajzerici odrastaju neki novi teniski heroji – uče od najboljih ne samo tenisu nego i iskrenosti.

“Marin igra jako dobar tenis, definitivno najbolji tenis ove sezone, ali s druge strane Federer je dosta dominantan cijela dva tjedna. Još nije izgubio set. Koliko god Marin dobro igra, mislim da je Federer blagi favorit”, kaže Duje Ajduković, tenisač.

Bez oobzira na to Duje za Marina ima poruku: “Čvrsto po backhandu!”

Boris Jovičić

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari