ŽIVOTNI PUT ROMANA ABRAMOVIČA

Počeo je kao Del Boy pa zaradio milijarde: BBC otkriva kako se Roman Abramovič obogatio

Foto: Facebook

Ruski oligarh još je uvijek vlasnik londonskog Chelseaja, ali bi se to uskoro trebalo promijeniti

Roman Abramovič trenutno proživljava jedne od najtežih dana u životu. Zbog ruske invazije na Ukrajinu, oligarh mora prodati nogometni klub Chelsea, a preselio se u Izrael gdje nema sankcija za ruske bogataše.

Sada je BBC objavio kako je došao u posjed dokumenta koji dokazuje da je Vlada Ruske Federacije, prilikom prodaje naftne kompanije Sibnjeft (sada Gazprom Neft) Romanu Abramoviču, oštećena za 2,7 milijardi američkih dolara, prenosi Net.hr.

Abramovič se obogatio 1995. godine kada je na namještenoj dražbi od ruske vlade kupio Sibnjeft. Vlasnik Chelseaja platio je tvrtku 250 milijuna američkih dolara, a ruska vlada je 2005. godine istu korporaciju od njega kupila za 13 milijardi dolara. Abramovičevi odvjetnici pak tvrde da su te tvrdnje neutemeljene.

Foto: Facebook

Dobio slučaj

Prije deset godina, bivši poslovni partner Romana Abramoviča, Boris Berezovski tužio je ruskog oligarha. Abramovič je tada priznao kako je tijekom procesa dao mito kako bi kupio Sibnjeft. Usprkos tome, Abramovič je dobio taj slučaj, iako je priznao kako je Berezovskom dao deset milijuna dolara kako bi podmitio dužnosnika Kremlja. Dokument koji se našao u rukama BBC-a navodno je kopija dokumenta koji posjeduju ruske službe, a isti izvor navodi kako je kopija u tajnosti prokrijumčarena iz Rusije.

BBC ističe kako su dokument dobili iz povjerljivih izvora, ali kako ne mogu potvrditi da je riječ o kopiji dokumenta ruskih službi. Dodaju kako su im ruski izvori potvrdili vjerodostojnost podataka na pet stranica dokumenta. U dokumentu je istaknuto kako su ruske vlasti htjele optužiti Abramoviča za pronevjeru.

Juri Skuratov, bivši državni odvjetnik Ruske Federacije, pričao je o detaljima prodaje Sibnjefta te je istaknuo kako nije znao da spomenuti dokument postoji.

“To je bila prijevara. Oni koji su bili uključeni u privatizaciju, oformili su jednu zločinačku skupinu koja je omogućila Abramoviču i Berezovskom da prevare državu te tvrtku kupe po nerealno niskoj cijeni”, tvrdi bivši državni odvjetnik.

U dokumentu stoji i kako je jedan od kineskih predstavnika koji su došli u Moskvu na dražbu – otet!

“CNPC, kineska tvrtka bila je među onima koji su htjeli kupiti tvrtku, ali su se povukli s dražbe jer je jedan od njihovih predstavnika otet prilikom dolaska u Moskvu, odnosno na aerodrom. Pušten je kada se njegova tvrtka odlučila povući s dražbe.”

Ipak, u dokumentu nema nikakvih tvrdnji da je Abramovič znao za otmicu ili da je u istoj sudjelovao.

Počeo kao Del Boy

U dokumentu pak stoji kako je “Skuratov pripremao kaznenu prijavuz za oduzimanje Sibnjefta na temelju istrage o privatizaciji te kako je istraga stopirana od strane tadašnjeg predsjednika Borsa Jeljcina“, nakon čega je Skuratov smijenjen s pozicije glavnog državnog odvjetnika.

Skuratov je otkaz zaradio 1999. godine kada je objavljena snimka na kojoj je bivši ruski državni odvjetnik u krevetu s dvije prostitutke. On smatra da mu je cijeli seks skandal smiješten kako bi ga smijenili.  “Očito je da je ta odluka bila politička jer sam svojim istragama ‘pipnuo’ bliskog prijatelja obitelji Borisa Jeljcina. Među tim istragama bila je i ona o privatizaciji Sibnjefta”, rekao je Skuratov.

No, prije svih poslova s naftnim kompanijama Roman Abramovič je na svoj put prema bogatstvu krenuo s 22 godine kada je osnovao tvrtku za prodaju igračaka i proizvodnju počeo u svom stanu. Igračke su prvo prodavali u hotelima, zatim na stanicama metroa te u robnim kućama. S vremenom su se Ujut proizvodi mogli naći diljem Rusije. Dok je prosječna mjesečna plaća u zemlji iznosila od 100 do 200 rubalja, Abramovič je zarađivao između 3000 i 4000 rubalja mjesečno. Nekoliko godina kasnije se povukao s tržišta i prebacio na ugljikovodike. Danas je težak 12,3 milijarde eura, piše RBTH. Navodno je 1992. godine sudjelovao u krađi spremnika s naftom, za što su njegovi odvjetnici tvrdili kako je riječ o zabuni, prenosi Net.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja