VERTICAL BLUE NA BAHAMIMA

Galerija | Pogledajte nevjerojatne fotke iz podmorja! Riječanin Vitomir Maričić na 101 metar dubine s novim nacionalnim rekordom

Završeno je prestižno natjecanje u ronjenju na dah na Bahamima, hrvatski predstavnik ukupno treći

Prošlog vikenda završilo je najskuplje, najveće i jedno od najutjecajnijih natjecanja u svijetu ronjenja na dah, Vertical blue na Long islandu na Bahamima.

Natjecanje je jedno od najatraktivnijih na svijetu, održava se u predivnoj plavoj rupi promjera oko 25 metara i dubine od oko 200 metara, što je čini jednom od najdubljih plavih rupa u oceanu ikad otkrivenih. Dean’s Blue Hole već 15 godina je meka za najbolje svjetske ronioce na dah koji pohode ovo elitno natjecanje po pozivnici zbog gotovo idealnih i savršeno stabilnih uvjeta, što je rezultiralo time da je najveći broj svjetskih i nacionalnih rekorda ostvareno upravo na ovom natjecanju.

Jedini hrvatski predstavnik od sportaša bio je Riječanin Vitomir Maričić, naš najbolje rangirani ronilac na dah, aktualni svjetski prvak koji je u ukupnom poretku sve tri discipline koje se boduju zauzeo treće mjesto, te treće mjesto u zaronu bez peraja i četvrto u zaronu po konopu.

U svojem nastupu stereo perajama, Vitomir je popravio svoj stari nacionalni rekord na 101 metar dubine. Nažalost disciplina stereo peraja se ne boduje u ukupnom poretku, ukoliko bi se bodovale sve 4 ronilačke discipline, kao na svjetskim prvenstvima, Maričić bi bio prvi i u ukupnom poretku. U disciplini FIM Vitomir je zaronio 107 metar u dubinu, te 80 metara u discipline bez peraja.

Vitomir Maričić je ovo natjecanje iskoristio kao trening i pripremu za nadolazeće državno prvenstvo u ronjenju na dah na Krku koje će ponovo ugostiti neke od najboljih ronilaca na svijetu uz naša najbolja imena ronjenja na dah, od kojih su Petar Klovar i Sanda Delija, naši nacionalni i svjetski rekorderi već potvrdili nastup.

“Ovo je bio moj prvi put na ovom natjecanju, te moram reći da je lokacija stvarno spektakularna. Na dan dobre vidljivosti i u vrijeme oseke, vidi se cijeli ulaz u tu ogromnu podvodnu jamu, koja se ustvari širi ispod tog ulaza i spaja brojnim podvodnim spiljama na druge izlaze na kopnu i oceanu. Takva zaštićenost omogućuju idealne uvjete, osim činjenice da je nakon nekih 40 metara potpuno mračno što može stvarati roniocima dodatne probleme s narkozom. Zbog visoke cijene i problema organizacije nisam siguran u budućnost natjecanja, ali svakako je bila dobra prilika za učenje i pokušati ćemo neke nove stvari primjeniti na našim natjecanjima u Hrvatskoj. S rezultatom sam zadovoljan, nisam imao previše očekivanja, već čisto vratiti formu gdje sam stao prošle godine.”, rekao je Vitomir Maričić.

S nekoliko novih bodova, Vitomir Maričić je i dalje na prvom mjestu ukupne ljestvice ronilaca na dah prema AIDA međunarodnom rankingu po svim disciplinama, gdje je vrlo blizu i naš najdublji ronilac Petar Klovar na trećem mjestu.

Spomenimo da je na Bahamima bila prisutna još jedna Hrvatica, Lidija Lijić, koja je u sudačkoj ulozi prikupljala vrijedno iskustvo međunarodnih utakmica.

Zanimljivost ovog natjecanja bilo je i nekoliko filmskih produkcija koje su dokumentirale ronjenje, koje postaje sve popularnije i kao holywoodska tema, pa je tako revijalno zadnji zaron natjecanja na 20 metara dubine odradio glumac Orlando Bloom, protagonist jednog od dokumentarnih filmova koji se upravo snimaju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari