POSEBNA PRAVILA

Policija objavila upute za navijače uoči ‘susreta visokog rizika’ Rijeka – Hajduk

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

“Ulazi na stadion bit će otvoreni od 16.30 sati pa pozivamo posjetitelje da dođu ranije, kako bi nakon obavljenih pregleda i provjera osoba i ulaznica mogli na vrijeme ući na stadion”, poručuju iz policije

Na stadionu Rujevica u Rijeci se u nedjelju 16. travnja s početkom u 18 sati odigrava nogometna utakmica 29. kola SuperSport Hrvatske nogometne lige između HNK Rijeka i HNK Hajduk Split.

“Utakmica je proglašena utakmicom visokog rizika te će policija poduzimati mjere i radnje iz svoje nadležnosti, uz koordinativnu ulogu Stožera za osiguranje utakmica visokog rizika Ravnateljstva policije, sukladno Protokolu o sigurnosti na utakmicama visokog rizika i sukladno Zakonu o policijskim poslovima i ovlastima (NN 76/09, 92/14, 70/19), Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima (NN 117/03, 71/06, 43/09, 34/11, 114/22) i Zakonu o javnom okupljanju (NN 128/99, 90/05, 139/05, 150/05, 82/11, 78/12, 114/22).

S obzirom na očekivani dolazak većeg broja gostujućih navijača, pozivamo sve posjetitelje da se detaljno upoznaju s uputama i preporukama.”, pozivaju iz Policijske uprave primorsko-goranske.

Obavijest za posjetitelje/gledatelje

Ulazi na stadion Rujevica bit će otvoreni od 16:30 sati. Pozivaju se gledatelji da do stadiona dođu ranije kako bi se izbjegle prometne gužve i čekanje na ulazima na tribine te da na vrijeme i bez žurbe zauzmu svoja mjesta.

Prihvat gostujućih navijača

Gostujuće navijače prihvatit će policijski službenici na Kikovici na autocesti A6 te ih pozivamo da na navedenu lokaciju dođu do 15.30 sati kako bi u organiziranoj koloni bili dopraćeni do stadiona Rujevica u Rijeci.

Gostujućim navijačima se preporučuje da za odmor i točenje goriva koriste odmorišta prije punkta predviđenog za prihvat navijača budući da će policijski službenici bez stajanja osiguravati preprate gostujućih navijača od izlaza s autoceste do stadiona.

Poštivanje Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima

Na ulazima u stadion zaštitarska služba provoditi će sigurnosne provjere.

Sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima, zabranjeno je:

unošenje ili pokušaj unošenja alkoholnih pića i droga te ulazak i boravak u prostor športskog objekta u alkoholiziranom stanju,
unošenje pirotehničkih sredstava, oružja i drugih predmeta koji su pogodni za nanošenje ozljeda ili za stvaranje nereda i nasilja,
paljenje i bacanje pirotehničkih sredstava, kao i paljenje drugih navijačkih rekvizita,
maskiranje lica kapom, maramom ili na drugi način s ciljem prikrivanja identiteta,
unošenje i isticanje transparenata, zastava ili drugih stvari s tekstom ili slikom, znakom ili drugim obilježjem kojima se iskazuje ili potiče mržnja ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
pjevanje pjesama ili dobacivanje poruka čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti,
pokušaj nedopuštenog ulaska, odnosno nedopušteni ulazak u natjecateljski prostor ili u gledateljski prostor, prostor koji je namijenjen sucima ili drugim osobama koje sudjeluju u športskom natjecanju,
bacanje predmeta u natjecateljski prostor te boravak i zadržavanje na mjestu u gledateljskom prostoru za koje se ne posjeduje ulaznica ili odgovarajuća isprava izdana od strane organizatora.

Sva uočena protupravna ponašanja bit će sankcionirana sukladno Zakonu o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima i drugim zakonskim i podzakonskim aktima.

Ulazak na stadion odbit će se:

posjetiteljima pod utjecajem alkohola,
osobama koje ne posjeduju personaliziranu ulaznicu,
posjetitelju za kojeg se utvrdi da posjeduje zabranjene predmete i
osobama za koje postoji vjerojatnost da će ugroziti sigurnost drugih na utakmici.

Foto i video snimanje javnog okupljanja

Na dan odigravanja utakmice policija će audio i video snimati te fotografirati javno okupljanje i javna mjesta na stadionu te prilaznim pravcima prije, za vrijeme odigravanja i nakon završetka utakmice, sukladno članku 79. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima.

“Pozivamo posjetitelje i gledatelje da poštuju upute i pravila organizatora, kao i sva upozorenja i naredbe policijskih službenika u prometu i na stadionu.”, zaključili su iz policije.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari