Radošević eurogolom „spasio“ bod, no Rijeka je oštećena za jedanaesterac!

Riječani slave prvi zgoditak Balaja

Rijeka – Stadion Kantrida. Utakmica 27. kola MAXtv Prve HNL. Gledatelja: 6.500.Suci: Marijo Strahonja (Zaprešić), Mario Pepur (Split), Hrvoje Radić (Split), Marin Vidulin (Kanfanar).
Strijelci: 30’ 1:0 Balaj (Leovac), 47’ 1:1 Pjaca (Fernándes), 82’ 1:2 Sigali, 94’ 2:2 Radošević (Bradarić).

Žuti kartoni: Jugović, Bradarić, Sharbini, Močinić (Rijeka), Taravel, Fernándes, Pinto (Dinamo). Crveni karton: Fernándes (Dinamo).

Rijeka: Vargić – Tomečak, Mitrović, Lešković, Leovac – Radošević, Bradarić – Jugović (od 61. Močinić), Alex (od 78. Ivančić), Sharbini (od 83. Vešović) – Balaj

Dinamo: Eduardo – Taravel, Šimunović, Sigali – Pinto, Ademi (od 66. Vukojević), Machado, Matel – Pjaca – Fernandes (od 77. Ćorić), Henriquez

U utakmici 27. kola MAX tv Prve lige odigranoj na Stadionu Kantrida HNK Rijeka i GNK Dinamo odigrali su 2:2 (1:0). Radošević je izjednačujući zgoditak za Bijele postigao u četvrtoj minuti sudačke nadoknade, praktički u posljednjim sekundama utakmice, kada je jednu loptu upućenu mu nakon prekida dočekao na nekih 25 metara od suparničkih vratiju i snažnim udarcem zatresao mrežu u desnom kutu Eduardovih vratiju.

Rijeka je izjednačila u 94. minuti, i na taj način, pomislit će oni koji nisu gledali susret, „spasila“ bod. No utakmica je mogla (i morala) imati potpuno drugačiji tijek da je pri rezultatu 1:1 nedosljedni i slabi sudac Strahonja dosudio kazneni udarac za Rijeku nakon što je Jugovića sapleo vratar Edurdo – Jugović je izbio sam pred vrata Dinama, no Eduardo je u pokušaju da izbije loptu sapleo napadača Rijeke.

Suprotno nekim najavama kako bi prvenstveni susret Rijeke i Dinama mogao biti „blaga kamilica“ jer se iste momčadi vrlo brzo sastaju u polufinalu Kupa Hrvatske (a zbog stanja na tablici susret i nije imao neku presudnu natjecateljsku važnost – rivalitet je neka druga priča), najveći derbi Prve HNL je posve opravdao svoj naziv. Bila je to čvrsta, borbena utakmica dvaju odvažnih i odlučnih suparnika, „prava prvenstvena“, gdje ponajviše veseli činjenica da se na terenu uopće nije vidjela razlika između „suverenog lidera“ na prvenstvenoj ljestvici, i njegova prvog pratitelja.

Rijeka se u prvom poluvremenu postavila vrlo mudro, bez srljanja u napadu, s čvrstim blokom koji je došao u iskušenje tek u trećoj minuti kada je priliku imao Henriquez, no njegov udarac je završio pored Vargićevih vratiju. Kako je vrijeme odmicalo Riječani su se brzim kombinacijama sve odlučnije približavali Eduardovim vratima, a jedna akcija Riječana urodila je plodom – Sharbini je proigrao Leovca na lijevoj strani a ovaj se se stuštio gotovo do golaut linije i ubacio loptu u sredinu peterca. Obrana Dinama i Eduardo su oklijevali, a to je jedva dočekao snalažljivi Balaj koji je prihvatio dar i ubacio loptu u mrežu.

Armada
Armada

U drugo poluvrijeme Dinamo je ušao odlučnije, snažnije i kombinatornije. To je urodilo plodom već u 46. minuti kada su Fernandes i Pjaca prvi i jedini put na utakmici u potpunosti izigrali inače vrlo dobru obranu Riječana. Pjaca je zabio, Dinamo se razmahao, no Riječani se nisu dali, i vrlo brzo nakon Dinamova izjednačenja imali su priliku ponovno povesti. U već opisanoj situaciji Jugovićeva naleta na Eduardova vrata Strahonja se nije oglasio (a morao je!), i ta situacija odvela je utakmicu na Dinamovu stranu.
Cijeli stadion je naprosto kiptio od bijesa i negodovanja, zvižduci i uvrede na račun HNS-a parali su nebo nad Kantridom, a u takvoj atmosferi došao je i drugi gol Dinama. Nakon prekida i gužve pred Vargićevim vratima najbolje snašao Sigali, i s nekoliko metara zatresao mrežu.

Pravda je nakraju donekle zadovoljena tek Radoševićevim projektilom, no ne možemo se oteti dojmu da je utakmica zapravo usmjerena krivom sudačkom odlukom – Dinamo je nedosuđenim jedanaestercem za Rijeku „dobio krila“ umjesto da nalet Zagrepčana početkom drugog poluvremena novim vodstvom Rijeke potpuno splasne. A Rijeka je ušla u negativni ritam utakmice.

Trener Zagrepčana Mamić potpuno je izgubio kontrolu
Trener Zagrepčana Mamić potpuno je izgubio kontrolu

Posebno poglavlje rijetko je viđeno nesportsko ponašanje trenera Zagrepčana Zorana Mamića koji je pravi „show“ izveo nakon što je karton u 83. minuti dobio Fernandes (proslava gola ulaženjem u teren s klupe nakon što je zamijenjen!), uključujući bacanje kaputa na tartan stazu, a s prigovorima sucu nastavio je i po isteku posljednje minute utakmice, unoseći se Strahonji u lice tražeći neku samo njemu poznatu pravdu.

Po isteku utakmice ostaje žal za pobjedom koja se „osjetila“ u zraku. No s druge strane veseli činjenica da su Riječani igrački na nivou, odnosno potpuno ravnopravni ako ne i bolji od vodeće momčadi prvenstva. Drugim riječima, u polufinale Kupa Hrvatske s istim protivnikom treba ući uzdignuta čela i s neskrivenim optimizmom!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari