HRVATI DOMINIRAJU SP-OM!

Riječanin Petar Klovar još jednom pomaknuo granice; ‘Najdublji’ čovjek u povijesti, zaronio na 132 metra!

Hrvati dominiraju svjetskim prvenstvom!

Drugog dana Svjetskog prvenstva u ronjenju na dah u Kasu, Turska, Hrvatska reprezentacija u sastavu Sanda Delija, Petar Klovar, Vitomir Maričić I Lidija Lijić kao voditelj reprezentacije nastavlja nizati povijesne uspjehe.

Sanda Delija napravila je još jedan nacionalni rekord za Hrvatsku i “produbila” svoj status najdublje Hrvatice te je sada on službeno 81 metar, čime je osvojila brončanu medalju. To je najsjanija medalja osvojena od žena u Hrvatskoj na dubinskom svjetskom prvenstvu.

Vitomir Maričić, trener reprezentativaca, je odličnim zaronom u istoj disciplini – FIM na 110 metara zauzeo drugo mjesto i srebrnu medalju te je sada jedini Hrvat i treći ronilac u svijetu koji drži medalje sa svih najprestižnijih bazenskih i dubinskih turnira (svjetska prvenstva bazen i dubina, Vertical Blue I MGP).

No zvijezda dana, godine i pisac povijesti je Petar Klovar koji je novim svjetskim rekordom pomaknuo granice mogućeg i postao najdublji natjecatelj u povijesti, ne samo u svojoj disciplini nego u vim disciplinama svih ronilačkih federacija. Zaronio je čak 5 metara dublje od starog rekorda, na nevjerojatnih 132 metra dubine u jednom dahu!

“Mislim da je nekome izvan ronjenja ili sporta ponekad teško shvatiti veličine nekih rezultata. Svaki, a naročito ovaj Petrov rezultat je zbroj puno odricanja, talenta, sati i sati rada i stručnog pristupa. Najdublji zaron je ono čemu teži svaki ronilac na svijetu, to je srž i osnova ronjenja na dah. A napraviti ga u disciplini koja se ne smatra klasično najdubljom i to pomaknuti za 5 metara je stvarno velika stvar i sportski pomak. Na tim dubinama svaki metar je težak i sve teži. U hrvatskom ronjenju ima i bit će još ovakvih uspjeha i nadam se da će mediji obratiti pažnju i na druge uspjehe, a ne nekritički i bez provjere prenositi isključivo skandale vrlo upitnog porijekla i sadržaja.”, izjavio je ovim povodom još jedan Riječanin, Vitomir Maričić.

Ovaj zaron redefinirao je moderno poimanje ronjenja i načine treninga, a Ocean Rijeka, klub iz kojeg su ove godine svi reprezentativci, još jednom se potvrdio kao svjetski centar izvrsnosti.

Nestrpljivo očekujemo nove discipline i nove vijesti iz Turske gdje Hrvati konkuriraju i za najuspješniju reprezentaciju, iako su se ove godine kvalificirala samo 3 člana.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views