TRENER HNK RIJEKE

Video | INTERVJU Serse Cosmi: Razumijem bol navijača Rijeke kada vide svoj klub na ovoj poziciji

‘Ja sam došao da bih klub vratio na mjesto koje mu pripada’, izjavio je trener HNK Rijeke

Na Rujevici je ekipu Kanala Ri danas ugostio trener Rijeke Sesre Cosmi. Cijeli intervju pogledajte u video prilogu!

Gospodine Cosmi, došli ste voditi naš klub za koji mi Riječani dajemo svoje srce pa vas pitam, tko ste vi – tko je Serse Cosmi?

  • Rođen sam u jednom malog gradiću u blizini Perugie, u jednoj normalnoj obitelji. Nažalost, ostao sam bez oca sa samo 14 godina. U blizini rijeke Tevere sam proveo cijelo svoje djetinstvo koje je bilo sretno unatoč bolnoj činjenici da sam rano izgubio oca.

Naslov vaše autobiografije je ‘Čovjek s rijeke’ i sada ste došli kao trener u Rijeku.

  • Da, mnogi su to odmah povezali u Italiji, čovjek s rijeke se odnosi na mene, ali prvenstveno na knjigu koju sam napisao na početku 2000.- tih koja govori o čovjeku s rijeke ali to nisam ja nego moj otac.

Moram primjetiti da je vaš zaštitni znak tijekom karijere bila kapa i brada, bradu vidim, ali kapu ne, kako to?

Kao vrlo mlad sam počeo trenirati klub iz mojeg mjesta, imao sam 29-30 godina i kapa je bila nešto bez čega nisam izlazio. Baš kao što žene vole nositi šešir ili torbicu tako i ja nisam nikada izlazio bez kape. No kapu unazad 10 godina više ne nosim.

Kada vam je stigao poziv s Rujevice, što ste prvo pomislili?

  • Odmah sam pozitivno reagirao, jer nikad prije nisam bio u Hrvatskoj. Ali poput mnogih Talijana, o Hrvatskoj sam čuo puno a imam i puno prijatelja koji ovdje dolaze na ljetovanje. Odmah sam pomislio da je to jedno mjesto koje želim vidjeti i upoznati kako bi eventualno donio odluku. Moram biti iskren, ovdje sam došao popodne i već navečer sam odlučio da ostajem. Ugodno sam bio iznenađen prvenstveno ljudima u klubu. Želim umiriti navijače i reći im da sam došao ovdje kako bi ostao i kako bi napravio nešto značajno, kako bi Rijeku vratili na mjesto koje joj pripada i na kojem je uvijek bila. Razumijem njihovu bol kada vide svoj klub na ovoj poziciji.

Koji je trenutno najveći problem ovog kluba i što bi se trebalo promijeniti kako bi on bio bolji?

  • Ovaj je tim sastavljen na određen način, nije na meni da sudim i ne želim jer ne bi bilo korektno. Ali tu je puno sličnih igrača, nedostaje netko s jačom osobnosti, jer ovdje je puno braniča i napadača, ali ima malo veznih igrača tako da ova skupina nije homogena. Moja prva misao je napraviti homogenu momčad sa jasnim zadacima. Želim zaista dobiti mladu momčad koja će kada izađe na teren ili na trening znati da su igrači Rijeke koji će imati ne samo poštovanje, što je malo, nego moraju imati entuzijazam i ponos što su igrači ovog kluba koji zaista ima dugu povijest.

Nakon mjesec dana primjećujete li neke promjene u momčadi, jeste li na dobrom putu?

  • Da budem iskren, zadovoljan sam na način na koji momčad reagira na treninzima koji su neizbježno drugačiji, neću reći bolji od onih koji su bili prijašnji. Istina je da nam i dalje nedostaju temeljni igrači. U protekle smo 4 utakmice susreli ekipe, a tu posebno mislim na Hajduk koji je povijesni rival Rijeke i znam što za navijače Rijeke znači Hajduk. S njim smo se suočili u trenutku rekonstrukcije momčadi i siguran sam da ćemo u nekim sljedećim utakmicama biti jedna sasvim druga momčad.

Koji su bili najbolji nogometaši koje ste u svojoj karijeri trenirali?

  • Imao sam sreću da sam mogao trenirati brojne igrače, skoro svi su oni bili na početku svoje karijere. Počevši od Perugie trenirao sam Materazzija i Grossija koji su iz tog kluba lansirani i postali svjetski prvaci, zatim sam u Genovi trenirao Milita, prve godine kada je stigao u Italiju. U Udinama sam trenirao Di Natalea pa Muntarija. Kasnije sam otišao u Lecce pa sam trenirao Cuadrada. U Perugi sam trenirao izvrsne igrače, možda je najjači bio Micoli. Nadalje, u Trapaniju sam trenirao i jednog hrvatskog igrača, Brunu Petkovića.

Što mislite o hrvatskoj reprezentaciji, i njenim mogućnostima na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Kataru?

  • Mi Talijani, a tu spadam i ja, iako ja imam ponešto drugačiju nogometnu viziju, bili smo dugo godina uvjereni da je nogomet samo naš i da svi drugi ne mogu biti na našoj razini. I onda dođeš u jednu zemlju koja ima 4 milijuna stanovnika i drugi su u svijetu sa afirmiranim nogometašima poput Perišića i Brozovića, Mandžukića, Modrića, dakle igrači svjetskog ranga dolaze iz ove zemlje. Onda sam se kao Talijan zapitao – kako to? Odgovor leži u ovom gradu i u ovom klubu.

Gospodine Cosmi hvala na razgovoru i želim vam da napravite dobar posao i da nas učinite ponosnima.

  • Imam tisuću razloga ali jedan posebno kako bih dao više i bolje – a to je poštovanje koje ljudi imaju prema meni. To je, po mojem sudu, nešto što nema cijenu i upravo zbog poštovanja koje sam dobio kao čovjek ne kao trener, ako treba dati tisuću dat ću tisuću i jedan. Hvala vam., rekao je Serse Cosmi za Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari