SNJEŽNA KRALJICA

Riječanka Leona Popović ostvarila rezultat karijere u Svjetskom kupu; Sjajno je odskijala u nemogućim uvjetima na Sljemenu

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Slovačka skijašica Petra Vlhova vodila je nakon prve vožnje slaloma Svjetskog kupa na zagrebačkome Sljemenu. Svoju prednost nije ispustila ni nakon teške druge vožnje

Najbolja hrvatska skijašica, rođena Riječanka Leona Popović koja je prve skijaške korake načinila u Mrkoplju, osvojila je ukupno sedmo mjesto na Snježnoj kraljici, utrci Svjetskog kupa upravo završenoj na zagrebačkom Sljemenu. To je njezin rezultat karijere, ostvaren u nemogućim uvjetima, na stazi prekrivenoj lišćem, po temperaturi višoj od deset stupnjeva i s jakim južnim vjetrom.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Petra Vlhova treći put zaredom slavila je na Sljemenu. Slovakinja je dominantna ove sezone, ovo je bio peti slalom, a Vlhova ima četiri pobjede i jedno drugo mjesto.

Sjajna druga bila je Mikaela Shiffrin iako je u Zagreb stigla bez treninga zbog pozitivnog testa na koronavirus, međutim to je nije zaustavilo i kada je ušla u cilj u drugoj vožnji s ogromnom prednost nad dotad vodećom Katharinom Liensberger, učinilo se da bi možda mogla skinuti Vlhovu.

Međutim Slovakinja je izbjegla sve zamke na stazi i odradila sjajnu drugu vožnju te ušla u cilj s pola sekunde prednosti nad Shiffrin.

Leona Popović. Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

Treba istaknuti i trećeplasiranu Austrijanku Liensberger koja je imala veliku grešku na stazi, ali je u donjem dijelu bila ipak daleko najbolja te je završila na postolju.

Kao šećer na kraju dolazi Leona Popović. Popović je dosad imala 14. mjesto kao najbolji rezultat u karijeri u Svjetskom kupu, a ovdje je napokon prošla u Top 10 i završila utrku na sjajnom sedmom mjestu.

Popović je iskoristila stazu koja je bila teška i na kojoj su mnoge skijašice otpale i gubile prednost, te je upisala napredak u odnosu na prvu vožnju za sedam mjesta. Konačni zaostatak bio je velik, ali već trećeplasirana Liensberger zaostala je za Vlhovom više od dvije sekunde.

Sutra je na rasporedu muški slalom, a pred organizatorima je besana noć. Stazu će trebati osposobiti kako bi izdržala još dvije vožnje skijaša.

Slalom, Sljeme, druga vožnja:

1. Petra Vlhova (Slovačka) 1:56.99
2. Mikaela Shiffrin (SAD) +0.50
3. Katharina Liensberger (Austrija) +2.11
4. Wendy Holdener (Švicarska) +2.36
5. Ali Nullmeyer (Kanada) +2.58
6. Katharina Gallhuber (Austrija)+3.00
7. Leona Popović (Hrvatska) +3.05
8. Ana Bucik (Slovenija) +3.26
9. Maria Therese Tviberg (Norveška) +3.27
10. Michelle Gisin (Švicarska) +3.28

Prva vožnja

Vodeća slalomašica svijeta iskoristila je startni broj jedan i daleko najbrže prošla sljemenski Crveni spust u iznimno teškim uvjetima na stazi prekrivenoj lišćem, po temperaturi višoj od deset stupnjeva i jakim južnim vjetrom.

Drugo mjesto sa zaostatkom od 64 stotinke drži četverostruka pobjednica Sljemena Amerikanka Mikaela Shifrin, koja se upravo u Zagrebu vratila natjecanju u Svjetskom kupu, osam dana nakon pozitivnog testa na koronavirus.

Treća je Švicarka Wendy Holdener (+0.81), a ispod sekunde zaostatka za Vlhovom bila je još samo Šveđanka Anna Swenn Larsson (+0.84).

Najbolja hrvatska skijašica Leona Popović imala je startni broj 21, a s zaostatkom od 2.81 sekundi drži 14. poziciju nakon tridesetak skijašica. Zrinka Ljutić nije se plasirala u drugu vožnju zbog pogreške na početku utrke. Andrea Komšić također nije izborila nastup u drugoj vožnji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari