RONJENJE NA DAH

Galerija | Riječanka Sanda Delija probila čarobnih 100 metara dubine! Novi svjetski rekord za Hrvatsku

Najdublja Hrvatica pomakla je jučer u Sharm el Sheiku, Egipat, osobne rekorde još dublje i postala jedna od rijetkih žena koje su zaronile preko 100 metara dubine.

Riječanka Sanda Delija nakon prošlogodišnje uspješne sezone u ronjenju na dah, koju je zaključila s osvojenom brončanom medaljom na svjetskom prvenstvu, ozbiljno je ušla u novu sezonu napornim treninzima u bazenu kao i na suhom.

Naravno, ronjenje na dah je primarno morska disciplina pa je formu tempirati odlučila u karipskim morima oko otočne države Dominike zajedno sa roniocima Anom Petković, Petrom Klovarom i Vitomirem Maričićem iz kluba Ocean Rijeka na zajedničkim pripremama.

Iako se Sanda zadnji čas odlučila priključiti kolegama, svakodnevnim zaronima uskoro je počela premašivati sama svoje rekorde i na kraju dosegnula čarobnu granicu od 100 metara dubine, zaronivši 101 metar za što je bilo potrebno oko 4 minute.

Koliko je ovo velik uspjeh govori činjenica da je manje od 10 žena u povijesti zaronilo dublje od 100 metara.

No, Sanda Delija nije stala na tome. S priprema se direktno uputila na drugu stranu svijeta, egipatski Sharm el Sheik gdje je nastupila na Freediving World Cup natjecanju u namjeri da ostvari novi svjetski rekord, za što joj je bilo dovoljno 98 metara dubine u njenoj primarnoj disciplini – FIM.

U prvom danu nastupa, Sanda je sigurno ostvarila svoj cilj i upisala se u povijest ronjenja na dah. Ovo je svakako veliki poticaj za nastavak sezone u kojoj se očekuje još dva svjetska prvenstva, gdje hrvatski predstavnici Sanda Delija, Petar Klovar i Vitomir Maričić brane titulu najuspješnije reprezentacije sa prošlog svjetskog prvenstva.

Direktno iz Egipta, Sanda Delija javlja dojmove nakon rekorda i odrađene doping kontrole:

“Točno prije 5 godina postigla sam svoj prvi državni rekord, a danas, 15. svibnja 2023. i moj prvi svjetski rekord! U tih 5 godina uložena je sva moja energija i vrijeme da bi mi se san ostvario.
Mnogo je mentalnih i fizičkih treninga i priprema iza ovog zarona i izuzetno sam zadovoljna kako sam započela sezonu 2023.

Čast je biti prva žena iz Hrvatske koja je probila granicu od 100 metara dubine na treningu, odnosno postigla i AIDA svjetski dubinski rekord sa zaronom na 98 metara u trajanju od 3 minute i 58 sekundi.

Ovo je početak jednog novog poglavlja gdje će motivacija biti snovi, želja i vizija. Želim dalje pomicati svoje granice i spremna sam na sve prepreke i teškoće koje to nužno nosi sa sobom.
Nakon nekoliko pauze i odmora spremna sam za nastavak trening plana i novi ciklus priprema koje programira moj trener Vitomir Maričić, te je novi fokus na nadolazećem svjetskom prvenstvu.“, izjavila je nakon pothvata Sandra Delija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari