RIO DE JANEIRO Fantela i Marenić osvojili broncu na predolimpijskoj regati

Foto: onEdition

Hrvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić osvojili su brončanu medalju na predolimpijskoj regati koja se održava u Rio de Janeiru. To je prva hrvatska medalja na ovom natjecanju od Atene 2003. godine, kada je na postolju predolimpijske regate stajao Mate Arapov.

Ukupno je 19 zemalja osvojilo medalje ove godine u Rio Janeiru, a najuspješnija Francuska s pet odličja.

U finale su Šime Fantela i Igor Marenić ušli s prvog mjesta pa ostaje žal za možda i boljim plasmanom, no kada se zna da je to prva medalja za hrvatsko jedrenje na predolimpijskoj regati nakon 12 godina onda je jasno kakvi su ulozi bili u pitanju i koliko bronca Šime Fantele i Igora Marenića vrijedi.

Uoči finala klase 470 puno je posada imalo računicu za medalju, puno ih je moglo stajati na postolju, tako da ne iznenađuje da su svi odabrali taktiku da neće jedriti na nikog pojedinačno, da neće biti duela, već da će jedriti na pobjedu. Tako je odlučila i naša posada, međutim stvari su se ipak posložile drugačije i tek kao deveti su prošli ciljem.

„ Polje je bilo izvanredno teško, s dva vjetra. Malo smo tužni, ali moramo biti zadovoljni cijelim tjednom. Današnji dan je poseban i sve skupa smo zadovoljni odjedrenim, rekao je Šime za HRT.

Zlato su uzeli Australci Mathew Belcher i William Ryan, srebro Francuzi Sofian Bouvet i Jeremie Mion.

„Išli smo na pobjedu danas naravno, ali naravno zadovoljni smo da je medalja ipak tu. Nastavljamo s radom, nećemo ništa posebno mijenjati, opremu smo uglavnom odabrali, sad ćemo svoj brod donijeti u Rio, tu smo bili s iznajmljenim, i što više vremena budemo mogli provesti ovdje na pripremama, kazao je Igor za HRT.

Unatoč slabom vjetru odjedren je gotovo puni program. Dakle, temelji za olimpijsku regatu su tu. Marinu da Gloria jučer su obišli i delegati nacionalnih olimpijskih odbora, među kojima su bili i predstavnici HOO-a Damir Šegota i Petra Nosso.

Hrvatski jedriličari iz Rio de Janeira u nedjelju kreću kući, no sezona je daleko od gotove. Jesen je vrlo bogata, očekuje ih finale Svjetskog kupa u Abu Dhabiu, te još pet svjetskih prvenstava, za Finn, 470, Laser Radial, 49er i RS:X. Osim medalja borit će se za još tri olimpijske norme.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari