USUSRET RUKOMETNOM SP-u Lino Červar: ‘Realan cilj su nam Olimpijske igre’

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Izbornik Červar u razgovoru za Vijesti.hr govori o očekivanjima od svojih izabranika na 26. Svjetskom rukometnom prvenstvu

Hrvatska rukometna reprezentacija u Poreču odrađuje završnu fazu priprema uoči svjetske smotre u Danskoj i Njemačkoj.

Na 26. Svjetskom rukometnom prvenstvu izabranici Line Červara igrat će u zahtjevnoj skupini sa Islandom, Španjolskom, Makedonijom, Bahreinom i Japanom.

Drugi krug je imperativ, sve više od toga bio bi ogroman uspjeh. Svjestan je toga i izbornik Červar, koji ovog puta pokušava objektivno sagledati situaciju. Iako bismo svi voljeli da se ponovi ta davna 2003. godina, Lino kaže – primarni cilj je izboriti Olimpijske igre, a posljednja stvar koja treba ovoj vrlo pomlađenoj reprezentaciji je velik pritisak.

“Moramo se pomiriti s time da ovog puta ne možemo reći da smo glavni kandidati za bilo što. Nama je cilj otići na Olimpijske igre”, rekao je Červar u razgovoru za Vijesti.hr.

U prijevodu, Hrvatska mora biti među sedam najbolje plasiranih reprezentacija na turniru. S obzirom na naš renome, čini se kao izvediva opcija, možda čak i lako ostvariva. No naš izbornik upozorava – rukomet nikad nije bio izjednačeniji što se tiče kvalitete.

“Gledajte, samo u Europi postoji barem 10, 12 reprezentacija koje mogu dobiti jedna drugu. Bit će ovo malo drukčije Svjetsko prvenstvo, velika borba za mjesta i pozicije. Razlika u kvaliteti reprezentacija se u posljednjih par godina strašno smanjila. Gledajte na primjeru Slovenije, bila je treća na svijetu u Francuskoj, a sad je nema na Svjetskom prvenstvu. A ako želi ići na Olimpijske igre, mora biti prvak Europe! Strašan je pritisak i svatko traži svoje mjesto pod suncem i već sada gleda prema Tokiju.”

Hrvatsku u Münchenu već u prvoj fazi čeka vrlo težak raspored. Utakmica s Islandom je 11. siječnja, slijedi dan pauze, pa zatim četiri utakmice u pet dana.

“Ritam je naporan, no nemamo nekog izbora, morat ćemo se priviknuti na sve to. Ovaj sustav iziskuje veliki napor, a već u prvoj utakmici imamo velik ispit protiv Islanda. Tu moramo dati svoj maksimum jer će ta utakmica odrediti daljnji razvoj stvari na prvenstvu za nas.”

Iako nas u skupini čekaju dvije utakmice koje unaprijed djeluju kao prilika za unaprijeđivanje statistike (Bahrein, Japan) Červar je itekako oprezan.

“To će isto biti itekako zamorno, tu će biti puno trčanja. Gledali smo ih, pripremamo se i za njih, to je drukčiji tip rukometa, bez toliko taktičke discipline, ali će od nas zahtijevati veliku energetsku potrošnju.”

Kako kaže izbornik, da je mogao birati njemački grad u kojem će igrati, ne bi izabrao bolje od Münchena.

“Mislim da ćemo imati veliku podršku, drago nam je da se igra u Münchenu, vidio sam da je velik interes naših navijača i sigurno je da će nam to biti pravi vjetar u leđa.”

Červar je i uoči prve faze priprema isticao kako je najveći problem lijevi vanjski. Situacija je slična i uoči samog početka turnira, no izbornik tvrdi da ima rješenja.

“Da, to nam je problem, no tu imamo tri igrača koji mogu popuniti tu poziciju. Tu su Jaganjac i Slišković, a tu je i Duvnjak koji se može koristiti na lijevom beku. Sigurno je da smo oslabljeni na toj poziciji, ali moramo raditi s onime što imamo. Treba imati na umu i da je cijela reprezentacija iznimno mlada, ali imamo nekoliko iskusnih pojedinaca od kojih svi mogu učiti.”

Što se tiče najvećih favorita za naslov prvaka, izbornik nije previše okolišao. Kako i sam kaže, uvijek se radi o istih četiri, pet reprezentacija.

“Francuzi, Španjolci, Danska, Njemačka, a sad tu već možemo dodati i Norvešku. To su reprezentacije koje imaju nešto veći izbor i širinu od ostalih momčadi tako da njih moram svrstati u sami vrh.”
I. Blažević
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari