POHOD NA KATAR

Vatrene prati nevjerojatan podatak na svjetskim prvenstvima: Ovo budi nadu u reprizu Rusije

Photo:Goran Kovacic/PIXSELL

Naši reprezentativci su na svjetskim prvenstvima upisali 23 nastupa, ostvarivši pritom 13 pobjeda, pri čemu dvije nakon jedanaesteraca, a jednu nakon produžetaka, dva remija i osam poraza

Hrvatska je do sada pet puta nastupala na Svjetskom prvenstvu a svaki puta kada bi prošla skupinu osvojila bi neku od medalja. Tako je to bilo i 1998. godine kada smo osvojili broncu u Francuskoj, te 2018. godine kada smo uzeli srebro iz Rusije.

Ovaj podatak budi nadu u to da bi prolaskom skupine u kojoj su Maroko, Kanada i Belgija na nadolazećem Svjetskom prvenstvu, Vatreni mogu ponoviti bajku iz Rusije već ove zime u Kataru.

Prolazak skupine = medalja

Naši reprezentativci na svim svjetskim prvenstvima ukupno imaju 23 nastupa od čega su upisali 13 pobjeda, dva neodlučena ishoda te osam poraza. Hrvatska je završila druga u svijetu 2018. godine i treća 1998. godine, a tri puta nije uspjela proći skupinu.

Dvije godine nakon što je debitirala na Europskom prvenstvu u Engleskoj gdje je ispala u četvrtfinalu, hrvatska nogometna reprezentacija se 1998. predstavila i ostatku svijeta debitiravši na Svjetskom prvenstvu u koji se igrao u Francuskoj.

Debi iz snova

Po prvi put su nastupile 32 reprezentacije, a za nas to prvenstvo ima poseban značaj, jer je Hrvatska pod vodstvom Miroslava Blaževića u svom premijernom izdanju stigla do trećeg mjesta i iznenadila cijeli svijet – Nizozemska je pala, a Hrvatska osvojila brončanu medalju. Takav podvig u povijesti svjetskog nogometa izveo je još jedino Portugal 1966. godine stigavši u debiju također do bronce.

Reprezentacija je na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Rusiji 2018. godine otišla korak dalje osvojivši drugo mjesto što je najveći uspjeh u povijesti hrvatskog nogometa. Zlatko Dalić je vodio naše, a prvenstvo je otvoreno pobjedom protiv Nigerije s 2-0 koja je srušila niz star čak 20 godina.

Vatreni su dugo čekali na pobjedu na otvaranju SP-a, a zadnju prije toga ostvarili su 1998. u Francuskoj protiv Jamajke. Nažalost, hrvatska reprezentacija je ipak ostala bez svjetskog naslova nakon što je u finalnom susretu u Moskvi izgubila od Francuske s 2-4. Za utjehu kapetan reprezentacije Luka Modrić proglašen je najboljim igračem SP-a, prenosi danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari