KVALIFIKACIJE ZA EP 2024.

Galerija | Vatreni pobijedili u Turskoj! Nakon slabog početka, sjajni Kovačić preuzeo ulogu golgetera

Drugu utakmicu u skupini D kvalifikacija za EP 2024. naši Vatreni odigrali su u Bursi protiv neugodne reprezentacije Turske. I pobijedili ‘na pogon’ Kovačića i Livakovića!

TURSKA – HRVATSKA 0:2 (0:2)

BURSA – Stadion Timsah Arena. Utakmica 2. kola supine D kvalifikacija za EURO 2024. Gledatelja: 40.000. Sudac: Andreas Ekberg (Švedska).

Strijelci: 0:1 Kovačić (20), 0:2Kovačić (45+3)

TURSKA (4-3-3): Gunok – Celik, Soyuncu, Demiral, Kadioglu – Calhanoglu, Akturoglu, Kokcu, Ozcan – Under, Unal

HRVATSKA (4-3-3): Livaković – Stanišić, Šutalo, Gvardiol, Barišić – Modrić, Brozović, Kovačić – Pašalić, Kramarić, Perišić

Nakon šoka na Poljudu i remija protiv Walesa, hrvatska nogometa reprezentacija se u grotlu novog, rasprodanog stadiona u Bursi vratila na pobjedničku stazu, pobijedivši s 2-0. Oba gola zabio je Mateo Kovačić (20, 45+4).

a. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Nakon slabog početka i nekoliko situacija u kojima je sjajni Livaković obranama spašavao Vatrene, razigrani Kovačić preuzeo je ulogu golgetera.

Domaćin je daleko bolje ušao u susret i Turci su već u petoj minuti mogli do vodstva. Marcelo Brozović je u opasnoj zoni “prodao” loptu, njegovo dodavanje je presjekao Salih Ozcan uposlivši Cengiza Undera koji je odlično pucao, no Dominik Livaković je sjajno reagirao. Under je opasno zaprijetio i dvije minute kasnije, no napadač Marseillea je srećom, pucao pored gola.

Novu veliku priliku domaćin je imao u desetoj minuti. Šutalo je pogriješio, lopta se odbila do Karema Akturkoglua koji je pucao s ruba kaznenog prostora, no Livaković je još jednom fantastično obranio odbivši loptu u korner. Turska je nakon ubačaja iz kuta zabila gol, no Akturkoglu je srećom bio u zaleđu.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Prvi udarac hrvatske vrste prema vratima, ali ne i u okvir gola, vidjeli smo u 16. minuti kada je pokušao Josip Stanišić. Samo dvije minute kasnije uzvratio je Orkun Kokcu, no Livaković je još jednom bio spreman.

U 20 minuti Šutalo je ‘izbacio’ dugom loptom Stanišića, Perišić i Pašalić su kombinirali a Kovačić je natrčao i preciznim udarcem poslao loptu po travi kraj nemoćnog vratara domaćih.

Turska je bila korak do izjednačenja u 28. minuti. Livaković je u pokušaju da ispuca loptu pogodio turskog napadača, ali je ipak uspio otkloniti opasnost nakon toga.

Novi problemi za domaćina uslijedili su u 37. minuti kada je teren zbog ozljede morao napustiti njihov najbolji igrač Hakan Calhanoglu, a u igru je ušao Ismail Yuksek.

Na isteku prvog poluvremena, u trećoj minuti sudačke nadoknade, Hrvatska je povela 2-0. Opet je zabio Mateo Kovačić, njegov peti u karijeri za Hrvatsku. Modrić je spretno reagirao i s centra gurnuo Pašalića u kontru koji je probio lijevi bok i dobro tukao. Gunok je njegov pokušaj obranio, ali samo do Kovačića koji se prometnuo u pravog junaka Vatrenih.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Turska je nastavila s pritiskom i na otvaranju drugog dijela, u 50. minuti je s ruba kaznenog prostora pucao Ismail, ali preko gola. U 56. minuti Turci su tražili kazneni udarac nakon duela Šutala i Kadioglua, ali je švedski sudac samo odmahnuo rukom, a njegovu odluku je potvrdio i VAR.

Dvije minute kasnije “Vatreni” su imali meč loptu, Modić je sjajno ubacio na peterac do Pašalića koji je pucao, ali je turska jedinica sjajno reagirala. Uslijedila je prilika na suprotnoj strani, u 61. minuti je pucao Zeki Celik, ali pored gola. Deset minuta kasnije okušao se Under, ali i on je bio neprecizan.

Novu priliku Hrvatska je imala u 77. minuti. Najbolji igrač utakmice, Kovačić je projurio kroz tursku sredinu gurnuvši do Perišića na lijevo krilo, a ovaj je povratnom loptom uposlio Kramarića na rubu kaznenog prostora. Napadač Hoffenheima je pucao, ali pored gola.

Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

Domaćin je u sudačkoj nadoknadi imao još jednu lijepu priliku, Cenk Tosun je pucao, ali je Livaković imao novu zapaženu obranu.

U drugom susretu iz ove skupine Wales je u Cardiffu pobijedio Latviju sa 1-0, a gol odluke zabio je Kieffer Moore u 41. minuti.

Hrvatska nakon dva kola vodi na ljestvici sa četiri boda koliko ima i Wales koji je pobijedio Latviju sa 1-0. Turska je ostala na tri boda, dok su Latvija i Armenija na nuli.

Nastavak kvalifikacija je sredinom lipnja kada se sastaju Latvija – Turska i Wales – Armenija. Hrvatska će zbog nastupa na završnom turniru Lige nacija, koji je od 14. do 18. lipnja, igrati tek u 8. rujna, kada će ugostiti Latviju, a tri dana kasnije gostovati u Armeniji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari