LONDONSKI NAKLON RIJECI: Ma tko ne bi poželio ovakve male ambasadore! Riječki 1. Gol „osvojio“ načelnicu Islingtona

Ekipe riječkog 1. gola i slavnog FC Norwich Citya - rame uz rame!

Svoj šestodnevni boravak u britanskoj prijestolnici mali-veliki nogometaši riječke Škole nogometa 1. Gol okrunili su sudjelovanjem na jakom pozivnom turniru Pro International Invitational Festival u londonskoj četvrti Islington gdje ih je pozdravila i  Kat Fletcher, načelnica “četvrti” (od 200 tisuća stanovnika!)

„Ja sam Kat Flecher, načelnica londonskog distrikta Islington (gradska „četvrt“ s nekih 200 tisuća stanovnika!, op. a.), distrikta možda najpoznatijeg po svojoj multikulturalnosti odnosno stanovništvu pristiglom iz gotovo svakog kutka svijeta. Izuzetno mi je drago što na ovom turniru mogu pozdraviti i sudionike iz inozemstva, iz hrvatskih gradova Rijeke i Zagreba, i želim vam ovom prigodom dobre igre, uspješan nastup i dobru zabavu u Londonu koji će učiniit sve što može da se osjećate kao kod kuće“, obratila se uvodno inozemnim sudionicima turnira, predstavnicima Škole nogometa 1. Gol iz Rijeke odnosno Maloj školi nogometa Bubamara-Prečko, „ceremonijalna“ načelnica Islingtona Kat Flecher.

 

Ona je zapravo vijećnica disktrikta odabrana da kroz godinu dana predstavlja londonski Islington na svim primanjima, humanitarnim akcijama, posjetama obrazovnim ustanovama, otvaranjima, domjencima… i svim drugim protokolarnim obavezama kojih tijekom te godine odradi oko – 500!

Prisno okruženje

Riječka ekspedicija sastavljena od igrača, trenera, voditelja škole i nekoliko roditelja nogometaša rođenih 2005. godine nakon prijateljskih susreta odigranih prethodnih dana s odgovarajućim ekipama slavnih klubova Milwall odnosno Southampton (OVDJE) nije mogla ovaj turnir (u organizaciji engleske nogometne akademije Pro Touch Soccer Academy) odigrati u prisnijem okruženju – iako su toga trena bili udaljeni od svojih domova u Rijeci i okolici čak 1300 kilometara zračne linije!

Rijeka je grad i sam prepoznat po svojoj otvorenosti i multikulturalnosti gdje svoj dom pronalaze ljudi s raznih krajeva Hrvatske i puno šire pa je igranje na lijepo dotjeranim terenima Market Road Pitches – koje je prije dvije godine obnovilo vijeće distrikta u suradnji s Premier ligom i FC Arsenalom (koji lokacijski gravitira tom igračkom bazenu o čemu smo pisali OVDJE) – predstavljalo pravo zadovoljstvo za riječke male-velike nogometaše koji su se u londonskom Islingtonu osjećali kao kod kuće!

Ugledno društvo!

Riječani iz 1. Gola, škole nogometa koja djeluje pri NK Grbci 2000, prijateljski su dočekani kako od organizatora tako i od drugih sudionika, redom poznatih engleskih momčadi – od Liverpoola do QPR-a, bivšeg prvaka Europe Nottingham Foresta, Norwicha, Readinga. Southamptona, Fulhama… koji su prema pravilima turnira stigli s registriranim igračima iz njihova podmlatka koji igraju službena natjecanja, a ne s razvojnim momčadima kakve svi imaju u mnogobrojnim gradovima Engleske.

Mali Englezi i njihovo prateće osoblje nisu skrivali iznenađenje i oduševljenje što igraju s jednom momčadi s tako udaljenog kraja Europe pa su i igrače 1. Gola i sve koji su ih pratili vrlo često obasipali pitanjima o klubu za kojeg igraju i o mjestu iz kojeg dolaze. A mi smo jako rado odgovarali na sva ova pitanja, ponosni na činjenicu da Rijeka na nogometnoj karti Europe itekako ima svoju težinu – naravno, zahvaljujući uspjesima HNK Rijeke na međunarodnoj sceni posljednjih godina!

Engleski stil igre

No na terenu ljubopitljivsti nema, a sudionici turnira pokazali su se jačima od ekipa Millwalla i Southamptna s kojima su Riječani odigrali rezultatski uspješno par dana ranije (OVDJE). Ujedno, u ovakvim natjecateljskim utakmicama engleske momčadi ni u najmlađim uzrastima ne odustaju od primjene svoje čvrste, prepoznatljive otočke škole nogometa. Privikli su se igrači 1. Gola na takav način igre pa i slobodan „pusti igru“ sudački kriterij vrlo brzo, no protiv starijih i fizički jačih suparnika nisu mogli rezultatski bolje proći.

Njihov prvi suparnik, Škola nogometa Crown Pro Elite, na turnir je stigla s igračima starijeg godišta (koliko su stvarno bili fizički nadmoćniji možete pogledati i na fotografijama i videu!), a utakmica je ipak okončana s neizvjesnih 0:1, uz veliku fizičku potrošnju malih Riječana.

Kako na turnir nije doputovao očekivani sudionik Crystal Palace, 1. Golu su preostale samo dvije utakmice za popravak što se tiče eventulanog napretka u viši krug natjecanja – prvu su izgubili od kasnijeg finalista Nottingham Foresta s 0:2, a onda su pomalo demoralizirani nemogućnošću prolaska u daljnji krug natjecanja „pali“ protiv Queens Park Rangersa s 1:6.

Privikli se, pa stigla pobjeda

Nakon kraće pauze za ručak počeo je drugi krug natjecanja, a i dotad kompetitivni i borbeni 1. Gol pružio je odlične partije protiv Norwicha gdje su Riječani pomalo i nesretno savladani s 1:2, da bi u posljednjem susretu s Fulhamom došla i jedna poslovično borbena i kombinatorna igra – ali ovoga puta okrunjena i lijepim rezultatom, pobjedom od 2:0!

No „goli“ rezultat ionako je najmanje važan na turnirima i susretima ovakvoga tipa: iskustvo igranja u drugačijem podneblju odnosno susret s pomalo drugačijim nogometnim školama i stilovima neprocjenjivo je iskustvo za svakoga igrača ovog uzrasta! Da ne spominjemo efekte jačanja zajedništva na ovakvim putovanjim odnosno socijalizaciju i stjecanje životnog iskustva u najširem smislu.

Same pohvale!

Bilo je lijepo čuti iz usta organizatora, Pro Touch Soccer Academy na čelu s Ash Rahmanom, ali i mnogih drugih trenera i promatrača, same pohvale na račun riječke Škole nogometa 1. Gol ali i Nogometne Akademije Prečko – NK Bubamara/Mala škola nogometa Bubamara s kojom je riječki 1. Gol podijelio iskustvo igranja u Engleskoj.

Prepoznatljive ideje u igri gdje se vidi da se s momčadi i igračima 1. Gola naveliko radi – kako na individualnoj tehnici tako i na taktici nogometne igre – trkački supermoćni i puni automatizma u ponavljanju ali i „vica“ u igri, mali riječki i hrvatski nogometni ambasadori ostavili su jako dobar dojam na engleske trenere, igrače i promatrače.

A moramo reći da je nekima od njih „predviđen“ i povratak na engleske travnjak, jednoga dana, u velikom stilu! I to je izrečeno iz usta engleskog trenera…

 

Mali-veliki ambasadori Rijeke i Hrvatske

I ne samo to: mali nogometaši iz Hrvatske, iz Rijeke pod vodstvom trenera ekopa Nikice Polovine, trenera Marka Škulića i voditelja Škole nogometa 1. Gol Domagoja Rađe; odnosno iz Zagreba pod vodstvom ravnatelja Akademije Stipe Tokića i trenera Nikole Glavaša, plijenili su pažnju gdje god su se pojavili kako svojim ponašanjem, striktnim pridržavanjem uputa trenera kako na terenu tako i izvan terena (neki bi rekli, poput „male vojske“!) tako i poznavanjem engleskog jezika i javnim istupima odnosno pitanjima prilikom, recimo, obilaska Emiratesa, stadiona FC Arsenal, gdje su s nekoliko pametnih pitanja uspjeli gotovo zbuniti i dobrohotnog i susretljivog vođu obilaska Jamesa. No tu ćemo vam priču tek ispričati sljedećom prilikom…

Treba svakako spomenuti i predstavnika Pro Touch Soccer Academy Mustaphu Turayaja, popularnog Musa, koji je Riječanima i Zagrepčanina bio „na ruku“ praktički od jutra do mraka, vodeći ih Londonom u svom nezaustavljivom, dinamičnom ritmu omogućivši im da u realtivno kratko vrijeme obiđu gotovo sve najvažnije znamenitosti grada.

Konačnu pobjedu na turniru ostvarila je lokalna močad nogometne škole Camden Elite koja je u finalu pobijedila Nottingham Forest.

1. Gol u Londonu:

Pod vodstvom trenera ekipe Nikice Polovine, trenera Marka Škulića i voditelja Škole nogometa 1. Gol Domagoja Rađe, boje našega grada u višemilijunskom Londonu branili su:

Niko Vučetić, Neo Pejić, Dorian Anušić, Dominik Kefeček, Mirko Valenčić, Maxim Debelić, Ian Benčić, Fran Knežević, Kevin Hrvatin, Borna Panić i Fran Svraka.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari