DRAMA U FINALU

Talijani šokirali London i u drami penala uzeli EURO!!!

Screenshot

Po prvi put nakon 1968., Italija je prvak Europe. Talijani su u dramatičnom raspucavanju s bijele točke svladali Englesku te su u crno zavili London i Wembley…

ITALIJA – ENGLESKA 3:2
(0:1, 1:1, 1:1 pp, 3:2 pen)

LONDON – Stadion Wembley. Finale EP 2020. Sudac: Björn Kuipers (Nizozemska)

Strijelci: 0:1 Luke Shaw 2′, 1:1 Leonardo Bonucci 67′

Italija je novi prvak Europe! Nakon 120 minuta bez pobjednika otišlo se na raspucavanje, a tamo su Englezi propustili tri jedanaesterca u nizu, Gianluigi Donnarumma je obranio dva u nizu te Italija slavi, a Engleska tuguje!

Početak je bio kao iz snova za Engleze. Već u drugoj minuti je Harry Kane primio loptu na svojih 30-ak metara i povukao je kontru. Otvorilo se na desnoj strani gdje je bio Kieran Trippier koji je pričekao i nabacio.

Lopta je odletjela skroz do druge stative gdje je potpuno sam Luke Shaw koji iz prve puca u bliži kut, a lopta od stative trese Donnarumminu mrežu i Englezi su nadomak raja nakon samo dvije minute.

Bio je to najbrži gol u povijesti finala Eura i svoj prvi za engleski dres, u najboljem mogućem trenutku. Englezi su poneseni pogotkom još nekoliko puta prijetili preko bokova dok se ošamućeni Talijani nisu oporavili i uzeli loptu, piše Sportnet.rtl.hr.

Nije bilo ozbiljnijih pokušaja ni s jedne ni s druge strane dok u 35. Federico Chiesa nije povukao i napravio slalom kroz englesku vezu te je opalio s dvadesetak metara, ali pokraj gola. Do poluvremena su Englezi mirno iskontrolirali igru.

Drugi dio krenuo je igrom prekida, prvo je u 49. Raheem Sterling opet pao u 16 metara, ali nema penala, a samo dvije minute kasnije isti igrač radi prekršaj na svojih 18 metara i daje sjajnu šansu Talijanima. No, istu je zapucao Insigne.

Samo šest minuta kasnije isti igrač ima još jednu sjajnu priliku kad se lopta od Chiese odbila do Insignea na prvoj stativi koji gotovo iz mrtvog kuta puca, ali Pickford brani. No, činilo se u tim trenucima da su Talijani zavladali terenom i igrom.

U 62. opet Chiesa radi nered, provukao se kroz obranu i došao na 15-ak metara gdje je imao sjajnu šansu za udarac, ali se Pickford ispružio koliko je dug i širok te još jednom spašava gol Engleza od sve opasnijih Talijana.

Trud i dominacija Talijana su se isplatili u 67. minuti. Bio je korner, lopta je došla do Verrattija koji puca, a lopta od Pickforda pa stative dolazi do Leonarda Bonuccija na metar od gola, a iskusni stoper ne griješi i opet smo na početku!

Bonucci je pogotkom postao i najstariji strijelac u povijesti finala s 34 godine i 71 danom. Prethodni rekorder imao je “samo” 30 godina i 103 dana, Bernd Hölzenbein daleke 1976. godine.

No, ono što se promijenilo je stanje na terenu, Talijani su potpuno zavladali terenom i na ulasku u zadnjih 15 minuta izgleda kao da će prije doći do preokreta nego do novog vodstva Engleske. Tako je u 73. obrani pobjegao i Berardi koji loptu šalje preko gola, vjerojatno iz zaleđa, ali se ionako ne provjerava.

U posljednjih se deset minuta igra dobrano razvodnila pod mnoštvo izmjena, ozljedom Chiese te utrčavanjem navijača na teren. Zato je određeno čak šest minuta nadoknade u kojima su Englezi naizgled uspjeli malo povezati konce.

No, Talijani su pred kraj regularnog vremena opet stisli iako pravih prilika nije bilo i opet idemo u produžetke. Prvi su zaprijetili Englezi u dodanom dijelu, Sterling je izborio korner nakon kojeg je Phillips probao s 20 metara, ali pokraj gola.

Pred kraj prvog produžetka, u 104. su Talijani zaprijetili prvi put oštrim ubačajem s lijeve strane, ali je Pickford boksao ispred Bernardeschija i na kraju svega samo gol aut. Nije tako pogodaka bilo ni u prvom produžetku.

Prva prijetnja u drugom produžetku dolazi u 107., opet iz prekida. Ovaj put je probao Bernardeschi s nekih 25 metara, ali je Pickford uz manje probleme uhvatio. Živnula je potom igra pa Englezi imaju opasniji napad iz čega se izrodila i jedna nesigurnija reakcija Donnarumme, ali bez gola.

Baš kad se činilo da se igra malo povezala i da ćemo gledati nešto nogometa, u sudaru je Jorginho nagazio Grealisha i opet imamo prekid i pružanje pomoći sve do 115. minute. Tražili su u 116. i Talijani penal kad je Bernardeschi napucao Stonesa, ali bijele točke ni provjere nema.

Southgate se pred kraj produžetaka već krenuo spremati za penale pa je uveo Sancha i Rashforda, dok su tri minute nadoknade produžetka protekle u dominaciji Talijana koja nije završila golom pa se pobjednik odlučivao s 11 metara.

Talijani su dobili čast da prvi pucaju, a otvorio je Berardi koji je bio siguran, ali je odgovorio Kane sjajnim udarcem iako je Donnarumma pogodio stranu. Belotti je uzeo drugu loptu, ali mu Pickford brani blago desno, Maguire svoj koristi i Engleska vodi nakon druge serije!

Bonucci je uzeo loptu na otvaranju treću seriju, Pickford mu je dirao, ali lopta ide u mrežu. Rashford je pokazao zašto je uveden na kraju produžetka te je uzeo treći penal, ali je nakon dugog zaleta i zastajkivanja pogodio stativu i Italija se vratila na izjednačen rezultat.

Bernardeschi je u četvrtoj mirno plasirao u sredinu, dok je za Engleze udarac uzeo još jedan uvedeni igrač, Sancho, ali mu Donnarumma brani i Italija vodi! Svelo se sve na Jorginha koji je morao pogoditi, ali Pickford brani i ostavlja Englesku na životu.

Najveći pritisak na svijetu zato je na kraju pao na leđa Sake koji je uzeo kratak zalet, ali Donnarumma brani i donosi Italiji naslov prvaka!, piše Sportnet.rtl.hr.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari