Stožer potvrdio: Od 1. srpnja veća otvaranja za ljude s covid potvrdama!

Stožer potvrdio: Od 1. srpnja veća otvaranja za ljude s covid potvrdama!

Foto. Pixsell, M.L.

Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) ažurirao je epidemijsku kartu Europe, prema kojoj više nijedan dio Hrvatske nije u crvenom. Dapače, neki krajevi su se i zazelenili.

A danas s početkom 11 sati, nakon dosta vremena, Stožer civilne zaštite RH održava konferenciju za medije u glavnoj dvorani Kongresnog centra Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do jučer ukupno je zabilježeno 358.918 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 8165 preminulo, a ukupno se oporavilo 350.008 osoba, od čega 148 u posljednja 24 sata..

UPRAVO SE ČITA

U samoizolaciji su trenutno 4344 osobe. Do jučer su ukupno testirane 2.097.393 osobe, od toga 5192 u posljednja 24 sata.

Zaključno sa 16. lipnja utrošeno je 2.219.196 doza cjepiva. Dosad je 1.428.340 osoba cijepljeno najmanje jednom dozom, među kojima je njih 790.856 primilo obje doze. Na dan 16. lipnja utrošene su 22.644 doze cjepiva.

Podaci sa stranice Our World in Data pokazuju da Hrvatska u ovom trenutku ima najbolje brojke još od kolovoza prošle godine.

Obraćanje Božinovića:

”Nije vrijeme za potpuno opuštanje. Nismo još u fazi proglašenja kraja epidemije. To mora Beroš predložiti vladi, ali mi smo pripremili novu odluku. Primjenjivati će se od 1. srpnja, a glavna odluka je još veće otvaranje. Osobe koje su cijepljenje, preboljele ili negativno testiranje imat će mogućnosti obavljati djelatnositma i sudjelovati na događanjima bez ili uz smanjen opseg uz pridržavanja posebnih mjera.

Osobe će u većini tih situacija morati imati europske digitalne covid potvrde.

Od idućeg tjedna će biti omogućeno da se na pametnim telefonima mogu isntalirati aplikacija koja će momentalno očitati qr kod s digitalne potvrde.

Ostaje 100 osoba max na javnom okupljanju, osim ako se radi o okupljanju osoba s covid potvrdama. Manifestacije i dalje smiju trajati samo do 24 sata, osim ako sveosobeimaju covid potvrdu i ako im je lokalni stožer dao suglasnost.

Na terasama kafića uvodi se opcija posluživanja gostiju koji sjede, okupljanja treba ograničiti na dio koji pripada ugostiteljskom objektu. Vidimo da se tu stvaraju gužve koje ne pridonose situaciji. Moraju se spriječiti nekontrolirana okupljanja a kafići nisu mjesta na kojima možemo tražiti potvrde.

Logika je da se može otvoriti i ono što je dosad bilo zatvoreno, npr. publika na sportskim natjecanjima, ali samo uz covid potvrde.

Imamo dva tjedna da se pripremimo i da sigurnije krenemo s turističkom sezonom.

Mi moramo imati situaciju pod kontrolom jer je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja u koju preko ljeta ljudi iz drugih zemalja dolaze u velikom broju. Tu situaciju se mora iskontrolirati.

Sad imamo besplatno cjepivo, imamo mogućnost kontrolirati epide. situaciju svake pojedine osobe. Naravno naglasak je na odgovornosti svih koji su u našem sustavu, gradskih i općinskih vlasti uz potporu koja je od prvog dana. Moramo maksimalno ozbiljno shvatiti situaciju s kojom se suočavamo.

Idemo afirmativno, ali nam treba suradnja svih, pogotovo onih koji će organizirati manifestacije.”

Kako će Covid potvrde funkiconirati u praksi?

”Mi smo se jako angažirali da taj sustav covid potvrda bude učinkovit i da smo među prvima to omogućili, od 1. lipnja smo to uveli. Dosad ih je izdano nešto više od 180 tisuća.

Procedura prema Google i Appleu je već krenula i svatko od nas će moći skinuti aplikaciju, to znači organizator bilo kojeg događaja i on u sekundi može vidjeti hoće li mu pokazati crveno i zeleno kad očita kod”, odgovorio je Božinović.

Imaju li pravo organizratori tražiti osobnu iskaznicu?

”Ukoliko bude potrebno da, ali ajmo probat okrenut filozofiju, ovo su afirmativna rješenja koja su u interesu vraćanja gospodarskih aktivnosti, ako mi i pitanjima sugeriramo da je za pretpostaviti da većina se neće pridržavati i da će pokušati izbjeći odluke, onda mi svi skupa nismo u dobroj situaciji,. Imate epidemiju, cijeli sustav se angažirao da se saniraju posljedice, da se preveniraju kroz besplatno cijepljenje.. ako će netko na nekoj razini to htjet izbjeći i ako se sugerira to, onda to govori o neki,m drugim stvarima.

Mi imamo povjerenja i u ljude i u institucije…i o tome ne trebamo govorit ja mislim. Omogućeno je sve da bi se vratili normalnom životu”, rekao je Božinović.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.

Komentari