PRESSICA STOŽERA

Kako će Covid potvrde izgledati u praksi? ”Već smo poslali proceduru Googleu i Appleu…”

Foto: Pixsell

Danas s početkom 11 sati, nakon dosta vremena, Stožer civilne zaštite RH održava konferenciju za medije u glavnoj dvorani Kongresnog centra Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu.

Stožer je odgovarao na pitanja novinara o novim mjerama koje stupaju na snagu 1. srpnja, a pitanje koje je mnoge zanimalo jest: Kako će Covid potvrde izgledati u praksi?

”Mi smo se jako angažirali da taj sustav covid potvrda bude učinkovit i da smo među prvima to omogućili, od 1. lipnja smo to uveli. Dosad ih je izdano nešto više od 180 tisuća. Vrlo brzo će biti, službene osobe već to imaju, idući tjedan, već je procedura prema Google i Apleu krenula i svatko od nas će moći skinuti aplikaciju, to znači organizator bilo kojeg događaja i on u sekundi može vidjeti hoće li mu pokazati crveno i zeleno kad očita kod”, odgovorio je Božinović.

ŠTO AKO NETKO POKAŽE TUĐU COVID POTVRDU?

”Kad govorimo o potvrdama, uvijek se spominje i mogućnost da se nešto zaobiđe. Bilo bi logično da svi prhvatimo kako je i da imamo povjerenje jedni u druge.

Uvijek je moguće utvrditi identitet nositelja potvrde i ne mislim da je to situacija koja će se masovno koristiti. Ali kao i sve drugo i u takvim situacijama ništa nije zapisano u kamen, sve se može i dodato propisati ako ostane nešto nejasno ili ako vidimo devijacije u provedbi rješenja. Mi idemo afirmativno, vjerujemo u svijest ljudi,” kazao je Božinović

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari