78 ZARAŽENIH VIŠE! U Hrvatskoj 206 oboljelih osoba, uzlazna putanja epidemijske krivulje se nastavlja

Ilustracija: Riportal

Nacionalni stožer civilne zaštite iznosi nove informacije vezane uz razvoj koronavirusa u Hrvatskoj

VIDEO UŽIVO:

Nacionalni stožer civilne zaštite obraća se javnosti.

Nacionalni stožer objavio je najnovije podatke o broju oboljelih u Hrvatskoj. Zaraženih je sada 206, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš. To je ukupno za 78 bolesnika više u 24 sata.

“Ušli smo u fazu kada se povećava broj oboljelih u jako kratkom vremenu. Još jedna negativna okolnost je da postoje građani koji ne poštuju preporuke i ne pridržavaju se samoizolacije i okupljanju na javnim mjestima”, rekao je ministar.

“Poželjno je boraviti vani, ali ne i biti u socijalnom kontaktu. Molim vas da vašim primjerom pokažite svima kako se to radi”, rekao je Beroš.

Danas su donijeli odluku i o prekidu javnog prijevoza diljem države kako bi se spriječio porast broja zaraženih. Izuzetak su taksiji koji će moći voziti.

“U Hrvatskoj je opasnost od prijenosa virusa visok”, rekao je epidemiolog Bernard Kaić.

“Kada netko dođe u Hrvatsku i mora ići kući u samoizolaciju, mora mu se omogućiti najkraći put i staviti masku, a ne omogućavati mu put do doma”, rekao je Kaić.

Beroš je zaključio da je samoizolacija većini građana novina.

“Ono što je još dobra vijest da nemamo zasad novih bolesnika na respiratorima, no ima nekoliko kandidata, ali nadamo se da neće doći do toga”, kazala je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević Alemka Markotić.

Upozorili su svi da se trebaju shvatiti sve mjere i pravila koje su objavili.

“Krivulja broja oboljelih nam je brzo krenula uzlaznom putanjom i koliko će biti strma ovisi o našem ponašanju”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Obzirom na činjenicu da broj zaraženih raste donijeli smo odluku o prestanku javnog prijevoza. Tramvajski je promet obustavljen. Autobusi će se dezinficirati, a onda će se vidjeti koje su to nužne djelatnosti koje moraju raditi kako bi osigurali opskrbu i oni će dobiti kartice. U autobuse će moći ući samo oni koji su nužni da život funkcionira”, rekao je Davor Božinović.

“Danas je u Zagrebu zatvoreno nekoliko kafića. To je nešto nečuveno! Policija je tu da zaštiti građane, ali čuvaju i demokratske vrijednosti ove države. Građani moraju znati, ovo se događa i njima, svima nama. Ukoliko se naredbama ne postigne cilj policija će upotrijebiti daljne mjere, kazne će ići i do 5 do 10.000 kuna“, rekao je Božinović.

“Promet na granicama se provodi u redu. Svi moraju shvatiti da ovo nisu redovne okolnosti i redovan način života”, dodao je.

Danas su donijeli odluku i o prekidu javnog prijevoza diljem države kako bi se spriječio porast broja zaraženih. Izuzetak su taksiji koji će moći voziti.

Uskoro opširnije…

Ines Švagelj

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari