AFERA ZA AFEROM: Evo kako se razvijao sukob u vladajućoj koaliciji

Nikad više svađa, nikad manje odluka – hoće li nakon svih ovih doći još jedan nikad? Nikad kraći vijek jedne hrvatske vlade

Kad jedan uvjerava i čak potpiše da neće ni s kim, a drugi ga ponižava – takav brak od starta ima velike šanse, za razvod.

A svađa, za svađom, za svađom HDZ-a i Mosta čini se bio je konstantni obrazac ponašanja, čak i kad se nakon dvomjesečne vrtoglave predigre pregovora, napokon na trenutak činilo, da je svađa stala.

Nastavile su se prepirke oko toga tko će u koju ministarsku fotelju, još mjesec dana – do izglasavanja Vlade u Saboru.

Hinjenje idile se nastavilo osnivanjem Vijeća za suradnju koje je brzo propalo – zbog nesuradnje. A i već u prvom tjednu Petrov je pritisnuo Karamarka da smjeni ministra iz svoje kvote zbog afere baraka.

Na pronalasku Crnojina nasljednika šest tjedana su se dodatno lomili odnosi, osobito nakon što je HDZ predložio svog glavnog operativca kao kandidata – a Brkić zbog lažiranja diplome nije odgovarao MOST-u. Pa je HDZ popustio.

A popustit će, nadali su se u HDZ-u, i MOST-ov ministar Orepić nakon pritisaka Karamarka da smjeni šefove policijskih odjela, ali nije.

Paralaleno, sve je jače plamtio i sukob zbog smjene šefa SOA-e Lozančića i stvorio se direktan pritisak na premijera da postupi kako predsjednica, odnosno, HDZ hoće.

Da sve ide nizbrdo, bilo je jasno nakon što vladajuća većina nije uspjela pokazati da je većina u Saboru.

Kvorum se nakon 4 tjedna pojavio otprilike u isto vrijeme kao i ova naslovnica tjednika Nacional – poslovi Karamarkove supruge s mađarskim MOL-om vrijedni 60 tisuća eura.

Ta moralna odgovornost šefa HDZ-a, odnosno nedostatak nje, za Petrova je dovoljno da kaže – vrijeme je za opoziv Karamarka. Hoće li smjena prvog potpredjednika Vlade označiti i kraj mandata najkraće vlade u hrvatskoj povijesti?
Ivan Skorin

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari