CIJEPLJENJE GRAĐANA

Alkohol, cigarete, lijekovi, hrana… Provjerite što ne biste smjeli konzumirati prije, a što nakon cijepljenja

Foto: Pixsell

Usprkos svim teškoćama, kampanja cijepljenja protiv Covida-19 u Hrvatskoj ipak se zahuktava.

Dok građanima stižu obavijesti o terminima cijepljenja, mnogi se pitaju je li dovoljno samo otići tamo gdje su naručeni s nekim osobnim dokumentom i zaštitnom maskom ili su potrebne i neke pripreme. Iako će vas o tome informirati i medicinski djelatnici koji cijepe, nije zgorega znati što je preporučljivo činiti i konzumirati prije i nakon cijepljenja, a što ne da bi učinak cjepiva bio što bolji, piše Net.hr

LIJEKOVI

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da se prije cijepljenja ne uzimaju bezreceptni lijekovi poput ibuprofena, paracetamola (acetaminofena) i aspirina jer mogu oslabiti odgovor organizma na cjepivo. No, nakon cijepljenja ti se lijekovi mogu normalno uzimati.

Što se tiče lijekova “na recept” za dijagnosticirane bolesti, Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim mrežnim stranicama navodi da se isti smiju i trebaju koristiti uoči i na sam dan primanja cjepiva. “Cijepljenje ne utječe na uzimanje redovite terapije”, kažu u HZJZ-u.

ALKOHOL I KOFEIN

Čulo se već mnogo proturječnih informacija oko toga idu li alkohol i cjepivo protiv Covida-19 zajedno. Ruski su liječnici izričito napominjali kako se uoči i tijekom razdoblja cijepljenja i docjepljivanja tamošnjim cjepivom Sputnik V (što je gotovo četiri mjeseca) ne bi smjelo piti alkoholna pića. Neki američki stručnjaci ističu da nema razloga izbjegavati alkohol neposredno prije i nakon cijepljenja, ali u vrlo umjerenim količinama, dok će vas u Hrvatskoj upozoriti da se nekoliko dana prije i nakon cijepljenja suzdržite od pijenja alkoholnih pića. Osim što alkohol već i u manjim količinama može izazvati dehidraciju i time pojačati eventualne nuspjave cjepiva, stručnjaci napominju kako konzumacija alkohola može oštetiti bijele krvne stanice koje organizam štite od zaraznih organizama poput bakterija i virusa.

“Uoči cijepljenja potrebno je dobro se rehidrirati, u potpunosti isključiti alkoholna pića i smanjiti količinu svih napitaka s kofeinom”, kazala je nedavno u emisiji Radio Splita nautricionistikinja i dijetetičarka Olja Martinić.

VODA, SOKOVI, TOPLI NAPITCI

Vodu bi trebalo piti i prije i nakon cijepljenja, jer je rehidracija organizma i inače iznimno važna. Nutricionistkinja Martinić preporučuje što više unosa vode i prirodnih voćnih sokova te pijenje čajeva od stolisnika, mente ili mješavine domaćih biljnih čajeva koji mogu ublažiti eventualnu mučninu nakon cijepljenja. A upravo da bi se izbjegla mučnina, preporučuje izbjegavanje smoothieja u razdoblju nakon cijepljenja te što manje napitaka koji sadrže kofein.

HRANA

Nije preporučljivo doći gladan na cijepljenje, ali je poželjno prethodno pojesti obrok neke lagano probavljive hrane. Također se nakon cijepljenja preporučuje umjerena prehrana (ne i dijeta) sa što manje masnih namirnica životinjskog podrijetla poput mesa, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda.

“Barem dva tjedna nakon cijepljenja ne bi trebalo previše eksperimentirati s prehranom u smislu uzimanja namirnica koje mogu izazvati alimentarnu intoksikaciju (trovanje hranom, nap. a.). Trebalo bi se držati ustaljenih rituala da hrana bude ili kuhana ili pečena u pećnici, dakle bez previše masnoće da ne opterećujemo probavni sustav. Ako se i pojavi neka mučnina nakon cijepljenja, ne mora značiti da ima veze s cjepivom”, kazala je nutricionistkinja Olja Martinić u emisiji Radio Splita dodavši kako ne preporučuje ikakve detoks eksperimente niti uzimanje pripravaka za čišćenje organizma barem dva-tri tjedna nakon cijepljenja.

Ukratko – puno vode, što manje masnih namirnica, pržene hrane i unosa soli, a ne treba pretjerivati ni sa slatkim.

CIGARETE

U vremenu prije i nakon cijepljenja preporučuje se prestanak pušenja jer, tvrde stručnjaci, duhanski dim iritira pluća i oslabljuje imunosnu reakciju organizma.

DRUGA CJEPIVA

Ne preporučuje se cijepljenje drugim cjepivima u vrijeme kada primite cjepivo protiv Covida-19.

TJELOVJEŽBA

Nakon cijepljenja ne bi se trebali opteretiti pretjeranim fizičkim aktivnostima, no lagana tjelovježba nije isključena, jer može pridonijeti boljem imunosnom odgovoru na cjepivo. Ipak, ako se osjećate loše nakon cijepljenja bolje je odmoriti se, nego fizički se naprezati.

TETOVIRANJE

Stručnjaci sugeriraju da se ne bi trebalo tetovirati niti stavljati piercinge odmah nakon cijepljenja jer je koža prva crta obrane organizma protiv patogena i ona pokreće imunološki odgovor. Tetovaža ili piercing mogu potaknuti neželjenu imunološku reakciju nakon cijepljenja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari