'HRVATSKA - SKUPA DESTINACIJA'

Video | APEL UGOSTITELJA ‘Nabili smo cijene smještaja, avioprijevoza. Prije nego dođe – turist je već orobljen’

Postali smo skupa destinacija, a visoke cijene od smještaja do restorana odbijaju goste, pa je dio dalmatinskih ugostitelja uputio dramatičan apel kolegama

Kada najobičnija pizza u restoranu košta čak 20 eura, onda gost radije odluči pojesti nešto s nogu i na brzinu, izvještava Dragana Eterović za RTL Danas.hr.

“Njezina realna cijena je jedno 10 do 12 eura, to je ok, ali da mi nabijamo cijene po 20 ili 25 eura… Uništavamo sebe i turizam. Dogodine će biti to da ćemo žalit za ovom godinom”, objašnjava voditelj restorana Roko Puče.

Već su ove godine mnogi zabrinuti jer su stolovi u brojnim restoranima prazni.

“Nabili smo cijene smještaja, nabili smo cijene avioprijevoza. I prije nego uđe u Hrvatsku, on je već orobljen. Kad uđe Hrvatsku, počinje već štedjeti na hrani, na plaži, na rekvizitima” zabrinuto priča Puče.

Dok neki gosti možda štede, oni bolje platežne moći ipak su iznenađeni cijenama u Hrvatskoj.

“Bile smo iznenađene. U Nizozemskoj je skupo, ali ovdje su cijene slične. Bila sam ovdje prije dvije godine i mislim da je dosta skuplje nego tada“, rekla nam je Bente iz Nizozemske.

S druge strane, Selke iz Nizozemske kaže da nije tolika razlika u cijeni: “Očekivali smo nešto niže, ali u redu je. Cijene u Nizozemskoj su slične”, kaže.

Iako su troškovi narasli, neki ugostitelji smatraju da su cijene bezobrazno visoke. Svaki slobodan kutak u splitskoj jezgri pretvoren je u restoran.

“On sebe naplaćuje, ja sam u jezgri, ja imamo pravo, ali, čoviče, a onaj šta će uteći.. Ja nemam od toga ništa, tako da mislim da su te cijene najveći problem jer smo nezasitni i hoćemo naše uloženo vratiti za godinu, dvi ili tri dana, a to je nemoguće”, komentira vlasnik konobe Milivoj Mladina.

Neki problem vide i u pretjeranoj apartmanizaciji koja je sa sobom dovela mlade goste željne zabave, a ne oborite ribe.

“To su vam gosti od tih apartmana i gosti od jaja, pomfirta i hamburgera. On neće doći na ribu ni na školjke ni škampe. Ja takve goste nemam. Možda netko ima, ali ja mislim da su to gosti fast fooda”, priča nam vlasnik konobe Radovan Piplović.

Neki se boje da je već kasno za spasiti turizam.

“Ja mislim da smo mi goste već potjerali i ne možemo ih vratiti jer u ove cijene nitko više ne vjeruje”

Sve dok rižot košta 25 eura, teško će restorani biti puni. Može s dogoditi da iduće sezone veliki dio njih uopće i nema gostiju, izvještrava Dragana Eterović za RTL Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari