LAKO TAKO

Video | APSURDISTAN Bivši saborski zastupnik živi i radi u Irskoj, a plaću prima i u školi u Hrvatskoj

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ravnateljica Cerovec kaže da se Bunjac u školu vratio nakon obavljanja dužnosti saborskog zastupnika, no iz ustanove je privremeno udaljen po saznanju o procesu koji se vodi protiv njega

Nakon što je u stranci došlo do međusobnih sukoba koji su u konačnici doveli i do samog raspada Živog zida, njihov član i bivši saborski zastupnik Branimir Bunjac, odselio je u Irsku, prenose RTL Vijesti.

Na svom Facebook profilu javno se hvalio o brojnim ponudama za posao i odličnim primanjima u toj zemlji.

Kako doznaje List Međimurje, Bunjac je osim u Irskoj i dalje zaposlenik Osnovne škole Podturen u Međimurju, potvrdila je ravnateljica škole Marijana Cerovec. Tamo je i prije saborskog mandata bio nastavnik povijesti.

Bunjac je 1. ožujka 2020., nakon odlaska u Irsku, iskoristio zakonsko pravo na godinu dana neplaćenoga dopusta te nakon toga predao zahtjev za povratak u školu. Međutim, Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u travnju 2020. podignulo optužnicu zbog pokušaja prisile prema službenoj osobi, vezano za incident koji je izazvao u Saboru godinu prije.

Podsjetimo, jednom je saborskom djelatniku zaprijetio riječima – “kunem ti se, nećeš živ izaći”, a drugome koji je kolegi priskočio u pomoć, rekao da će ga razbiti te je obojici poručio i “da ga se čuvaju ako ga sretnu vani”.

Prema Zakonu, ako školska ustanova kao poslodavac sazna da je protiv osobe u radnom odnosu u školskoj ustanovi pokrenut i vodi se kazneni postupak, udaljit će osobu od obavljanja poslova do obustave kaznenog postupka, odnosno najduže do pravomoćnosti sudske presude, uz pravo na naknadu plaće u visini dvije trećine prosječne mjesečne plaće.

No postavlja se pitanje, kako je onda, prema njegovim izjavama, istovremeno zaposlen u Irskoj? Prema izvoru Lista Međimurje, prilikom predaje zahtjeva za povratak na posao u OŠ Podturen, Bunjac je izjavio da u Irskoj nije zaposlen na drugome radnome mjestu, nego je naveo da radi “na crno”.

Činjenica je da od ožujka prošle godine prima dvije trećine plaće učitelja povijesti, a s obzirom na to da ima titulu doktora znanosti, temeljem koeficijenta, nije teško izračunati koliko je u međuvremenu primio od države.

I ravnateljica Cerovec kaže da se Bunjac u školu vratio nakon obavljanja dužnosti saborskog zastupnika, no iz ustanove je privremeno udaljen po saznanju o procesu koji se vodi protiv njega.

“Udaljen će biti do obustave postupka, odnosno najduže do pravomoćnosti presude. To što Bunjac sam izjavljuje u javnom prostoru ne mogu komentirati, a niti pratiti. Posrednim putem čula sam da priča o Irskoj. Radi li uistinu tamo ili ne, nije mi poznato. Njegove objave na društvenim mrežama ili u medijima nisu službeni dokumenti kojima bih trebala baratati. Da otklonim sumnju o dvostrukom radnom odnosu u dvije europske države, u više navrata provjeravala sam njegov radno-pravni status u Republici Irskoj putem službenih kanala – našeg resornog Ministarstva i Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske. Iz Republike Irske nismo dobili traženi podatak zbog Zakona o zaštiti osobnih podataka. Nadam se da će sud na kojem se vodi postupak protiv njega utvrditi je li dotični učitelj zaposlen u obje države i ako je tome tako, postupiti prema Zakonu”, ističe ravnateljica Cerovec.

Bunjac o svemu ovome ne želi govoriti. Kratko kaže: “Moj privatni život nije tema za medije. Hvala”, napisao je u odgovoru.

Proces protiv Branimira Bunjca vodi se na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu. Dosad su održana četiri ročišta, jedno je bilo odgođeno, a iduće je zakazano u drugoj polovici ovog mjeseca. Predmet vodi sudac Domagoj Kurobasa.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari