Asteroid se opasno približava Zemlji, stiže u subotu! Sudar bi bio strašan, ubio bi milijune ljudi

FOTO: NASA/Ilustracija

NASA je asteroid nazvala 2002 PZ39 i svrstan je u red potencijalno opasnih objekata

U subotu 15. veljače očekuje se da će asteroid, dužine od oko jednog kilometra, proći vrlo blizu naše planete, javlja NASA a prenosi Daily Express.

Procjenjuje se da bi potencijalni sudar Zemlje i asteroida bio katastrofalan, jer bi u tom slučaju stijena ove veličine mogla izbrisati milijune ljudi i izazvati tragediju i na globalnoj razini.

NASA je asteroid nazvala 2002 PZ39 i svrstan je u red potencijalno opasnih objekata. Asteroid putuje brzinom većom od 57 tisuća kilometara na sat a u subotu u 11 sati i pet minuta trebao bi se naći na točki najbližoj našoj planeti.

Prema procjenama asteroid će od Zemlje proći na udaljenosti od oko 5,77 milijuna kilometara. Iako na prvi pogled zvuči dovoljno daleko i prilično sigurno, eksperti za svemirske procese koji nisu skloni bespotrebnom dizanju panike i širenju lažnih uzbuna, kažu da je riječ o distanci koja nas itekako izlaže potencijalnoj opasnosti.

“Ako bi objekt veći od 25 metara a manji od jednog kilometra pogodio Zemlju, vjerojatno bi prouzročio samo lokalnu štetu na području udara. Svako veće nebesko tijelo, obujma od jednog do dva kilometra, moglo bi, međutim, imati i globalne efekte“, navodi NASA.

Nakon što će zaobići Zemlju, Asteroid 2002 PZ39 nastavit će svoj put Sunčevim sustavom i krenuti prema Veneri, kojoj bi se trebao približiti 14. lipnja 2034. godine. No, taj datum neće označiti i njegov trajni rastanak od Zemlje, jer se isti asteroid s Venere planira opet vratiti putanjom tik uz naš planet.

Potencijalna prijetnja od udara asteroida predstavljena je i u jedinstvenom izvješću Bijele kuće prije dvije godine, kao i u američkoj Nacionalnoj strategiji za pripremu na svemirske objekte u blizini Zemlje. Akcijskim planom tog dokumenta se navodi da bi predmeti dugački oko jedan kilometar “mogli prouzročiti štete širom svijeta”.

Potresi, tsunamiji i različite tektonskih promjena mogli bi uslijediti kao sekundarni rezultati udara asteroida ove veličine. U izvješću Bijele kuće se podsjeća kako znanstvenici smatraju da je asteroid veličine oko 10 kilometara svojim fatalnim udarom prije 66 milijuna godina prouzročio, između ostaloga, i izumiranje dinosaura, piše Daily Express.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari