POTPIŠITE ZA DJECU! Svako dijete ima pravo na vrtić

FOTO: Unsplash/Ilustracija

Cilj peticije je hitno poboljšanje uvjeta u sustavu predškolskog odgoja i obrazovanja

„Predškolski odgoj i obrazovanje u Hrvatskoj uređuje Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju, čiji je sastavni dio “Državni pedagoški standard” (DPS).

Ovi zakonski propisi, kao niti drugi dokumenti poput Nacionalnog kurikuluma ili Konvencije o pravima djeteta, ne provode se u potpunosti ili se jednostavno ne poštuju.

Naše odgojne skupine često broje daleko veći broj upisane djece od propisanog, zaposleno je manje odgojitelja od propisanog, prostori vrtićkih skupina imaju manje kvadrata od propisanog i ne zadovoljavaju tehničke, materijalne i sigurnosne uvjete, što dovodi u pitanje sigurnost djece u vrtićima i kvalitetu odgojno obrazovnog rada.

U mnogim vrtićima ne poštuje se ni Zakon o radu, na razini države ne provodi se plan obrazovanja stručnog kadra, zbog čega nedostaje odgojitelja. Školovanog kadra ima, no ne zapošljava se, pripravništvo se iskorištava, odgojitelji rade na ugovore na određeno i do deset godina, nisu plaćeni za sve odrađene sate, nemaju sigurnost i odlaze iz struke.

Odgovorni ne čuju vapaj struke, ne reagiraju na ignoriranje zakona od strane osnivača vrtića, velike su razlike u dostupnosti i kvaliteti vrtića ovisno o dijelu Hrvatske i osnivaču predškolske ustanove.

Poštivanjem svih zakonskih propisa možemo značajno poboljšati uvjete boravka naše djece u vrtićima i omogućiti kvalitetan odgojno-obrazovni rad odgojiteljima. Nužnim promjenama možemo i moramo postići jednakost za svu djecu u Hrvatskoj, neovisno o financijskim mogućnostima lokalne zajednice ili njenoj samovolji kad je riječ o izdvajanjima za odgoj i obrazovanje“, stoji u opisu peticije koju je na online platformi GoPetition postavila Katarina Turković Gulin u kategoriji Children’s Rights .

Peticiju možete potpisati OVDJE.

Potpisnici ove peticije zahtijevaju od Ministarstva znanosti i obrazovanja te Vlade Republike Hrvatske:

1.) Potpunu provedbu Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju i Državnog pedagoškog standarda

2.) Siguran vrtić za svako dijete, u kojem će sretno i zdravo rasti, te imati kvalitetan odgoj i obrazovanje.

3.) Jednake uvjete u svim vrtićima za svu djecu, bez obzira u kojem se dijelu Hrvatske rodili!

4.) Veću dostupnost predškolskih ustanova i jednaku kvalitetu rada i boravka u njima u svim dijelovima Hrvatske!

5.) Kompetentne, obrazovane i sposobne ljude na rukovodećim pozicijama u predškolskom odgoju, a ne administrativne radnike u uredima lokalnih zajednica koji nemaju nikakve veze s pedagoškom strukom!

6.) Podršku struci zapošljavanjem dodatnih nužnih stručnih suradnika iz područja psihologije, pedagogije, logopedije, edukacijsko – rehabilitacijskih i socijalnih znanja.

7.) Strateški plan obrazovanja stručnog kadra kojim bi svaki pedagoški radnik u što kraćem roku dobio stalno zaposlenje a ne bio po dugogodišnjim zamjenama

8.) Bolje uvjete pripravništva i poštivanje Zakona o radu

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari