Policajka iz Pitomače siromašnu ženu spasila kazne: ‘Ona ne zna tko je uplatio’

Foto: PU virovitičko–podravska

39-godišnjakinja je došla u Policijsku postaju Pitomača i podnijela zahtjev za izradu nove osobne iskaznice te svima zahvalila na lijepoj gesti

Policijska službenica Policijske postaje Pitomača Dijana Šimeta 29. siječnja dobila je na zaduženje predmet vezan za istek osobne iskaznice na ime 39-godišnje žene sa šireg područja Pitomače kojoj je osobna iskaznica istekla još 22. 7. 2019. godine.

Kako je na temelju čl. 5. st. 1. t. 3 Zakona o osobnoj iskaznici spomenuta osoba bila dužna podnijeti zahtjev za izradu nove osobne iskaznice u roku od 15 dana, a što nije učinila, za njezin propust slijedila je kazna od 500 kuna.

Nakon što je policijska službenica došla na adresu prebivališta 39-godišnjakinje i upozorila ju na propust i novčanu kaznu zbog nepodnošenja zahtjeva za novu osobnu iskaznicu žena ju je izvijestila o svojoj teškoj financijskoj situaciji. Objasnila joj je da joj izrada nove osobne iskaznice predstavlja problem i dovodi u pitanje egzistenciju, javlja PU virovitičko–podravska.

Uplatila troškove

Kako kažu u policiji, njihova službenica je, vidjevši da će 39-godišnja žena s obzirom na svoju financijsku situaciju teško izvaditi osobnu iskaznicu na vrijeme, sačinila je Naredbu o određivanju preuzete obveze kojom se određuje posebna obveza otklanjanja posljedica prekršaja, što se u konkretnom slučaju sastoji od produljenja osobne iskaznice temeljem čl. 109.b Prekršajnog zakona, odnosno 39-godišnjakinji je izdala naredbu kojom se obvezuje da u roku od 15 dana podnese zahtjev za izdavanje nove osobne iskaznice, čime će ispuniti obvezu i na taj način izbjeći pokretanje prekršajnog postupka.

Nakon povratka u policijsku postaju službenica je u konkretnom slučaju upoznala svog nadređenog te je zatražila dozvolu da sama o svom trošku uplati uplatnicu za izdavanje nove osobne iskaznice na ime 39-godišnje žene kako žena ne bi u slučaju nepravodobne uplate dodatno dobila kaznu od 500 kuna, što bi za tu obitelj predstavljao još veći problem.

Nakon što joj je zahtjev odobren policijska službenica je platila troškove izrade nove osobne iskaznice i zatim uplatnicu odnijela 39-godišnjakinji i obavijestila ju da može izraditi svoju novu osobnu iskaznicu jer su troškovi izrade uplaćeni, ali joj nije rekla da je ona uplatila u njezino ime, već je rekla da je uplaćeno u ime Policijske postaje. Ženu je to dirnulo i zahvalila je od srca.

Idući dan žena je došla u Policijsku postaju Pitomača podnijeti zahtjev za izradu nove osobne iskaznice. Svima je zahvalila na lijepoj gesti, ali nije doznala tko je uplatio novac za izradu njene osobne iskaznice, javljaju iz PU virovitičko–podravske.

Vijesti.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari