40 POSTO STANOVA SE KUPI GOTOVINOM

Video | Bačić ima rješenje za divljanje cijena nekretnina: ‘Predstavit ćemo plan’

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić tvrdi kako ima rješenje, a predstavit će ga sredinom ožujka. Istaknuo je da se priprema niz mjera kojima će se pokušati utjecati na smanjenje cijena nekretnina, ali i cijena najma

Nakon što smo jučer objavili snimku garaže koja će se uskoro renovirati i pretvoriti u stan, a i iznajmljivati za 500 eura na mjesec, reagirao je i resorni ministar. I to nakon našeg pitanja, jer je Mreža mladih upozorila državu da hitno regulira cijene dugoročnog najma i da se što prije pobrinu za povoljnije kredite mladima. Uz prosječnu plaću, nakon izdvajanja najmanje 550 eura za stan plus režije, jedva da ostane dovoljno za preživljavanje.

Potpredsjednik Vlade Branko Bačić tvrdi kako ima rješenje, a predstavit će ga sredinom ožujka. Istaknuo je da se priprema niz mjera kojima će se pokušati utjecati na smanjenje cijena nekretnina, ali i cijena najma. “Mi smo u izradi Nacionalnog plana stambene politike, kojega ćemo predstaviti javnosti tijekom ožujka. On je u visokoj fazi dovršenosti i s njim ćemo se odrediti i prema poticanoj stanogradnji, i prema Zakonu o subvencioniranim stambenim kreditima, i prema modelu međuresorne suradnje, kako bismo s gradovima i općinama pripremili na tržište novi proizvod koji bi omogućavao izgradnju stanova i za kupoprodaju i za najam na način da cijena, bilo kupnje, bilo najma bude priuštiva mladim ljudima” kazao je ministar Branko Bačić.

Što se tiče rasta cijena najma stanova, Bačić je napomenuo da su sve države u prvih 10 do 15 godina nakon ulaska u Europsku uniju zabilježile dvoznamenkaste postotke rasta cijena nekretnina. Osim toga, rastu cijena pridonosi i to što se oko 40 posto stanova kupuje gotovinom, a svaki treći kupac je strani državljanin.

Tijekom sedam godina provedbe Zakona o subvencioniranim stambenim kreditima prodano je oko 34 tisuće stanova, izvijestio je Bačić koji je ocijenio da se spomenuti zakon pokazao iznimno dobrim. Međutim, dio stručne javnosti, dodao je, ocijenio je da su ti krediti podigli cijenu stanova u Hrvatskoj, prenosi Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari